Back to top

Krízishelyzetben a zöldborsó, pedig egy egész iparág épül rá

A FarmerExpo kiállításon rendezett Hortico Zöldség-Gyümölcs Kertészeti Konferencián alaposan körbejárták a zöldborsó- és a csemegekukorica termesztésének és feldolgozásának problémáit. A zöldborsót igen hátrányosan érinti az éghajlatváltozás, évek óta csökken a termőterülete. Két oldalról van satuban az ágazat, az alapanyag-termelés kockázatát a termesztők viselik, a piacok viszont nem ismerik el az emelkedő költségeket.

Sürgős segítségre van szükség, hogy kilábaljon a mélypontról a zöldborsótermesztés, ami magával húz más másodvetésű kultúrákat is.

A klímaváltozás nagyon megnehezíti a zöldborsótermesztést
A klímaváltozás nagyon megnehezíti a zöldborsótermesztést
Fotó: Pixabay
Minden érintettet meghívtak a szervezők, a FruitVeB Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és a Környezetgazdálkodási Kar, valamint a V-Trade Kft., és a téma időszerűségét mutatja, milyen sok hozzászólás érkezett az előadások után rendezett kerekasztal-beszélgetés során. Feldolgozók, termesztők és integrátorok járták körül a témát, megegyezve abban, hogy

ha nem sikerül megoldást találni, termesztők és feldolgozók együtt esnek a verembe.

Alapvető élelmiszer a világon a zöldborsó, de kérdés, hogy hol fogják megtermelni. Termesztését hazánkban a késő tavaszi fagyok, a nyári hőség és a hirtelen lezúduló sok eső korlátozza az utóbbi években. Hazánkban az országos termésátlag 4-5 tonna/hektár körüli, de ahhoz, hogy versenyképes legyen a szántóföldi növényekkel, legalább 6 tonnás termést kell elérni. Az idén például csak a júniusban betakarított fajtákkal lehetett ezt szintet elérni, a későbbiek jóval kevesebb termést adtak vagy be sem takarították. A termőterületek zömén öntöznek, de azzal csak a szárazság hatása ellensúlyozható, a többi időjárási kockázat nem. Létszükséglet e két kultúra számára az öntözésfejlesztés, amire nehéz engedélyt szerezni, ez lassítja a meghirdetett állami támogatás igénybevételét is. Sajnos sem zöldborsóból, sem csemegekukoricából nincs hazai vetőmag és fajtainnovációra is szükség lenne.

Az EU csak mezőgazdasági termelőket támogat, így egy integrátor például nem kaphat géptámogatást a 250-300 milliós zöldborsókombájn beszerzéséhez,

márpedig ilyen drága berendezést nem éri meg megvenni egy-egy termelőnek.

Virágzáskor különösen érzékeny a nagy melegre
Virágzáskor különösen érzékeny a nagy melegre
Fotó: Pixabay

A zöldborsóterület visszaesése magával rántja a másodvetésű növények, például a csemegekukorica termesztését is, ezért hangsúlyozták többen is, hogy egy egész iparág épül rá.

Konzervnek és mélyhűtött árunak dolgozzák föl ezt két terményt, és nagyrészt exportálják a végterméket.

A borsó betakarítási idényének szűkülése érzékenyen érinti a feldolgozókat, körülbelül a duplájára kell növelni a kapacitásukat, hogy a korábbi 35 napos idény helyett 22 nap alatt fogadni tudják a termést. A munkajogi szabályozás nem kedvez az ilyen munkacsúcsoknak, nem minden gyár vállalja be a hétvégi műszakot. Hiába a nagy exporthányad, nem nagyon tudnak árat emelni a késztermékek esetében, sőt a kiskereskedelmi láncok és főleg a diszkontok saját márkás, még olcsóbb termékként akarják forgalmazni azokat.

Abban is egyetértettek a résztvevők, hogy nem cél támogatással életben tartani egy ágazatot, ha nem éri meg önmagában is foglalkozni vele, de most krízishelyzet van, valamilyen forrást sürgősen találni kell a megsegítésére.

Elsősorban a termesztők kedvét kell keresni, hogy ne hagyják abba a zöldborsótermesztést.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A növények napját köszöntik a szegedi egyetemi füvészkertben

A növényvilág sokféleségét és az emberi életben betöltött rendkívüli szerepét bemutató tudományos előadásokkal és családi programokkal köszöntik a növények napját szombaton a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) idén százéves füvészkertjében - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Kiemelt jelentőségű nemzetközi eseményt rendez a NAK

Budapesten – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezésében – tartja közgyűlését a Gazdálkodók Világszervezete (WFO – World Farmers’ Organization), 2022. június 7. és 10. között. A nagy jelentőségű eseményre a világ minden tájáról érkeznek tagok, azon a szervezet új elnökét is megválasztják.

Korábbra tolódtak az utolsó fagyok Magyarországon

A klímaváltozás miatt korábbra tolódnak Magyarországon az utolsó tavaszi fagyok, ami komoly veszélyt jelent a mezőgazdaságra - derül ki egy új kutatásból, amelyet a Másfélfok.hu-n tettek közzé.

Stratégiai fontosságú minden beruházás és fejlesztés

„A jövőben olyan magyar agráriumra van szükség, amely hatékonyan, biztonságosan és hosszú távon képes kiszolgálni elsősorban a magyar lakosságot, és ezt követően a megnövekedett külföldi igényeket az exporton keresztül. Stratégiai fontosságú tehát minden olyan beruházás és fejlesztés, amely közvetlen vagy közvetett módon hozzájárul a mezőgazdaság teljesítményének, kibocsátásának növeléséhez” – hangzott el Fábiánsebestyénben.

Nő a sarkvidéki erdőterület – de nem biztos, hogy ez jó

A szibériai rénszarvaspásztor nép, a nyenyecek különös időket élnek. A sarki óceán partján lévő területeiken a tundra lassan olvadásnak indult, és egyre több cserje nő. A fűzfa-félék, melyek eddig csak térdmagasságig nőttek, mára a három métert is meghaladják, és elrejtik a rénszarvasokat.

Az ország nagyobb részén továbbra sem enyhül az aszály

A csapadék egyenlőtlen eloszlása miatt az országban többfelé száraz a talaj, országos, áztató eső pedig továbbra sem érkezik, így az ország nagyobb részén nem enyhül az aszály - írta hétfői bejegyzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Kórokok a szőlőn: Mi okozhatja?

A szőlőnövényen a vegetációs időszakban a zöld részeken, a téli, metszési időszakban a fás részekben figyelhetünk meg elváltozásokat, amelyek lehetnek biológia eredetűek vagy a környezeti tényezők által előidézett kárképek. A különböző tünetek diagnosztizálása és a kórokok felismerése nem könnyű feladat, hiszen a megjelenésük alapján könnyen összetéveszthetők.

Mindenkinek ajánlott laboratóriumi vizsgálat

A laboratóriumi levélminta-vizsgálatok bizonyos támogatások esetén kötelezőek, és azok a kertészek is hasznos információkhoz jutnak az eredményekből, akiket semmi sem kötelez az elvégeztetésükre. Az elszabadult műtrágyaárak miatt az eddiginél is fontosabb, hogy a kívánt hozamokhoz elegendő, de a szükségesnél nem több tápanyagot adagoljanak a termelők.

Lesz-e elég feldolgozóipari alapanyag?

Egyre kevésbé vonzó a csemegekukorica és zöldborsó termesztése a gazdáknak. Az okok sokrétűek, de a termesztési kedv csökkenése leginkább arra vezethető vissza, hogy a világpiacon az egekbe szökött a takarmánykukorica és az olajos termények ára.

Akácvirágzás csapadékhiánnyal

A hónapok óta tartó csapadékhiány tovább fokozódott az ország jelentős részén, egyre nő a aszályos területek kiterjedése. A helyzet javulására majd jövő keddtől van esély, amikor számottevő csapadék érkezhet, de ez egyelőre még meglehetősen bizonytalan. Az akác virágzik, de a száraz talaj, a várható nyárias meleg és többször szeles idő nem ideális a nektárképződésre, a virágzásra és a hordásra.