Back to top

Így él napjainkban egy Igazi Nő

A Magnum 2007-es Igazi Nő pályázatán őt választották a legjobbnak. A fődíj 3 millió forint volt, amiből megvalósította az álmát. Ma se döntene másként, mert vallja, hogy a legjobb dolog, ha abból élhet meg az ember, ami a hobbija is.

Ternyik Noémi kiskunhalasi Rekettye pusztai birtokán egyedülálló állatfarm található, ahol van díszlúd, díszréce, baromfi, mindből sok fajta és színváltozat, törzstenyészet a núbiai kecskéből, a gyerekek örömére póni és törpedisznó, az egzotikus madarakat kedvelő hobbistáknak pedig emu és papagáj is. Mindezt az állattenyésztő és vadgazda mérnöki diplomával rendelkező fiatal hölgy hozta létre, aki  már hatévesen úgy döntött, hogy állatokkal akar foglalkozni.

MMG - Ruca Vár - díszmadár és kisállatpark Kiskunhalason

Noémi már középiskolás korában megvette az első lovát, majd kecskékkel és juhokkal kezdte a pályáját 19 évesen. Az iskola mellett dolgozott is, hogy legyen pénze a hobbijára. Az egyetem után Gemencre került a fácán- és fogolytelepre, majd a kisfoktői vízimadárparkba. Ott beleszeretett a díszszárnyasokba és a nyulakba, és több fajból saját állománya is lett otthon.

Vallja, hogy olyan állatokat jó tartani, amelyeknek nem az elsődleges célja, hogy a fazékban fejezzék be a pályafutásukat. 

 

"Bár sehol nem hirdettem, hogy megnyitottunk, mert ez valójában egy tenyésztelep, de sokan megállnak az út szélén, hogy bejönnének körülnézni. Az is igaz, hogy a látogatók mennek el üres kézzel, vesznek ezt-azt. "

Noémi szívesen fogadja a nézelődő családokat,  főként akkor, ha előre bejelentkeznek. Mindenkit maga vezet  körbe és mesél nekik az állatokról, tartásukról.  

A díszállattartók is gyakorta megfordulak a Ruca Várban. Ők keltetni való tojásokért, vagy egy-egy díszbaromfiért, és tanácsért is jönnek, hogy miként  gyarapítsák eredményesen a gyűjteményüket.

Ternyik Noémi
Ternyik Noémi
Fotó: Bocskay Zsolt

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2021/6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A tiszta tehén projekt

Megkezdődhet a Bovaer nevű takarmány adalékanyag piaci forgalmazása, a szer a kérődző állatok metánkibocsátását csökkenti. Első körben Brazília és Chile adott zöld utat a terméknek.

A madarak védelmében tűntek el az oszlopok

Kiemelkedő jelentőségű túzokvédelmi beruházást valósított meg az E.ON Hungária Csoporthoz tartozó ELMŰ Hálózati Kft., amely keretében csaknem 30 km légvezetéket cseréltek le új, földkábeles áramhálózatra, az oszlopok egyikét pedig ünnepélyes keretek között bontották el Bugyitól délre.

Táncoskert: Több mint bio…

A Táncoskert egy legeltetésre alapozott, holisztikusan menedzselt, regeneratív, permakultúrás, közösségi gazdaság, ahol a tagoknak nyílt napot szerveztek, hogy lássák, valójában hol és hogyan élnek azok az állatok, amelyeknek a húsát, tojását eszik. A Polgár határában működő családi gazdaságot Lengyel Zoltán vezeti, aki mind a termelésben, mind az értékesítésben a megszokottól teljesen eltérő utat választott.

Augusztusban tovább gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése

Augusztusban már negyedik hónapja gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése, a júliusi 21,3 százalékról 24,1 százalékra emelkedett a drágulás mértéke.

Denevérre is lehet szavazni az év madara választáson Új-Zélandon

Először lehet emlősállatra, az őshonos denevérre is szavazni Új-Zélandon az év madara választáson - írta meg a The Guardian.

Tetanusz: Leginkább a lovak, juhok, tenger­i­malacok és az ember érzékeny rá

A tetanusz egy spórás baktérium, a Clostridium tetani által kiváltott, az izmok merevgörcsével járó idegrendszeri megbetegedés. Mivel a baktérium csak szigorúan levegőmentes (anaerob) körülmények között képes szaporodni, így a kórkép elsősorban mély sérülésekhez (pl. szúrt sebekhez), vagy kölyökkutyák esetén fogváltáshoz társulva fordulhat elő.

Magyar tányérra palóc tyúkot!

Luxuséttermek kínálatában is megállja a helyét a nyuszkanyakú palóc tyúk. Örömteli lenne, ha a falusi portákon nagy létszámban megjelenne ez a jó élelemkereső, télen is tojó fajta, amelyet egy mátranováki tenyésztő, Földi Gyula nemesítői munkásságának köszönhetünk.

Disznók segítik a leszállópályák biztonságát

Új madárriasztó projekt indul az Amszterdam melletti Schiphol repülőtéren, a kifutópályák között legelésző sertések gondoskodnak az utazók biztonságáról.

Állatvédelmi kódex - Közös állásponton a civilek és a szakma

Az állatok világnapján írta alá a 15 alapító szervezet az Állatorvostudományi Egyetem kezdeményezésére született állatvédelmi kódexet, amiben közös megegyezésre jutottak a szakmai szervezetek és a civil állatvédők. Az állatvédelem éve lett az idei, miután megalakult az egyetemen az Állatvédelmi Központ, illetve miniszteri biztos felügyeli a területet.

Páncélos kedvenc

Dr. Ország Mihály Mindent lehet, de krokodilt, azt nem című roppant humoros könyve az elmúlt harminc évben mit sem veszített aktualitásából. A szerző egyedi hangnemben és bájos iróniával mutatta be a különféle egzotikus kedvenceit.