0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Augusztus 31-ig lehet jelentkezni az OMÉK Élelmiszerhulladékok Megelőzéséért Díjára

Az élelmiszerpazarlásukat eredményesen csökkentő megoldásokkal, jó gyakorlatokkal pályázhatnak a 2021. október 7-10. között megrendezésre kerülő Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) kiállítói.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) „OMÉK Élelmiszerhulladékok Megelőzéséért Díjára” 2021. augusztus 31-ig lehet jelentkezni két kategóriában:

az élelmiszer-előállítás és az élelmiszerkereskedelem területén is díjazzák az élelmiszerpazarlás csökkentésére törekvő vállalkozásokat.

Magyarországon becslések szerint 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik évente. Ennek az árutömegnek az előállítására, szállítására fordított erőforrások, valamint a megsemmisítés jelentősen terhelik környezetünket. A Nébih Maradék nélkül elnevezésű programjának fókuszában a háztartásokban keletkező élelmiszerhulladékok csökkentése áll, de a pazarlás csökkentéséhez az élelmiszerlánc összes szereplőjének összefogása szükséges.

Ezzel a díjjal is a közös felelősség fontosságára szeretné felhívni a figyelmet a hivatal.

A Nébih szeretné a közvéleménnyel megismertetni az élelmiszerpazarlás visszaszorítására törekvő hazai szervezeteket és jó gyakorlatokat, ezért a pályázaton a legeredményesebb, leginnovatívabb élelmiszerpazarlást csökkentő megoldást bemutató szervezeteket az „Élelmiszerhulladékok Megelőzéséért Díjjal” jutalmazza. Az OMÉK kiállítói pályázatukat 2021. augusztus 31-ig adhatják le a maradeknelkul@nebih.gov.hu e-mail címre.

A részletes pályázati kiírás elérhető az OMÉK weboldalán.

Forrás: Nébih