0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 14.

Megtalálták azt a gént, amely megvédi a növényeket a hőségtől és a szárazságtól

A globális felmelegedés többek között a terményekkel kapcsolatos problémákat is jelenti. A növények nem viselik jól a magas hőmérsékletet, többek között azért, mert melegben több vizet veszítenek. Hosszútávon a megszokottnál mindössze két fokkal magasabb átlaghőmérséklet akár a terméshozam felét is jelentheti. Erre kerestek megoldást kutatók.

Elméletileg lehetséges lenne olyan új növényfajtákat keresni, amelyek ellenállnak az egyre magasabb hőmérsékletnek. Azonban már évekkel ezelőtt bebizonyosodott, hogy ez egyes növények, például a búza esetében ez lehetetlen. A Földön az átlagos hőmérséklet emelkedés gyorsabb, mint amennyi idő alatt egy új fajtát nemesítenek. Ez a folyamat több évig is eltart, és ezalatt a hőmérséklet tovább emelkedik.

A Baylor College of Medicine tudósai azonban

felfedeztek egy gént, amely megvédi a növényeket a magas hőmérséklet hatásaitól. A genetikai módosítás két fokkal magasabb hőmérsékleten is ugyanolyan terméshozamot tesz lehetővé, ezt a paradicsomon esetében igazolták is.

Olyan különböző növényeknél lehetne alkalmazni, mint a rizs, a kukorica, a búza és a szója, amelyek együttesen az emberiség élelmezésének, és a felhasznált kalóriának a nagy részét biztosítják.

– Úgy véljük, hogy a magas hőmérséklet az állatok gyulladásos megbetegedéséhez hasonló változásokat idéz elő a növényekben. Ezt az állapotot a reaktív oxigén vegyületek jelenléte jellemzi, amelyek jelzőanyagként működnek a sejtekben. A feleslegük káros lehet a sejtekre és megzavarhatja a biológiai folyamatokat. A felfedezett gén csökkenti a magas hőmérséklet által okozott reaktív oxigén vegyületek mennyiségét, amelyek stresszt okoznak a növényekben – mondta Dr. Kendal Hirschi, a Baylor College of Medicine munkatársa.

A felfedezés nem új – az AtGRXS17 nevű génről az első tanulmányt egy évtizeddel ezelőtt publikálták a kutatók. Most a felfedezés szerzői, tizenegy tudós, akik különböző amerikai egyetemeken végeznek kutatásokat, szabadalmi oltalom alá helyezték a gént.

A szabadalmi eljárást sok vita övezi, többen érvelnek azzal, hogy a gének szabadalmaztatása akadályozza a kutatást, és így általában az orvostudomány és a tudomány fejlődését. A génszabadalmaztatás ellenzői arra is emlékeztetnek, hogy a géneket hordozó élő szervezetekre nem lehet jogokat biztosítani.

E viták ellenére a génszabadalmaztatást a világ számos országában engedélyezték, mind az Egyesült Államokban, mind Európában. Több száz haszonnövényt géntechnológiával módosítottak.

A termesztett szójafajták több mint 90%-a géntechnológiával módosított. A szabadalmak a géntechnológiával módosított egerek egyik fajtájára is kiterjednek, amelyeken kutatásokat végeznek.

Bábolnai Gazdanapok

youtube://v/gOKILhZEiCg

 

Forrás: focus.pl