Back to top

Épül Magyarország legnagyobb élelmiszergazdasági közössége

A Bábolnai Gazdanapok keretében rendezi meg az Agrárközösség, a Magyar Mezőgazdaság Kiadó és a Magyar Vállalatvezetők Üzleti Közössége a II. Élelmiszergazdasági Fórumot. A mezőgazdasági tanácsadás, -lapkiadás, illetve az üzleti tudásmegosztó, és közösségépítő piac három vezető szereplője azért fogott össze, hogy erősödjék az integráció és hatékonyabb legyen az információáramlás az iparágban.

img_6605-1.jpg

I. Élelmiszergazdasági Fórum, 2020 március
I. Élelmiszergazdasági Fórum, 2020 március
Fotó: Török Levente
A Bábolnai Gazdanapok idején az élelmiszeripari kötődésű vállalatokat szeretnék a fórumon egy asztalhoz ültetni, legyenek azok akár termelők, szolgáltatók vagy kereskedők.

A szervezők célja elősegíteni, hogy a hazai élelmiszergazdaságon belül egy olyan kapcsolati háló alakuljon ki, amelyen keresztül a tagjai az információ- és tudásmegosztáson, inspirációkon keresztül a lehető legnagyobbat profitálják az elkövetkezendő évek változásaiból.

A fórum Bábolnán, az Ötösfogat Étteremben szeptember 10-én, reggel 8-kor villásreggelivel indul, a hivatalos program 9-kor kezdőik. Két előadást hallgatnak a résztvevők.

Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az élelmiszeripari és agártámogatási lehetőségekről beszél majd.

Elsősorban az Európai Unió 2021-2027 évi költségvetési ciklusában a Közös Agrárpolitika második pilléréről lesz szó,

ahol a nemzeti társfinanszírozás maximális rátája 80 százalékra emelkedett az előző költségvetési időszak 15 százalékos nemzeti társfinanszírozásával szemben. Tehát a hét év alatt rendelkezésre álló forrás több mint háromszorosára emelkedik, azaz biztosított a lehetőség, hogy az ágazat fejlődési pályára álljon. Mik lesznek a támogatások fő irányai? El lehet-e hatékonyan költeni a rendelkezésre álló támogatási összeget? Erre ad majd választ az Élelmiszergazdasági Fórum nyitó előadásában Dr. Feldman Zsolt államtitkár.

eder_tamas.jpg

Éder Tamás
Éder Tamás
Fotó: Bokor Ádám
A fórum előadója lesz Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszerért felelős országos alelnöke, a Bonafarm Zrt. PR és vállalati kapcsolatok igazgatója lesz. "A magyar élelmiszeripar nagy lehetősége, amit nem kellene elszúrni" című előadásában felidézi, hogy az elmúlt évek szakmai tanulmányai egyértelműen alátámasztották az ágazat szereplőinek gyakorlati tapasztalatait, miszerint a magyar élelmiszeripar nemzetközi versenyképességével problémák vannak. Ezért az elmúlt évtizedek elmaradt fejlesztései éppúgy felelősek, mint az egyes termékpályákon a piaci szereplők közötti kapcsolatokra jellemző bizalmi deficit kialakulása.

A meghirdetett élelmiszeripari beruházási támogatási pályázatok a szakember szerint lehetőséget adnak arra, hogy az elmaradt fejlesztéseket pótolják, ugyanakkor a termékpályák hatékony működéséhez a szereplők közötti piaci kapcsolatok javítására is szükség van.

A kapcsolatok pedig a II. Élelmiszergazdasági Fórumon könnyen javíthatók és építhetők, hisz a forgószínpadszerűen cserélődő csoportokban minden résztvevő találkozik egymással és megismerheti a többiek tevékenységét. Szóval érdemes vagy 100 névjegykártyával is vinni a rendezvényre!

img_6668-1.jpg

I. Élelmiszergazdasági Fórum, 2020 március
I. Élelmiszergazdasági Fórum, 2020 március
Fotó: Török Levente

A fórumra elsősorban a minimum 100 millió forintos nettó éves árbevételű cégek vagy gazdaságok vezetőit, döntéshozóit várják. A részvétel díja 26.900 Ft + Áfa, regisztrálni pedig ezen a linken lehet. Emellett még a napokban vendéget javasolni is lehet. Az ajánlásokat a regisztracio@mvuk.hu email címre várják és a rendezők felveszik vele a kapcsolatot.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bortermő vidék lesz a Kis-Küküllő mente

Románia jelenlegi területén és azon belül Erdélyben is több évezredes történelme van a szőlőtermesztésnek. Hérodotosz ógörög történész említi, hogy már a római hódítás előtt is foglalkoztak vele, bár azt még nem sikerült kideríteni, hogy milyen fajtát, vagy hogy bor is készült-e belőle. Minden valószínűséggel igen.

Az erőforrások hatékonyabb felhasználásával lesz fenntartható a gazdálkodásunk

Negyedik fenntarthatósági konferenciáját szervezte meg a BASF, ahol arra kerestek megoldásokat, hogyan lehet hosszú távon fenntarthatóvá tenni a mezőgazdasági termelést úgy, hogy közben megfeleljen a gazdasági, környezeti és méltányossági szempontoknak is. Az MTA székházában rendezett tanácskozáson dr. Thomas Narbeshuber, a BASF Hungária Kft. ügyvezetője az egyik legnagyobb kihívásnak nevezte az EU Farm to fork programját.

Lesz elegendő hal az ünnepekre

A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) közös sajtótájékoztatót tartott Akasztón. Az esemény aktualitását az adta, hogy októberben a víz lehűlésével megkezdődnek az őszi halászatok és a természetes vizeink telepítése.

Lesz elég hazai krizantém az árusoknál

Sokan vásárolnak krizantémot mindenszentek és halottak napjához közeledve. A nagyvirágú fajták iránt a legnagyobb a kereslet, és októberben, november elején talál gazdára a hazai termés döntő többsége – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.

A szőlőültetvények fele megújult Magyarországon

A szőlőültetvények fele az elmúlt 10 évben megújult Magyarországon, így megvan a minőségi alapanyag előállításának lehetősége - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, a 9. Borkonferencia megnyitóján, ahol az új bortörvényről is beszélt.

Tarjánban fákat ültettek a Településfásítási Program keretében

A magyar vidék, a magyar emberek többsége bízik a jövőben, ezt üzeni a Településfásítási Program sikere és egyben a mai faültetés is- emelte ki az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára Tarjánban, a Településfásítási Program őszi ültetésének újabb állomásán.

Tinédzserek agrárprojektjeit díjazza az Agrárkamara

“Megnézem ezt magamnak!” címmel projektkészítési pályázatot hirdet 10-15 éves tanulók számára a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A köztestület ezzel is szeretné közelebb vinni az agráriumot a pályaválasztás előtt álló gyerekekhez.

Elismeréseket adott át az agrárminiszter

A tét a magyar mezőgazdaság erősödése, illetve, a szuverenitás, az önrendelkezés, az egészséges, biztonságos magyar élelmiszerek védelme. Ehhez olyan elkötelezett és lelkes emberekre van szükség, akik munkájukat hivatásnak élik meg, és feladataikat szenvedéllyel és szorgalommal látják el. Ezt Nagy István agrárminiszter mondta az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából átadott elismerések kapcsán.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Hamarosan dönteni kell a csoportos társasági adóalanyiságról

A vállalkozásoknak pár hetük maradt eldönteni, hogy a csoportos társasági adóalanyiságot választják-e, hiszen a nyilatkozatot legkésőbb november 20-ig lehet benyújtani – hívja fel a figyelmet a Mazars. Eddig a jogvesztő határidőig lehet beadni a kérelmet arra vonatkozón is, amennyiben új tag kívánna csatlakozni a csoporthoz. A csoportos társasági adózással a cégek összességében akár 15 milliárd forintot is megtakaríthatnak.