Back to top

A szerviz adja el a második gépet

Mi történik, ha aratás közben leáll a kombájn? Bár a mai, modern mezőgazdasági gépekhez is kell még villáskulcs, de a szerelők már nem indulhatnak el laptop nélkül. Hogyan működik az AXIÁL Kft. szervizhálózata? Miért terjedt el a mondás, miszerint a „szerviz adja el a második gépet”? Erről kérdezte az AXIÁL Kft. szervizmérnökét, Karagity Istvánt Sári Enikő, a Magyar Mezőgazdaság Kiadó ügyvezető igazgatója.

MMG – Direkt | A szerviz adja el a második gépet | Karagity Istvánt, szervizmérnök, AXIÁL Kft.

Aratási szezonban az idő a legnagyobb úr. A gépek nem állhatnak tétlenül a földeken. Ez az időszak nem csak a gazdákra, de a szervizhálózatokra is hatalmas terhet ró. Az AXIÁL Kft. az ország teljes területén felettébb nagy géppopuláció felett őrködik – és ehhez a kihíváshoz mérten építették ki szervízszolgáltatásukat is.

- Hogyan zajlik egy meghibásodás elhárítása?

- A hibabejelentés az ügyfélkapcsolati vezetőhöz érkezik be, aki átlátja az adott telephely kapacitását. Ő irányítja a helyszínre a szerelő kollégát, aki igyekszik feltárni, és javítani a problémát. A szervizmérnök az ő munkáját segíti telefonon, vagy akár a helyszínen.

Az AXIÁL Kft. a telephelyeit úgy hozta létre, hogy 70 kilométeres körzetben bárhova gyorsan ki tudjon szállni, így a probléma kezelése akár egy órán belül megkezdődhet.

Egyszerűbb eseteknél a javítás még egy órát vesz igénybe, így a gép csak két órát áll. Természetesen vannak összetettebb problémák, komolyabb meghibásodások, melyeknél adott esetben a gép elszállítását is meg kell szervezni.

- A régi MTZ-khez, Zetorokhoz – úgy mondták – elég egy méretes villáskulcs, de a mai okos gépekkel mi a helyzet?

- A megfelelő villáskulcsra ma is szükség van, de tény, hogy szerelő laptop nélkül már nem indulhat el. Az első lépés a hiba felderítése, melyhez rengeteg adatot szolgáltatnak ezek a computer vezérelte gépek a szenzorok és szoftverek segítségével.

- Az a hír járja, hogy a gazdák a szervizhálózat miatt választanak gépet.

- Az utóbbi időben szárnyra kapott egy mondás, miszerint a „szerviz adja el a második gépet”. A gazda az első gépet lehet, hogy azért választja, mert jókat hallott róla, látta munka közben, utána olvasott, youtube videókat nézett. Ám a következő évben, pont az állásidők miatt, már az számít, hogy mennyire gyors és hatékony a szervizszolgáltatás.

- Lehet említeni a gépeknél egyébként típushibákat?

- Nem akarunk álszentek lenni, apróbb típushibák minden gyártónál előfordulnak. Ezek olykor a szoftver hiányosságai, más esetben pedig alulméretezett alkatrészről van szó. Erre azonban a gyártók nagyon gyorsan reagálnak, felkészítik a szervizeket, a szoftverekhez kiadják a javítóprogramokat.

- Az idei szezonban melyik volt a legnehezebb feladat, melyhez kihívták önöket?

- Szerencsére konkrét példát nem tudok mondani, inkább azt emelném ki, hogy a CLAAS új, „ezres” szériája, vagy hogy mi nevezzük, C8, feladta leckét. A korábbi Lexion típusokhoz képest sok változás történt, így nekünk is rengeteg új dolgot kellett megtanulunk.

- Ebben partnerek a gyártók?

- Természetesen. Általában a téli időszakban elkezdődnek a továbbképzések. A pandémia most közbeszólt, de típustól függően ki szoktunk menni a gyártókhoz Németországba, Franciaországba, Olaszországba, stb., hogy első kézből kapjuk meg a legfontosabb információkat – melyeket aztán itthon, a kollégáinknak is tovább adunk. Az elmúlt évben nem volt lehetőség utazni, így ezeket a képzéseket online tartották meg.

- Az AXIÁL gépparkjából önnek melyik a kedvence?

- A CLAAS Lexion. Többször is volt szerencsém dolgozni vele. Elvégre a szervizmérnöknek nem csak az a feladta, hogy tudja, miként kell szétszerelni és összerakni egy gépet, de az is fontos, hogy el tudja magyarázni a gazdának, miként tudja hatékonyan használni a rendelkezésére álló lehetőségeket.

- Szerencsére egyre többen választják ezt a szép szakmát, de még mindig sok szakemberre lenne szükség. Mit mondana egy szakiskolás számára, miért tanuljon gépészmérnöknek?

- Lenyűgöző, hogy milyen a technológiai fejlődés, mennyire összetett és hatalmas gépekkel lehet dolgozni ezen a pályán. Minden nap új kihívás vár, nincs mókuskerék. És nem utolsósorban: biztos megélhetés. Az embereknek enni kell, a mezőgazdaság nem állhat le, a gazdáknak pedig kellenek a gépek.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Januártól a Nébih felületén kell vezetni az elektronikus permetezési naplót

A Nébih elektronikus gazdálkodási napló (e-GN) rendszerébe integrálódik az elektronikus permetezési napló. A felületen január 1-jétől a 10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodóknak naprakész nyilvántartást kell vezetniük a szántóföldi kultúrában végzett rovarölő szeres kezelésekről.

Mérlegen a mezőgazdaság

„Több, mint 30 éve vagyunk a piacon, és talán az idei az első, amikor egy kicsit át kell gondolni az eddigi termékválasztékunkat. Ehhez részben hozzájárult az is, hogy az elmúlt évben rendkívül rossz volt a termés, főleg az ország keleti részén”- hangsúlyozta a Molnár Sándor.

A gazdaság mindenese

A Fendt teljesen új fejlesztéssel jelentkezett az idei AGROmashEXPO-n, a 7. generációs Fendt 728 Vario traktorral hívta fel magára a szakma figyelmét, s elnyerte a Nemzetközi Fejlesztési Nagydíjat. A 7,5 liter lökettérfogatú, 6 hengeres, AGCO Power motort teljesen újratervezték ehhez a teljesítménytartományhoz.

Új szabályokra kell odafigyelnie a gazdálkodóknak a támogatások érdekében

Az uniós előírásoknak megfelelően a korábbiakhoz képest jelentősebb szerepet kapott az új Közös Agrárpolitikában (KAP) a fenntarthatóság, ugyanakkor a magyar kormány a nemzeti társfinanszírozás mértékének emelésével arra törekedett, hogy egyensúlyba kerüljenek a környezeti és versenyképességi szempontok – jelezte előadásában Feldman Zsolt csütörtökön, a Komáromban tartott fórumon.

A lucerna mint fehérjeforrás

A Tedej Agrártermelő és Szolgáltató Zrt. és a Debreceni Egyetem 2018-ban kezdett közös kutatást alternatív fehérjeforrások és fehérjetakarmányok előállítására, illetve azt lehetővé tévő újgenerációs technológia kidolgozására. Az öt éves a Protemill-projekt elindításáról, a tervekről és gazdaságossági számításról annak idején lapunk is beszámolt a „Veszteségből fehérjekoncentrátum” című cikkben.

Az Alltech 2023-as Agri-Food-felmérése

Közzétette legutóbbi globális takarmánytermelési felmérésének adatait az Alltech. Az immár tizenkettedszer elkészített, 142 ország több mint 28 ezer takarmánygyárának adatai alapján készült elemzés szerint a jelentős makrogazdasági kihívások ellenére a világ takarmánytermelése 2022-ben gyakorlatilag változatlan volt, 1,266 milliárd tonna, ami alig 0,42 százalékkal marad el a 2021-estől.

Minden, amit a betakarító adapterekről tudni kell

Sokan azt mondják, a titok a részletekben rejlik. Az Optigép Kft. legnagyobb erőssége a napraforgó és kukorica betakarító adapterek gyártása, illetve fejlesztése, több világszintű szabadalommal rendelkeznek. Az európai kontinensen, de Észak–Amerikába vagy Kelet-Európába nagyon sok terméket szállítanak, értékesítenek.

Fordulékony kistraktor „nagytraktoros” érzéssel

Az ültetvényes, szűkített nyomtávú traktorszéria területén a New Holland nagy hagyományokkal és komoly múlttal rendelkezik. Elég csak a magyar szőlőültetvényeket, a gyümölcsösöket nézni, kiderül közkedvelt a márka.

Három perc alatt fel lehet tölteni hígtrágyával

Hazai Termékfejlesztési Nagydíjat kapott az AgroMashexpón a Fliegl Abda Gépgyártó Kft. HFW 25 000 centrifugálszivattyús tartálykocsi GUG 45 grúberes hígtrágya-injektálóval. A Fliegl most is bebizonyította, nemcsak gyártó, hanem fejlesztő vállalat is.

Korszerűsítik és újraindítják az erdélyi cukorgyártást

Újraindítják az erdélyi cukorgyártást a marosludasi cukorgyár új tulajdonosai, akik a térség termesztőitől vásárolnák fel a cukorrépát - nyilatkozták az Agrointel.ro szakportálnak.