0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Beporzás koffeinnel

Úgy tűnik, hogy a reggeli kávéban lévő koffein, amivel annyira sokan indítjuk a napot, a poszméheket is „feldobja”: segíthet nekik a hatékonyabb beporzásban.

Az éghajlatváltozás, az élőhelyvesztés és a peszticidek súlyos csapást mértek a vadonélő beporzókra, a méhek, molyok, darazsak, lepkék, bogarak és madarak populációira egyaránt. Emiatt egyre több gyümölcstermesztő kénytelen „telepített beporzókra”, például kereskedelmi forgalomban is beszerezhető poszméhekre támaszkodni növényei megtermékenyülése érdekében. Csakhogy ezek a rovarok messze nem annyira hatékonyak, mint a farmerek szeretnék.

Egy részük el sem hagyja a kaptárt, sok másiknak a figyelmét pedig könnyedén elvonja a többi virág a környéken. Mindennek következtében a beporzás nem lesz elég sikeres.

Angol kutatók azt vizsgálták művirágokkal, hogy a méhek munkakedvére milyen hatással vannak a különböző illatok. A kísérletben koffeinből, cukorból és a méhek számára beporzásra kijelölt „célvirág”, ez esetben szamócavirág illatanyagából készítettek speciális keveréket, amivel befújták a kaptárt. A koffeines keverékkel kezelt méheket messze jobban „érdekelték” a szamócaillatú célvirágok, mint a többi, ráadásul a kutatók szerint

a vizsgálat nem volt toxikus: a méhek élettartamát nem befolyásolta.

Csakhogy szabadföldi körülmények között a változékony időjárási körülményekkel és más kihívásokkal is meg kell küzdenie a méheknek, ráadásul valószínűleg messzebbre kell repülniük. Emiatt egyelőre szabadföldön folytatják a kísérleteket, mielőtt a gyakorlat számára is javasolnák ezt a megközelítést.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság