Back to top

A kertek a pillangók utolsó védvárai

Nem minden lepke pillangó, de minden pillangó lepke. Hazánkban összesen négy pillangófaj él, melyek április közepétől kezdenek repülni, és egész nyáron találkozhatunk velük kertünkben. A kerttulajdonosoknak kiemelt szerepük van ezeknek a rovaroknak a védelmében, ugyanis az élőhely-átalakulások miatt egyre inkább beszűkül természetes környezetük, ezáltal állományuk is.

A pillangók ökoszisztémában betöltött szerepe nagyon lényeges, a legjobb bioindikátorok közé tartoznak.

Egy adott területen élő pillangópopuláció jól tükrözi a természeti környezet minőségét. Ezenkívül fontos feladat hárul rájuk a táplálékláncban is a madarak, kétéltűek táplálékaként, miként beporzóként is jelentősen hozzájárulnak a biodiverzitás és az ökoszisztéma egyensúlyában.

Fotó: fecskefarkú lepke

Ebben nekünk, kerttulajdonosoknak hatványozott felelősségünk van, hogy kertünkben menedékre találjanak a pillangók. Fontos a szemléletformálás: tudjuk megkülönböztetni a pillangók hernyóit más hernyóktól, és őrizzük meg a kertekben kisszámú jelenlétüket, kerülve a vegyszerek használatát. Alakítsunk ki kertünkben olyan közeget, ahová a számukra kedvelt növényeket ültetünk. Az őshonos növényeket előnybe részesítik, de az egzotikus virágokat is kedvelik.     

Magyarországon a kis apollólepke pete alakban telel át.

Tavasszal kikelnek, majd miután eleget lakmároztak a keltikékből, bebábozódnak. A kifejlett pillangók a tavasz második felében kezdenek repülni, majd az elszáradó keltikéken – vagy azok közelében – rakják le petéiket.

A farkasalmalepke báb alakban telel át, és húsvét táján kezd el kirepülni.

Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy fő tápnövénye a farkasalmafélék.    

Fotó: farkasalmalepke
Talán a legismertebb pillangónk a fecskefarkú lepke.

Hazánkban két nemzedéke is van: az elsőt rendszerint a bábként áttelelő egyedek alkotják, kifejlett pillangói április-májusban repülnek és nagyjából egy hónapot élnek. Petéiket ernyősvirágzatú növényekre rakják, zöldségeskertek környékén gyakran előfordulnak. Második nemzedékük nyár végén repül.   

Nagyon hasonlít a fecskefarkú lepkéhez a kardoslepke, azonban szárnyának eltérő mintázatáról könnyen megkülönböztethető.

Tápnövényei rózsafélék (pl. galagonya, kökény), évente szintén két nemzedéke van.

Ne felejtsük el, hogy ezek a gyönyörű pillangók is hernyóként fejlődnek életük egy szakaszában, és a növényvédő szerek használata súlyos kárt tehet állományaikban!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Még októberben is terem a magaságyásunk

A kiadónk udvarán tavasszal létesített magaságyás még így októberben is bőségesen terem. Mostanra felkerült rá egy tábla is: "Gyurka bácsi emlékére" felirattal, a tavaly júniusban elhunyt Bálint György emlékére.

Harminc éve kínálnak zöldfűszereket

A Zöldpont ’98 Kft. története 1991-ben kezdődött, amikor Papp Ákos és későbbi felesége, Judit eldöntötték, hogy fűszernövényeket fognak termeszteni: de azokat nem a hazánkban addig megszokott módon értékesítik, hanem friss, cserepes zöldfűszerként.

Miért lepik el ősszel a pókok otthonainkat?

Újra itt az ősz, a lepkék elrepülnek, a katicabogarak menedéket keresnek és egyre több a pók van a lakásokban… de ezek a rovarok miért változtatják meg viselkedésüket az időjárás változásakor?

Az érő szőlőfürtök védelme

Tartósan csapadékos időben, a szüret előtti időszakban még szükség lehet szürkerothadás elleni védekezésre. Az érő fürtökön a legnagyobb kárt a betegség gyors fellépése és lefolyása okozza. Ezért ahol feltűnnek a bogyók szürkésbarna foltjai, és kiverődik az egérszürke, bársonyos penészgyep, azonnal védekezni kell!

Szevasztok, itt a Palik Laci!

Palik László és felesége, Klára sikeres vállalkozást vezetnek a felvidéki Zselízen. Tevékenységük szerteágazó, pedig egyszerűen csak a hely, az Alsó-Garam mente természet adta lehetőségeivel élnek. Több rangos kitüntetés tulajdonosai, a Nemzetközi Lekvár- és Borverseny alapítói. A szakmán belül nincsen aki ne ismerné őket.

Apró maradt a burgonya

Nem könnyítette meg a burgonyatermesztők helyzetét az idei időjárás. Európában tavasszal volt egy olyan periódus, amely kedvezett a növényeknek, így átlagon felüli számban kötöttek, majd amikor a gumófejlődés időszaka jött, akkor ezek az extrém melegek lelassították, vagy akár meg is állították a fejlődést.

Biodiverzitás: segítő hátország a szőlőben

Az ökológiai termesztésben egyre többször elhangzó kifejezés a biodiverzitás. De vajon mit értünk alatta és hogyan értelmezhető egy szőlőültetvénnyel kapcsolatban?

Vonzották a lehetőségek

Villányban sem számít fehér hollónak az olyan család, ahol a lányok is kiveszik a részüket a családi gazdaság életéből, akik adott esetben saját borcsaládot készítenek, vagy akár önállóan gazdálkodnak. A Jekl-borászatban is ez a helyzet. Jekl Flóra nemhogy azért tért haza Villányba, hogy részese legyen a családi gazdaságnak, hanem lehetőséget kapott a szüleitől egy saját borcsalád készítésére.

Átadták a siófoki öntözési rendszert

Az Agrárminisztérium elkötelezett a hazai öntözés fejlesztésében, ezért mind anyagi, mind intézményi, mind jogi szabályozás tekintetében minden támogatást megad a gazdák számára. Az siófoki öntözési rendszer átadó eseménye is egy fontos állomás ezen az úton.

A madarak védelmében tűntek el az oszlopok

Kiemelkedő jelentőségű túzokvédelmi beruházást valósított meg az E.ON Hungária Csoporthoz tartozó ELMŰ Hálózati Kft., amely keretében csaknem 30 km légvezetéket cseréltek le új, földkábeles áramhálózatra, az oszlopok egyikét pedig ünnepélyes keretek között bontották el Bugyitól délre.