0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Bréking: Veszélyben szerkesztőségünk magaságyása!

A kiadónk udvarán tavasszal magaságyás épült, majd számos zöldség és fűszernövénnyel népesült be. A növények többsége mostanra termőre fordult, és eddig sikerrel élték túl a kórokozók és kártevők támadását. De most nagy veszély leselkedik rájuk, főleg a paradicsomokra...

Vegyszer nélkül is lehetséges

Laczó Gyula munkatársunk lelkesen gondozza tavasz óta a magaságyást, aminek mostanra beérett a gyümölcse, illetve a zöldsége, hiszen termőre fordultak a paprikák, paradicsomok. Szedhető már belőle zeller és petrezselyemlevél, és hamarosan a metélőhagyma is vágásérett lesz. Egy menta is helyet kapott a kis kertben, ami frissítő illatával és ízével segít felébredni a  megfáradt munkatársaknak. 

Mivel vegyszereket nem használtunk a magaságyás növényeinek megóvására, minimálisan láthatók benne kórokozók munkálkodásai, de hála a csepegtető öntözésnek, a kórokozók jelenléte nem számottevő.

Míg esőztető öntözéssel a lomb rendszeres nedvesedése miatt sokkal nagyobb lett volna a bakteriális és gombás fertőzések kockázata, ezt kiküszöböltük a csepegtetővel, ami közvetlenül a talajra juttatja az öntözővizet.

A paradicsomok segélykiáltása

A kártevők többsége is elkerülte a kis kertet, hála a sokféle fűszernövénynek, melyek illata riasztóan hat a rovarok többségére.

A szépen virágzó bársonyvirág, (kevésbé kedves nevén büdöske) jellegzetes illatával a fonalférgeket tartja távol, így folyamatosan őrzi az ágyás haszonnövényeinek a nyugalmát.

A paradicsomok mindegyike elkezdett érni, és bár csak koktélparadicsom palántákat vásároltunk májusban, mostanra kiderült: más típusok is keveredtek az állományba.

A kórokozók és kártevők támadásait láthatóan eredményesen túlélték a paradicsomok, és szépen termőre fordultak. Ám a termésritkítás és ízellenőrzés álcája alatt, a nap bármely szakában portyára induló munkatársakkal szemben sajnos védtelenek a növények. Igy a termés egyre csak fogy, napról-napra tűnik el a növényekről…

A magaságyás a derékfájós kertészeknek is nagy kedvence, hiszen nem kell annyira lehajolni a gondozásához. Az is előnye, hogy részben elszigetelt a kert talajától, így sokkal kisebb a talajlakó kártevők megjelenésének az esélye.

A magaságyás olyan kertbe is ideális, ahol rossz minőségű a talaj, hiszen ha ezt jó minőségű földdel feltöltjük, máris függetlenítettük a kert kedvezőtlen talaj-adottságától.

Pár négyzetméteren is hasznot hozhat főleg, ha zöldfűszerek is kerülnek bele, melyek így mindig frissen a rendelkezésre állnak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu