0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Virágkertészeteket látogattunk

Tartalmas, sok érdekességgel szolgáló kertészeti üzemlátogató körutat szervezett a Flora Hungaria Nagybani Virágpiac. Először a dél-magyarországi virágkertészetek munkájába kaphattak betekintést a résztvevők.

A kellemes hangulatú, sok szakmai információval kiegészített üzembemutatók mellett különösen jól esett a 18 fős társaságnak a házigazda kertészek figyelmessége, türelme és végtelen vendégszeretete a forró júliusi napon.

Az első állomás Szőregen, a Kocsis Flóra Kft. telephelyén volt.

Az ország egyik legnagyobb virágtermesztő és értékesítő vállalkozásának vezetője, Kocsis S. András vezette körbe a nagyrészt virágüzlet-tulajdonosokból álló csapatot. A több mint negyven éve működő, családi vállalkozásként indult cég ma már 30 hektár szabadföldön, 10 ezer négyzetméter üvegházban és 5000 négyzetméter fólia alatt termeszt vágott virágot, cserepes dísznövényeket, rózsatövet. A termesztés mellett vágott virágok, dugványok és virághagymák importjával, a saját kertészetükben megnevelt vágott virágok és cserepes dísznövények exportjával, kis- és nagykereskedelmi értékesítésével is foglalkoznak, áruházláncoknak is szállítanak.

Betekintést engedtek az üvegházban folyó minigerbera-termesztésükbe. A tavaly ültetett mintegy 18 ezer tő mini gerberát kókuszrosttal töltött cserepekben nevelik, az állomány 3-4 évig marad egy helyben, és a növényvédelmet igyekeznek biológiai módszerekkel megoldani.

A gerbera mellett nagy állományuk van Lisianthusból is.

Az üzem szabadföldi rózsatő-állományának munkafolyamataiba is bepillantást kaptunk. A mintegy 3 hektáros virágzó állomány ősszel már piacos árut ad, októberben, novemberben felszedik a töveket, és eladásig hűtőházban tárolják. Szabad gyökérrel és gyökércsomagoltan is forgalmazzák a még mindig jó exportárunak számító, kiváló minőségű szőregi rózsatöveket. Ottjártunkkor a gyakorlott kezű munkások éppen szemezték azt a táblát, ahonnan a jövő évi kész rózsatöveket termelik majd ki.

Virágtenger a tanyavilágban

Balástyán két kertészet is fogadta a csapatot. Balázs János és felesége, Varga Kovács Hortenzia több mint negyven éve termesztenek vágott virágot. Amikor Balázs János körbevezetett bennünket a körülbelül egyhektárnyi virágkertészetben,

megtudtuk, hogy eleinte kisebb területen tulipánhagyma-szaporítással és hajtatással foglalkoztak, majd emellett gerberát és liliomot kezdtek termeszteni.

Később ez utóbbiak már nem bizonyultak gazdaságosnak, ezért, illetve a piaci helyzet változása miatt Hortenzia olyan választékbővítő fajok és fajták után kutatott, amiket beilleszthettek a fő növénykultúra mellé. Természetesen fontos volt, hogy azok a helyi adottságoknak, saját céljaiknak, és a piaci keresletnek egyaránt megfeleljenek. Így esett a választás a hunyorra, a boglárkára és a pünkösdirózsára, amelyek mellett nagyobb területen Lisianthust is termesztenek.

A Balogh Kertészetben folyó munkát immár a harmadik generáció irányítja, tudtuk meg Balogh Bálinttól és Bakota Gergőtől. Nagyszüleik a hetvenes évek végén vágott zöldeket termesztettek az alma- és barackültetvények mellett, később pedig kardvirággal és mini szegfűvel is bővítették a kultúrákat. Húsz-huszonöt éve kezdett el a család liliommal és Alstro­e­meriával foglalkozni, időközben az üvegházak területét folyamatosan növelték.

Jelenleg 1,2 hektárnyi üvegházban tulipánt, fréziát, liliomot, Alstroemeriát és Strelitziát termesztenek, a jól megválasztott fajoknak köszönhetően egész évben jelen vannak a piacon.

A liliomot talajfertőtlenítést követően szakaszosan ültetik, a homokos talaj vízmegtartó képességét minden évben tőzeggel vagy forgáccsal javítják. A hagymát – évente mintegy negyedmilliót – Hollandiából szerzik be. Tapasztalatuk szerint a liliomhagyma körülbelül egy éven át megtartja a minőséget, azt követően lassabban nő, alacsonyabb lesz, kevesebb virágot hoz, ezért egy év után felszámolják az állományokat. A legnagyobb, 8000 négyzetméteres automatizált üvegházukban párásításra és talajhűtésre is lehetőség van.

Bemutatókert Csólyospáloson

A Plant Alliance Hungary Kft. csólyos­pálosi telephelyén Tóth Rudolf és Hegedűs Erika, valamint a szintén a vállalkozásban dolgozó gyermekeik, Tóth Laura és Tóth Dominik fogadták az érdeklődőket. A vállalkozás muskátlit és balkonnövényeket nevel, forgalmaz, valamint vetőmagot és tálcás palántákat értékesít.

Több mint húsz éve foglalkoznak egynyári növények szaporítóanyagának előállításával és forgalmazásával.

Kezdetben a szülők vágott szegfűt termesztettek, amelyet a környéken, illetve a szegedi nagybani piacon értékesítettek. Egy komoly belvíz miatt azonban felhagytak a kultúrával, és termesz­tő­asz­talon cserepes növények nevelésére álltak át. Egy német cég megkeresése után kezdtek szaporítóanyaggal kereskedni, rövidesen pedig kizárólagos forgalmazói lettek egy nagy európai mus­kát­lineme­sítő műhelynek. A nemesítő­cég azonban megkövetelte a bemutatókert létrehozását, amelyet azóta is minden évben gondos tervezést követően építenek fel a cég telephelyén. Ott láthatják partnereik az újdonságokat, új fajtákat. Egyúttal kitűnő lehetőséget teremt ahhoz, hogy az egyre szélsőségesebbé váló időjárási körülmények között tesztelhessék a már jól bevált növényeket is.

A növényeket az 1,4 hektáros, pótmegvilágítással, energiaernyővel és klímakomputerrel felszerelt modern fóliaházakban gyökereztetik.

Szívvel-lélekkel

Garas István és felesége, Garasné Püspöki Zsuzsa Kiskunhalason termeszt virágokat. A közel kéthektáros, csaknem egész évben üzemelő kertészetben a frézia és Lizianthus indítja az értékesítési szezont, majd a cserepes és ámpolnás muskátli következik. Mintegy ötezer négyzetméteren hidrokultúrás vágott rózsát is termesztenek, április közepétől egészen december közepéig tudják kiszolgálni a piacot a változatos fajtákkal. A kegyeleti időszakban csokros krizantémot, pókvirágú és különleges virágú fajtákat értékesítenek. Mint szinte mindenki, ők is nehezen találnak megbízható munkaerőt, jelenleg is kevés dolgozójuk van. Zsuzsa a megrendelések kezelését, összekészítését soha nem engedi át másnak.

Az egyre nehezebben kezelhető növényvédelmi problémák miatt idén első ízben nem fognak nagyfejű hófehér krizantémot értékesíteni.

Noha a fárasztó és nehéz fizikai munka mellett kevés a szabadidejük, a házaspár szívvel-lélekkel, nagy elhivatottsággal termeli kimagasló minőségű virágait.

Szintén Kiskunhalason gazdálkodik Petrovics Gábor és Petrovicsné Kovács Kitti. A házaspár különleges, réspiaci terméknek számító izlandi mákot, tatárvirágot, dáliát, nyári violát termeszt a fóliakertészetében. A folyamatos értékesítéshez szakaszosan vetnek.

Forrás: Kertészet és Szőlészet