0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Tök jó termékekkel

„Tökmagolaj és homoktövis nélkül már nem tudnám elképzelni az életem” – jelentette ki határozottan Halona Tiborné Judit. Rögtön hozzátette, hogy nemcsak a fogyasztásukra gondol, hanem a készítésükre is. A Tök Jó Termékek ötletgazdája évek óta újabb és újabb készítményeket dob piacra.

A tökös történet több mint egy évtizede, Csömödéren kezdődött, de kinőtték a helyet a gazdálkodók, és átköltöztek Gellénházára. Ott nagyobb földterületekhez fértek hozzá, aminek köszönhetően az egész évre szükséges termést meg tudták termelni.

– A férjem a helyi termelőszövetkezetben dolgozott. Amikor megszűnt. egy osztrák kertészetben dolgozó ismerőse kicsalogatta őt is Ausztriába.

Sok más zöldség mellett különböző tököket is termesztettek, a dísztöktől a sütőtökig.

Készítettek tökmagolajat is – idézte fel a kezdeteket Halona Tiborné Judit. – Egy idő után megláttuk a dologban a fantáziát, és elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy mi is elkezdjünk töktermesztéssel és -feldolgozással foglalkozni. Soha nem állt távol tőlünk sem a kétkezi munka, sem a gazdálkodás: korábban tartottunk kocákat, nyulakat, és földet is műveltünk már. Szoktam mondani, hogy igazi falusi „parasztcsaj” vagyok, és a férjem is imádta a háztáji „gazdálkodósdit”.

Ennek köszönhetően nem haboztunk sokáig a kezdéssel. Csömödérben kezdtük a vállalkozást. Mivel meglehetősen kicsi volt az ottani területünk, csak keveset tudtunk termelni. Ennek ellenére nekiálltunk. A dísztök mellett olajtököt termeltünk. Megfelelő technikai felszereltség hiányában először Szlovéniában végeztettük a sajtolást. Nemsokára elköltöztünk Gellénházára, ahol sikerült több használaton kívüli földterületet is felvásárolnunk, annyit, hogy elég legyen az éves alapanyag-mennyiség megtermelésére.

A termékeinkkel készen álltunk, fogytak is, de egyszer csak feltették nekünk a kérdést: miért nem járunk piacra?

Beindultunk, eleinte Zalaegerszegen árusítottunk. Aztán egyszer egy vásárló meg azt javasolta: menjünk el az őriszentpéteri fesztiválra! Mentünk, és akkor már nem álltunk meg. Következtek a fesztiválok, és jött minden, szépen sorban.

Ahhoz, hogy a piacozás és a fesztiválozás sikeres legyen, jó és kedvelt termékekre volt szükség.

– A családban mindig én voltam a marketinges. Örökké azon járt és jár ma is az agyam, hogy a kezdőtermékeink, elsősorban a tökmagolaj mellé mi mindent lehetne még készíteni. A folytatást tulajdonképpen egy véletlen alapozta meg: a kertben kinőtt egy sütőtökféle, és mivel éppen egy fesztiválra készültünk, eszembe ötlött, hogy készítek belőle töklekvárt. Annak idején az anyukám készített töklekvárt, amikor nem termett gyümölcs. Gondoltam, megpróbálom. Sikerült, és a töklekvár sikeres lett. Onnantól kezdve a fantáziámra volt bízva, hogy mi mindennel ízesítsem. A natúr mellett ma már készül almás, sárgarépás és számos más ízesítésű.

Az a célom, hogy csakis magunk termelte zöldséggel és gyümölccsel ízesítsem a töklekvárt, illetve csak természetes anyagokkal.

A vásárlóknak ízlettek a termékek, mégse tellett sok időbe, és újítottunk. Ugyanis valaki feltette a kérdést, hogy tökivólé nincs? Mondtam, hogy nincs, de lesz! Azt is elkészítettük. A férjem eközben ízesített tökmagokkal bővítette tovább a kínálatunkat. Ő egyébként hobbiból elkezdett oltani – 99 százalékos sikerrel. Így egyszerre sok gyümölcsfánk lett, amikkel tovább bővíthettük termékeink sorát. Készítettünk bodza- és levendulazselét és fügelekvárt is. Az egyik fő alapanyagunk a saját termesztésű almából magunk készítette almalé lett.

És akkor még nem említettem a homoktövist, ami szintén csodálatos egy növény. Fel is használjuk, amiben csak tudjuk.

Halona Tiborné Judit azt mondja, nemcsak azt tartja lényegesnek, hogy a termékeik finomak legyenek, hanem azt is, hogy az élelmiszereik egytől egyig egészségesek.

– Amikor először találkoztam a tökmagolajjal, akkor még csak annyit tudtam róla, hogy finom. De amikor elkezdtem fogyasztani, aztán beszélgetni róla az ismerőseimmel, kiderült számomra, hogy milyen sokan ismerik, fogyasztják és dicsérik. Elkezdett érdekelni, hogy minek köszönhető ez a nagy siker, egyre több információt gyűjtöttem össze róla. Némely források egyenesen ódákat zengtek a tökmagolajról, olvastam olyat is, amiben Zala aranyának nevezték. Szerintem nem túloz ez a kijelentés. Ha alaposan utánajárunk, láthatjuk, hogy a tökmagolaj fogyasztása az egyik legjobb dolog, amit tehetünk a szervezetünkkel. A tökmagolajat először is a férfiak egyik csodaszereként emlegetik, de tovább keresgélve olyan tanulmányokat is találtam, amelyek szerint a tökmagolajat a népi gyógyászatban is gyakran alkalmazták, olyan sok előnyös hatással rendelkezik.

Gyógyászati szempontból a héj nélküli magvakból nyert olaj a legjobb, és élettani szempontból a hidegsajtolással készített formája a leghatásosabb, mert akkor nem bomlanak le a benne lévő telítetlen zsírsavak és vitaminok.

Tökmagolaj rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk egészségünkért, hiszen koleszterincsökkentő, érelmeszesedést lassító és agyi vérkeringést javító hatása van. Nagyon magas az antioxidáns-tartalma – elsősorban a hidegen sajtolt tökmagolajnak –, ami lassítja az öregedési folyamatokat és megköti a szabad gyököket. Egyébként egyre többen keresik és használják a tökmagolajat. Mi olyan termékeket kínálunk, amelyek sok tekintetben ötvözik a hagyományokat a modern kori elvárásokkal, igényekkel. Örülünk neki, hogy sok a visszatérő vásárló, és szeretünk elbeszélgetni a piacon, vagy fesztiválon arról, hogy az általunk készített termékeknek milyen hatásaik vannak, s hogy mi mindenre, illetve hogyan lehet felhasználni őket. Én elmondom a receptem, a vásárlók pedig a sajátjaikat. Ötleteket adunk egymásnak.

– Mi az ön kedvence?

– Azt szoktam mondani – s ez így is van –, hogy tökmagolaj és homoktövis függő vagyok.

Ha étterembe mentünk, mindig vittem magammal a saját olajamat, a pincérek nem egyszer megmosolyogtak, hogy azt öntöttem a salátára. Az édességet nem nagyon szeretem, a homoktövis azonban a mindennapi „gyógynövényeim” közé tartozik. A tökmagolaj mellett a homoktövis velőt rendszeresen fogyasztom, talán ennek is köszönhető, hogy elkerültek a vírusok. Meg persze a munkának. A tökfeldolgozással ugyanis jócskán van tennivaló. Nem az ültetés meg a ter­mesztés ad sok vagy nehéz munkát, a tök magától „elúszkál”. Viszont a szeptember-októberre eső feldolgozás! Már nagy mennyiséget dolgozunk fel, de minden egyes mozzanatára személyesen oda kell figyelni, az ízesítésre különösen. A férjem 4 éve elhunyt. Egyedül ez nem menne, most a család segít a munkában.

A mostaninál nagyobb mennyiségű tök termesztésében egyelőre gondolkodnak, bár Halona Tiborné Judit elmondta, hogy marketinges gondolkodásmódjától képtelen megszabadulni.

– Örökké jár az agyam. Ezt az is mutatja, hogy aki a termékekre a címkéket készíti, egyszer azt mondta, szinte már nem tudja megszámolni, hányfélét szerkesztett.

Valóban nagy a választékunk, de annak ellenére, hogy néha azt hiszem, kifogytam az újabb ötletekből, mindig beugrik valami új. Ma például vendégeket fogadtam és kürtőskalácsot készítettem nekik. Hát mi történt? Azon kezdtem gondolkodni, hogy vajon darált tökmaggal érdemes volna-e készíteni a kürtőskalácsot? Ötlet mindig adódik … és addig jó, amíg a termékek tök jók!

Forrás: Magyar Mezőgazdaság