0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Önkénteseket keresnek a fák öntözéséhez

A profi gondozás kiegészítéséhez olyan önkéntesek jelentkezését várják Bécs 21. és 22. kerületében, akik egy nagy táskában vizet visznek az útjukba eső növénynek.

Az egyre gyakoribbá és hosszabbá váló hőhullámok nemcsak az embereket viselik meg, hanem a városi fákat is óriási kihívás elé állítja. Ahhoz, hogy az árnyat adó növények a forró napok ellenére erősek és zöldek maradjanak, Bécs 21. és 22. kerületében kísérleti projektet indítottak. A Bécsi Kertészeti Vállalat, a Bécsi Vízmű és a Gebietsbetreuung Öntözőszülő néven meghirdetett akciója keretében bárki extra vízhez juttathatja a hőségben tikkadó növényeket.

A kezdeményezéshez csatlakozóknak mindössze annyit kell tenniük, hogy saját öntözőkannájukkal vagy az ingyen „öntözőszatyorral” munkába vagy boltba jövet-menet vizet visznek az útjukba eső fának.

Az „öntözőszatyor” egy nagy, 9 literes vízhatlan táska, amelyben kényelmesen lehet a vizet elszállítani a fához. Ha pedig már nem kell, fel lehet tekerni, vagy a bevásárláshoz is használható.

A praktikus táskát a közterület fenntartónál lehet kérni, könnyű megtöltésükhöz pedig a Bécsi Vízmű kilenc tűzcsapot  alakított át erre a célra.

Bécsben ezer automata öntözőrendszer működik és naponta 50 locsolójármű, valamint a Kertészeti Vállalat 150 munkatársa gondoskodik a növények vízellátásáról. Összesen napi 300 ezer liter vizet öntöznek szét. A kezdeményezés ezt a profi gondozást egészíti ki.

Kiemelt figyelem övezi a fiatal fákat: ezeket három éven át legalább hetente egyszer megöntözik, emellett pedig ún. öntözőzsákokkal biztosítanak nekik plusz vizet.

Bécsben jelenleg városszerte 12 550 öntözőzsákot helyeztek ki.

Az osztrák fővárosban ezen kívül arra is ügyelnek, hogy csak a városi létet elviselő növényeket ültetnek. Szakértők segítségével összeállították azoknak a fafajtáknak a listáját, amelyek ellenállnak a forgalommal, kötött talajjal, beszorított gyökérzettel és a beton- és üvegfelületekről visszaverődő hővel járó stressznek.

Forrás: Bécs Város Külképviseleti Irodája