Back to top

Krízishelyzetben a zöldborsó, pedig egy egész iparág épül rá

A FarmerExpo kiállításon rendezett Hortico Zöldség-Gyümölcs Kertészeti Konferencián alaposan körbejárták a zöldborsó- és a csemegekukorica termesztésének és feldolgozásának problémáit. A zöldborsót igen hátrányosan érinti az éghajlatváltozás, évek óta csökken a termőterülete. Két oldalról van satuban az ágazat, az alapanyag-termelés kockázatát a termesztők viselik, a piacok viszont nem ismerik el az emelkedő költségeket.

Sürgős segítségre van szükség, hogy kilábaljon a mélypontról a zöldborsótermesztés, ami magával húz más másodvetésű kultúrákat is.

A klímaváltozás nagyon megnehezíti a zöldborsótermesztést
A klímaváltozás nagyon megnehezíti a zöldborsótermesztést
Fotó: Pixabay
Minden érintettet meghívtak a szervezők, a FruitVeB Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és a Környezetgazdálkodási Kar, valamint a V-Trade Kft., és a téma időszerűségét mutatja, milyen sok hozzászólás érkezett az előadások után rendezett kerekasztal-beszélgetés során. Feldolgozók, termesztők és integrátorok járták körül a témát, megegyezve abban, hogy

ha nem sikerül megoldást találni, termesztők és feldolgozók együtt esnek a verembe.

Alapvető élelmiszer a világon a zöldborsó, de kérdés, hogy hol fogják megtermelni. Termesztését hazánkban a késő tavaszi fagyok, a nyári hőség és a hirtelen lezúduló sok eső korlátozza az utóbbi években. Hazánkban az országos termésátlag 4-5 tonna/hektár körüli, de ahhoz, hogy versenyképes legyen a szántóföldi növényekkel, legalább 6 tonnás termést kell elérni. Az idén például csak a júniusban betakarított fajtákkal lehetett ezt szintet elérni, a későbbiek jóval kevesebb termést adtak vagy be sem takarították. A termőterületek zömén öntöznek, de azzal csak a szárazság hatása ellensúlyozható, a többi időjárási kockázat nem. Létszükséglet e két kultúra számára az öntözésfejlesztés, amire nehéz engedélyt szerezni, ez lassítja a meghirdetett állami támogatás igénybevételét is. Sajnos sem zöldborsóból, sem csemegekukoricából nincs hazai vetőmag és fajtainnovációra is szükség lenne.

Az EU csak mezőgazdasági termelőket támogat, így egy integrátor például nem kaphat géptámogatást a 250-300 milliós zöldborsókombájn beszerzéséhez,

márpedig ilyen drága berendezést nem éri meg megvenni egy-egy termelőnek.

Virágzáskor különösen érzékeny a nagy melegre
Virágzáskor különösen érzékeny a nagy melegre
Fotó: Pixabay

A zöldborsóterület visszaesése magával rántja a másodvetésű növények, például a csemegekukorica termesztését is, ezért hangsúlyozták többen is, hogy egy egész iparág épül rá.

Konzervnek és mélyhűtött árunak dolgozzák föl ezt két terményt, és nagyrészt exportálják a végterméket.

A borsó betakarítási idényének szűkülése érzékenyen érinti a feldolgozókat, körülbelül a duplájára kell növelni a kapacitásukat, hogy a korábbi 35 napos idény helyett 22 nap alatt fogadni tudják a termést. A munkajogi szabályozás nem kedvez az ilyen munkacsúcsoknak, nem minden gyár vállalja be a hétvégi műszakot. Hiába a nagy exporthányad, nem nagyon tudnak árat emelni a késztermékek esetében, sőt a kiskereskedelmi láncok és főleg a diszkontok saját márkás, még olcsóbb termékként akarják forgalmazni azokat.

Abban is egyetértettek a résztvevők, hogy nem cél támogatással életben tartani egy ágazatot, ha nem éri meg önmagában is foglalkozni vele, de most krízishelyzet van, valamilyen forrást sürgősen találni kell a megsegítésére.

Elsősorban a termesztők kedvét kell keresni, hogy ne hagyják abba a zöldborsótermesztést.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Van, aminek jót tett az aszály

A vertikális termesztőrendszerekben elképesztő hatékonyan gazdálkodnak a vízzel, ráadásul kevesebb növényvédő szerre van szükség, mint a szabadföldi esetében. Ennek eredményeképpen aszályos időben is biztos termést biztosít.

Jó idő a mezőgazdasági munkákhoz

A hét első napjaiban néhol előfordult még gyenge eső, zápor, de a megelőző időszakhoz képest jelentősen csökkent a csapadék, így a jellemzően napos, gyakran szeles időben a talajok felszín közeli része kissé száradni, szikkadni tudott, és folytatni lehetett betakarítási illetve vetési munkákat. A folytatásban is nagyrészt száraz időre van kilátás az átlagosnak megfelelő hőmérsékletekkel.

Továbbra is pályázhatnak infrastrukturális fejlesztésekre a tanyán élők

A magyar kormány kiemelt figyelmet szentel a vidéki településeken élők életminőségének javítására, a vidék népességmegtartó képességének erősítésére. Ennek érdekében a tanyák infrastrukturális fejlesztésének biztosítására vonatkozó pályázati felhívás tekintetében folyamatosan születnek a támogatói döntések.

A jégverés azt is érintette, ami a földben volt

Szeptember 29-én heves esőzések és jégeső pusztított Baja, Tompa, Zákányszék, Battonya és Domaszék térségében, olvastuk a FruitVeB honlapján. A vihar letarolta, ami az útjába esett, erről kérdeztük Vass Károly zákányszéki termelőt, szaktanácsadót.

Volt, ahol a szokásosnál háromszor több eső esett

Az aszályos nyár után a kilencedik legcsapadékosabb szeptember volt az idei 1901 óta - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a Facebook-oldalán.

A túlélésünk érdekében szükséges a zöldítés

Ha nem tesszük meg a zöld fordulatot, akkor az emberiségnek nincs jövője - hívta fel a figyelmet az ENSZ Közgyűlésének elnöke kedden az energiaügyekről, klímaügyekről és zöld átmenetről szóló kerekasztal-fórumon a szervezet New York-i székházában magyar szervezésben.

33. Nyúltenyésztési Tudományos Nap

Szeptember végén került megrendezésre immár 33. alkalommal a Nyúltenyésztési Tudományos Nap. A Kaposváron tartott rendezvényen az ágazat szereplői a hazai kutatók legfrissebb tudományos kutatási irányait és eredményeit ismerhették meg, majd sor került az ágazat helyzetét összefoglaló kerekasztal beszélgetésre is.

Megjelent a feldolgozóipari kkv-k energiatámogatási programjának pályázati felhívása

Megjelent a feldolgozóipari kis- és közepes vállalkozások (kkv) energiatámogatási programjának pályázati felhívása; a pályázatra október 20-ától regisztrálhatnak az energiaintenzív cégek - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium a közösségi oldalán hétvégén.

Október közepétől kezdődik a közvetlen támogatások előlegfizetése

Október 17-től Magyarország - az elmúlt évekhez hasonlóan - a közvetlen támogatások esetében megindítja az előlegfizetést a gazdálkodók számára.

Az élet mindent újrafest

Előadásokkal egybekötött fajtabemutatót tartott Csólyospáloson a Plant Alliance Hungary. A családi vállalkozás több mint húsz éve foglalkozik egynyári növények szaporítóanyagának termesztésével és forgalmazásával, valamint vetőmagok és tálcás palánták értékesítésével.