Back to top

Hogy lehet kihúzni a bajból a csemegekukorica- és zöldborsótermesztést?

A 25 FarmerExpo kertészeti konferenciáján, augusztus 18-án a két legfontosabb ipari zöldség, a csemegekukorica és a zöldborsó termékpályáját tekintik át az előadók. A Hortico kertészeti tanácskozás címe: Égető kérdések az ipari zöldség termékpályán – csemegekukorica, zöldborsó.

Fotó: Láng Péter
Elsőként Apáti Ferenc, a FruitVeB elnöke tekinti át a két zöldségfaj szerepét és súlyát a termékpályán belül. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára az ipari zöldségtermesztés lehetséges támogatási és szabályozási eszközeiről tart előadást.

Mindkét zöldségfaj a konzervipar és a fagyasztóipar alapanyaga is,

a feldolgozók szemszögéből mutatja be helyzetüket, a velük kapcsolatos nehézségeket és megoldandó problémákat Tóth László, a Bonduelle Central Europa Kft. üzemigazgatója és Fülöp Gábor, az Agrosprint Zrt. igazgatóságának elnöke.

A termesztők részéről Varga István, a Róna Szövetkezet kertészeti ágazatvezetője számol be a csemegekukorica és a zöldborsó jelentőségéről, termesztési nehézségeiről.

Az előadások után kerekasztal-beszélgetésre kerül sor felkért hozzászólókkal.

A Hortico kertészeti konferenciára 2021. augusztus 18-án, szerdán 10. órától várja az érdeklődőket a FruitVeB, a Debreceni Egyetem Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara, valamint a V-Trade Kiállítások Kft.

A konferencia helyszíne a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campus, K-pavilon.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/FruitVeB

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egy savanyított étel, amit naponta kellene enni az egészségesebb emésztésért

Az olyan erjesztett élelmiszerek, mint a savanyú káposzta és a savanyú uborka remek probiotikum források. A probiotikumok olyan jó baktériumok, amelyek segítenek az emésztés javításában, az immunitás erősítésében és a fogyásban. A magas rosttartalmú savanyúságok, különösen a prebiotikumokban gazdag ételek fogyasztása elengedhetetlen az egészséges bélrendszerhez.

Kutatási eredmények Dél-Tirolból

A dél-tiroli gyümölcstermesztés, mezőgazdaság és élelmiszeripar előmozdításán dolgozik az 1962 óta működő Laimburg Kutatóközpont. Az intézményben 200 alkalmazott évente 350 témával foglalkozik, amelyek meghatározásában szorosan együttműködnek a termelők képviselőivel. Legújabb kutatási jelentésükből ismertetünk néhány eredményt.

A nagyapai örökség újrafelfedezése

A Pozsony melletti Kismagyaron jártunk Klúcsik Attilánál, aki a családjával együtt pár éve úgy döntött, hogy egészséges élelmiszert termelnek maguknak. Belevágtak az alakor búza termesztésébe is, ami mára gazdaságuk egyik húzóágazatává nőtte ki magát.

Kevesebb burgonya, alma

A berlini Nemzetközi Zöld Hét alkalmából a Türingiai Statisztikai Hivatal összesítette a tartomány tavalyi mezőgazdasági teljesítményét.

Kétéves kihagyás után újra megrendezik a Miskolci Kocsonyafesztivált

A koronavírus-járvány miatti kétéves kényszerszünet után idén újra megrendezik március 3. és 5. között a Miskolci Kocsonyafesztivált - tájékoztatta az MTI-t Miskolc önkormányzata hétfőn.

Szigorúan fogják ellenőrizni az Ukrajnából érkező gabonákat

A magyar kormány megvédi a magyar termelőket Brüsszel tétlenségével szemben, ezért szigorú minőségi és élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzést rendel el hazánk az Ukrajnából érkező gabonák esetében - közölte Nagy István agrárminiszter.

Változott a fogyasztói magatartás

A magyar zöldség-gyümölcs árakat a globális hatások mellett az idényjelleg és az időjárás is erősen befolyásolja. A kereskedelmi láncok törekednek arra, hogy minél több magyar eredetű terméket kínáljanak és kiegyenlített legyen a forgalom, derült ki a körkérdésünkre adott válaszokból.

Módosult a „148-as” rendelet

Tavaly augusztusban merült ki az egyes állatbetegségek megelőzésére és leküzdésére irányuló, nemzeti költségvetésből finanszírozott, az állattartó ágazatokat segítő támogatási keret. A „148-asként” ismert jogszabályt év végén, decemberben módosította a szaktárca az állatbetegségek elleni védekezés segítése és a hazai állatállományok kedvező egészségügyi státuszának megőrzése érdekében, így idén január 1-jétől, megújult tartalommal, újra elérhető a támogatás.

Még mielőtt feledésbe merülne

Egy sor olyan zöldséget ismerünk mi is, amelyek nélkül egy generációval korábban még elképzelhetetlen volt a téli étrend, most pedig az adja a folyamatos témát az ágazatnak, hogy miként lehetne a forgalom visszaesését megállítani. Nyugat-Európa tradicionális téli zöldsége, a halványított cikória is ezzel küzd, a Belgiumban másodszor megrendezett cikóriahét fogyasztásélénkítő hatása azonban úgy tűnik, meggyőző.

Januártól a Nébih felületén kell vezetni az elektronikus permetezési naplót

A Nébih elektronikus gazdálkodási napló (e-GN) rendszerébe integrálódik az elektronikus permetezési napló. A felületen január 1-jétől a 10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodóknak naprakész nyilvántartást kell vezetniük a szántóföldi kultúrában végzett rovarölő szeres kezelésekről.