0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Százötven éves a Pöttinger

A második legnagyobb osztrák mezőgazdasági gépgyártó vállalkozást – a legnagyobb a Steyr – 1871-ben alapította Franz Pöttinger és neje, Gattin Juliane az akkor még csak 2700 lakosú kisvárosban, Grieskirchenben, és ma is ott van a cégcsoport székhelye.

Franz Pöttinger eredeti foglalkozása órásmester volt, és azon belül is templomi toronyórákra specializálódott. Szülővárosa templomtornyában 100 évig működött az általa készített időmérő szerkezet.

A családi lakatosüzem új tevékenysége keretében kezdetben kézi hajtású szecskavágókat és darálókat gyártottak. Az alapító fia, Alois Pöttinger és neje, Elisabeth Pöttinger 1909-ben vették át a vállalkozás irányítását. Hamarosan szőlő- és gyümölcs­zúzókkal, présekkel, majd körfűrészekkel és köszörűkkel bővítették a kínálatot. 1920-ban Alois két gyermeke, Hans és Heinz is beszállt a vállalkozásba.

Ekkoriban építettek saját vízierőművet, amivel nemcsak villamosították a lakatosüzemet, hanem vízvezeték-hálózatot építettek a városközpontban és az üzemben.

Egyúttal megkezdték az elektromos hajtású gépek gyártását, köztük elektromos hajtású cséplőgépekét.

Hans Pöttinger 1938-ban alapította meg az Első Grieskircheni Gépgyárat, és üzletet nyitott a városközpontban, ahol géplakatos- és elektromos eszközöket árusítottak. 1939-ben acélöntödét vásároltak, és tovább bővítették a gyártási palettájukat. 1946-ban modernizálták a gyárat. 1949-ban kezdtek lóvontatású gereblyéket és rendsodrókat gyártani, 1951-ben rendfelszedő kocsirakókat, burgonyabetakarító- és faaprító gépeket, az ’50-es évek közepén pedig vontatott szecskázókat.

Az 1960-as években kezdtek rendfelszedő pótkocsit gyártani, ami mára a cég fő profiljává vált. A ’70-es években 300 dolgozót foglalkoztattak az grieskircheni üzemben.

1964-ben megvásárolták a landsbergi Bajor Ekegyárat, amivel megkezdődött a Pöttinger márkájú talajművelő gépek gyártása, amit a ’80-as években zöldtakarmány-betakarító gépek és gépsorok gyártásával bővítettek ki. 2006-ban üzemet vásároltak Csehországban, Vodňanyban, ahol vetőgépek gyártásába kezdtek. Jelenleg négy gyára van a vállalatnak Ausztriában, Németországban és Csehországban, harminc országban rendelkezik kereskedelmi képviselettel, és világszerte 1900 főt foglalkoztat.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság