Back to top

Pénz, tudás, kihívások - Megnyílt a 30. Farmer Expo

Holnaptól lehet kérelmeket benyújtani az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztését célzó júniusban meghirdetett kétszázmilliárd forint keretösszegű pályázatra – jelentette be Nagy István agrárminiszter a 30. Farmer Expo mai megnyitóján Debrecenben.

A mintegy 330 kiállítót felvonultató rendezvény jelentőségét méltatva a miniszter kiemelte, óriási érdemük, hogy évről-évre ráirányítják a figyelmet az agrár- és élelmiszeripar szükségességére.

– Ezek az ágazatok a Covid-járvány idején sem tudtak leállni; és amíg ember lesz a Földön, ez így is lesz mindig – hangsúlyozta.

Nagy István a 2021. évi Farmer Expo megnyitóján
Nagy István a 2021. évi Farmer Expo megnyitóján
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Az agrárium előtt álló feladatokról szólva kiemelte, 2050-re 30 százalékkal kevesebb termőföld és 40 százalékkal kevesebb ivóvíz mellett a mostani 7,5 milliárd helyett kilencmilliárd embert kell ellátni minőségi élelmiszerrel. Ahhoz, hogy az e kihívás által meghatározott erőtérben a magyar mezőgazdaság jól teljesítsen, jelentősen növelni kell a hatékonyságot és a jövedelmezőséget. Ezt kívánja előmozdítani a kormányzat a vidékfejlesztési támogatások összegének növelésével.

– Magyarországon háromszor több forrás jut vidékfejlesztésre a következő európai uniós ciklusban, mint amennyi eddig.

A konkrétumokról szólva elmondta, 4265 milliárd forintról beszélünk, ami azt jelenti, hogy most egy év alatt annyi forrás jut vidékfejlesztésre, mint a megelőző hét évben összesen. – Ezzel óriási lehetőségek tárulnak fel önök előtt, legyenek bár egyéni vállalkozók vagy nagyüzemek – nyomatékosította Nagy István. A ma megnyíló kétszázmilliárd forint keretösszegű pályázat részletei kapcsán emlékeztetett, az egyes agrárvállalkozások minimum százmillió, maximum ötmilliárd forintra pályázhatnak. A támogatás intenzitás fő szabály szerint ötven százalékos, de ez a pályázó vállalkozás mértétől, területi elhelyezkedésétől, illetve tevékenységétől függetlenül változhat.

A humán feltételekről szólva a miniszter felidézte, már jó kétszáz éve evidencia, hogy sikeres agráriumot csak megfelelő tudás birtokában lehet megvalósítani, a klímaváltozás körülményei között pedig, egyenesen nélkülözhetetlenek az oktatási rendszer különböző szintjein megszerezhető kompetenciák.

– Minden egyes agrármérnökre, minden egyes középfokú végzettségű fiatalemberre és kisasszonyra úgy van szüksége a magyar agráriumnak, mint éhes embernek egy falat kenyérre.

Nem megy nélkülük, mert ők a versenyképességünk, ők a megújulásunk, ők a magyar agrárium sikerességének a zálogai – mondta.

Farmer Expo 2021
Farmer Expo 2021
Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

Nagy István szavaival összhangban Szilvássy Zoltán rektor a tudás és a hatékonyság összefüggéseit fejtegetve úgy értékelte, most itt van az ideje annak, hogy a sokféle diszciplína összeálljon, és támogassa a mezőgazdaságot. - Ökokapszulánk lassan kimerül, minőségében, mennyiségében és hatékonyságában új dolgokat kell létrehoznunk közösen – mondotta. Kiemelte, a természet-, orvos-, gyógyszerész és agrártudományok teljességét felölelő Debreceni Egyetemen rendelkezésre állnak azok az ismeretek, amelyekre az agráriumnak szüksége van, és készséggel rendelkezésre is bocsátják a megfelelő tudást, nemcsak a diákok oktatása által, de a cégekkel közösen megvalósuló fejlesztésekben, innovációkban is.

Farmer Expo 2021
Farmer Expo 2021
Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

A Magyar Agrárkamara képviseletében Éder Tamás országos alelnök Nagy Istvánnal és Szilvássy Zoltánnal összhangban úgy látta, hogy a megfelelő információk hiánya komoly gátja lehet a fejlődésnek. A felzárkózás gyorsítását sürgetve elmondta, erre a humán erőforrás területén csakúgy szükség van, mint a termesztés, tenyésztés területén. Úgy vélte,

ha nem növelni, hanem csökkenteni akarjuk a lemaradást, akkor a hagyományoknak járó minden tisztelet mellett is be kell látni, hogy semmiképpen nem lehet úgy gazdálkodni, mint ahogyan azt nagyapáink tették.

Farmer Expo 2021
Farmer Expo 2021
Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

Kósa Lajos Debrecen országgyűlési képviselő helyi gazdaság, a választott vezetők és az oktatási-felsőoktatási intézmények közötti összefogásban látta a felzárkózás, jövedelmezőség növelés zálogát. Úgy értékelte, a Debrecenben épülő Nemzeti Oltóanyaggyár nemcsak a humán pandémiák megelőzésében, gyógyításában tehet szert óriási jelentőségre, de nemagy szerepe lehet az állatok egészségét veszélyeztető járványok leküzdésben. is. Debrecen agrár értelmiség képzésben betöltött szerepének növekedése kapcsán emlékeztetett,

a tervek szerint 2023-tól állatorvos képzés indul az egyetemen.

A Farmer Expo kapcsán kiemelte, megítélése szerint ez Magyarország legjelentősebb agrár-kiállításán, mely az egyik meghatározó agrár-felsőoktatási intézményével karöltve érte el és érte meg ezt a ne mindennapi jubileumot.

Farmer Expo 2021
Farmer Expo 2021
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Papp László polgármester emlékeztetett, a város gazdasága a rendszerváltás óta rengeteget változott – élelmiszeripari centrumból üzleti központ lett – ám az agrárium még továbbra is előkelő helyen szerepel a prioritások között. – Debrecen a múltban, a jelenben és a jövőben is meghatározó szereplője lesz a magyar mezőgazdaságnak – tette világossá a városvezető.

Farmer Expo 2021
Farmer Expo 2021
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Két különös kedvenc

Dr. Ország Mihály Mindent lehet, de krokodilt, azt nem című roppant humoros könyve az elmúlt harminc évben mit sem veszített aktualitásából. A szerző egyedi hangnemben és bájos iróniával mutatta be a különféle egzotikus kedvenceit.

Genomikai tenyészértékbecslés a magyartarka fajtában

A XXVIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállításon a húshasznosítású szarvasmarha kategórián belül 5 csoportban hirdettek fajtagyőztest. Ezek közül az egyes fajtákat értékelő bírók közösen választották ki a húshasznosítású nagydíjas egyedet, mely idén a magyartarka lett anyatehén ikerborjaival, a Derecske Petőfi Mezőgazdasági Kft. prezentálásában.

Gímtrófeák a Károlyi-kastély parkjában

Tizenkettedik alkalommal tartott mustrát az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt. a bőgési szezonban terítékre került gímszarvas bika trófeák bemutatására. A Hegyközi Erdészet által szervezett programnak Füzérradvány, a megújult Károlyi-kastély parkja adott helyet.

Növényeket telepítettek a súlyosan károsodott területre

Megkezdődött a természetvédelmi oltalom alatt álló növények visszatelepítése a Ráckevei Soroksári-Duna-ágon Szigetszentmiklósnál a korábban olajszennyeződéssel károsított területen – közölte Nagy István agrárminiszter.

Borexport: új utak a fellendülésért

A jó adottságok nem elegendőek, a lehetőségeket aktívabban formálva és kihasználva kell tenni a nagyságrendileg jóval erősebb magyar borexportért – emelte ki Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a szakértőkből és borászokból álló szekszárdi kerekasztal-beszélgetésen.

Kis híján kipusztult kutyafajta tenyésztői találkoztak

Erdélyikopó-világtalálkozót rendeznek Somogy megyében, a péntektől vasárnapig tartó eseményen Magyarországról, Romániából és Csehországból tucatnyi tenyésztő több mint száz kutyával képviselteti magát.

Turul Expo, Kárpátalja legjava

Ma már világosan látszik, hogy azok cselekedtek bölcsen, akik a világjárvány első hullámai idején is kitartottak céljaik mellett, és azt az időt, amit mások kényszerűségből tétlenül töltöttek, fejlesztésre és innovatív ötleteik megvalósítására fordították, hangzott el a nyolcadik Turul Expón.

Mangalica: a takarmánydrágulás hátulütői

A mangalicának most is keresleti piaca van, viszont a takarmány drágulása minden észszerű határt felülmúl. Talán ezzel lehetne leginkább jellemezni az ágazat helyzetét. Magyarországon jelenleg 7 ezer mangalica kocát és a szaporulatukat tartják, és közülük 900 kocát a bakonszegi Horizont ‘98 Kft. mondhat magáénak. Ez a vállalkozás tartja az összes koca 12–13 százalékát, vagyis meghatározó a magyar piacon.

Újdonságok a rakodógépek piacán

A Doosan új rakodógép modelleket mutatott be. Tavaly év végén jelent meg a középméretű rakodók vadonatúj termékcsaládja, amely az idén több új modellel bővült.

Szevasztok, itt a Palik Laci!

Palik László és felesége, Klára sikeres vállalkozást vezetnek a felvidéki Zselízen. Tevékenységük szerteágazó, pedig egyszerűen csak a hely, az Alsó-Garam mente természet adta lehetőségeivel élnek. Több rangos kitüntetés tulajdonosai, a Nemzetközi Lekvár- és Borverseny alapítói. A szakmán belül nincsen aki ne ismerné őket.