0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Épül Magyarország legnagyobb élelmiszergazdasági közössége

A Bábolnai Gazdanapok keretében rendezi meg az Agrárközösség, a Magyar Mezőgazdaság Kiadó és a Magyar Vállalatvezetők Üzleti Közössége a II. Élelmiszergazdasági Fórumot. A mezőgazdasági tanácsadás, -lapkiadás, illetve az üzleti tudásmegosztó, és közösségépítő piac három vezető szereplője azért fogott össze, hogy erősödjék az integráció és hatékonyabb legyen az információáramlás az iparágban.

A Bábolnai Gazdanapok idején az élelmiszeripari kötődésű vállalatokat szeretnék a fórumon egy asztalhoz ültetni, legyenek azok akár termelők, szolgáltatók vagy kereskedők.

A szervezők célja elősegíteni, hogy a hazai élelmiszergazdaságon belül egy olyan kapcsolati háló alakuljon ki, amelyen keresztül a tagjai az információ- és tudásmegosztáson, inspirációkon keresztül a lehető legnagyobbat profitálják az elkövetkezendő évek változásaiból.

A fórum Bábolnán, az Ötösfogat Étteremben szeptember 10-én, reggel 8-kor villásreggelivel indul, a hivatalos program 9-kor kezdőik. Két előadást hallgatnak a résztvevők.

Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az élelmiszeripari és agártámogatási lehetőségekről beszél majd.

Elsősorban az Európai Unió 2021-2027 évi költségvetési ciklusában a Közös Agrárpolitika második pilléréről lesz szó,

ahol a nemzeti társfinanszírozás maximális rátája 80 százalékra emelkedett az előző költségvetési időszak 15 százalékos nemzeti társfinanszírozásával szemben. Tehát a hét év alatt rendelkezésre álló forrás több mint háromszorosára emelkedik, azaz biztosított a lehetőség, hogy az ágazat fejlődési pályára álljon. Mik lesznek a támogatások fő irányai? El lehet-e hatékonyan költeni a rendelkezésre álló támogatási összeget? Erre ad majd választ az Élelmiszergazdasági Fórum nyitó előadásában Dr. Feldman Zsolt államtitkár.

A fórum előadója lesz Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszerért felelős országos alelnöke, a Bonafarm Zrt. PR és vállalati kapcsolatok igazgatója lesz. „A magyar élelmiszeripar nagy lehetősége, amit nem kellene elszúrni” című előadásában felidézi, hogy az elmúlt évek szakmai tanulmányai egyértelműen alátámasztották az ágazat szereplőinek gyakorlati tapasztalatait, miszerint a magyar élelmiszeripar nemzetközi versenyképességével problémák vannak. Ezért az elmúlt évtizedek elmaradt fejlesztései éppúgy felelősek, mint az egyes termékpályákon a piaci szereplők közötti kapcsolatokra jellemző bizalmi deficit kialakulása.

A meghirdetett élelmiszeripari beruházási támogatási pályázatok a szakember szerint lehetőséget adnak arra, hogy az elmaradt fejlesztéseket pótolják, ugyanakkor a termékpályák hatékony működéséhez a szereplők közötti piaci kapcsolatok javítására is szükség van.

A kapcsolatok pedig a II. Élelmiszergazdasági Fórumon könnyen javíthatók és építhetők, hisz a forgószínpadszerűen cserélődő csoportokban minden résztvevő találkozik egymással és megismerheti a többiek tevékenységét. Szóval érdemes vagy 100 névjegykártyával is vinni a rendezvényre!

A fórumra elsősorban a minimum 100 millió forintos nettó éves árbevételű cégek vagy gazdaságok vezetőit, döntéshozóit várják. A részvétel díja 26.900 Ft + Áfa, regisztrálni pedig ezen a linken lehet. Emellett még a napokban vendéget javasolni is lehet. Az ajánlásokat a regisztracio@mvuk.hu email címre várják és a rendezők felveszik vele a kapcsolatot.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu