0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Felülvizsgálhatók egyes haszonbérleti szerződések díjai

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) álláspontja szerint a Kúria jogegységi határozata értelmében felülvizsgálhatók a „Földet a gazdáknak” programmal érintett területek haszonbérleti szerződéseinek díjai.

A NAK álláspontja szerint a Kúria idén júliusban kiadott jogegységi határozata értelmében azon földműveseknek is lehetőségük van a haszonbérleti díj módosítására – valamint ehhez kapcsolódóan végső soron a haszonbérleti szerződés esetleges felmondására –,

akik a „Földet a gazdáknak!” program keretében 2016. január 6-án vagy azt követően úgy szereztek földet, hogy a földön a régi Ptk. hatálya alatt született haszonbérleti szerződés van életben.

A Kúria 7/2021. Polgári jogegységi határozata kimondja, hogy ha a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) 2014. március 15-i hatálybalépése előtt létrejött szerződésből származó jogok és kötelezettségek 2016. január 6-án vagy azt követően jogszabály rendelkezése alapján szállnak át másra, a szerződésre a továbbiakban a Ptk-t., valamint a kapcsolódó egyéb anyagi jogi szabályokat kell alkalmazni.

A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvénnyel összefüggő egyes rendelkezésekről és átmeneti szabályokról szóló 2013. évi CCXII. törvény (Fétv.) tartalmazza a haszonbérleti díj módosításának szabályait. A jogegységi határozat értelmében megállapítható, hogy a Fétv. által biztosított haszonbérleti díj módosításának a lehetősége nem csak a haszonbérleti díj felülvizsgálatát biztosító rendelkezés 2016. január 6-i bevezetését követően létrejött haszonbérleti szerződésekre érvényes, hanem azon régi Ptk. alatt létrejött haszonbérleti szerződésekre is, amelyek 2016. január 6-án vagy azt követően jogszabály rendelkezése alapján szálltak át másra.

A fentiekben kifejtett álláspont a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jogértelmezését tükrözi.

A Kúria jogegységi határozata elérhető ezen a linken.

Forrás: NAK sajtóközlemény