0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Pápai Expo és Agrárpiknik – Az év legmenőbb agrárrendezvénye

A fiatalok agráriumba bevonását is zászlajára tűzte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, főszervezőként újragondolva a több mint húsz éves múltú Pápai Agrárexpo rendezvényt, amely szeptember 17-19. közt Pápai Expo és Agrárpiknik néven – számos új programelemmel – várja majd a látogatókat. Bagossy Brothers, agrárfórumok, szakmai kiállítók, Punnany Massif, termelői vásár.

A Pápai Agrárexpo jelentős hagyományokkal bír, és rendre nem csak a város és térsége, hanem az egész régió lakosságát vonzza.

A koronavírus-járvány miatt 2020-ban elmaradt a rendezvény, amely most jelentősen megújulva tér vissza, immáron Pápai Expo és Agrárpiknik névvel.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának (NAK) rendszeresen célja volt az expo fejlesztése, nívójának emelése, színesebbé, szélesebb körűvé tétele. A legutóbbi kiállításhoz hasonlóan idén is központi elemként kap szerepet a generációváltás; a rendezvény a fiatalok, családok irányába az agrárium népszerűsítésére szolgáló programokkal, interaktív előadásokkal, koncertekkel is nyit.

Az Expo megőrzi a korábbi rendezvények értékeit, érdemes azokra építeni, ugyanakkor direktebben szól a fiatalabb generációhoz. A szakmaiság és a kikapcsolódási lehetőségek egy olyan vegyítékét kínálja, ahol mindenki megtalálja a számítását.

A kamarának nem titkolt célja, hogy a fiataloknak megmutassa a mezőgazdaság, élelmiszeripar modern oldalát, ezáltal is megismertetve őket a szakmával, vonzóvá téve számukra azt.

A rendezvény – mely hagyományosan a Nyugat-Dunántúl legnagyobb agráriumhoz kapcsolódó eseménye – mind helyben, mind az országos agrárszakma részéről kiemelt jelentőségű, fővédnöke Kovács Zoltán, Pápa és térsége országgyűlési képviselője, védnöke pedig Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke, valamint Nagy István agrárminiszter.

A rendezvénynek egyfajta kötetlenebb jelleget is kíván adni a kamara, hasonlóan például a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborhoz, ahol rendre jól kiegészítik egymást a szakmai és a közönségprogramok. Első este, szeptember 17-én Bagossy Brothers koncert lesz, majd szombaton – mikor is este a Punnany Massif lép színpadra – jön a kiállítás szakmai része, ahol a fiatalok és a szakma egyaránt célközönség, vasárnap pedig a családok és a vadászok lesznek fókuszban.

Kötetlen hangulatú fórumbeszélgetések keretében – melyeken az ágazat meghatározó szereplői vesznek részt –lehet majd megismerkedni az agráriummal és a benne rejlő potenciállal.

Sok egyéb mellett mezőgazdasági gépbemutatók, illetve állatbemutatók, gyermekprogramok is lesznek, valamint a Veszprém megyei vadásznapnak is az Expo ad otthont. A résztvevők például megismerhetik a NAK TechLab programot, amely az innovatív megoldások mezőgazdaságban meghonosítását segíti. Lesz szó inkubációs támogatásokról, start up megoldások és kitalálóik is bemutatkoznak. A mezőgazdasággal kapcsolatos tévhitek is terítékre kerülnek, ahogy az agrártámogatások jövője is.

Természetesen a megszokott helyi termékeket, árusokat is megtalálhatják majd a kilátogatók.

Az agrár közép- és felsőoktatásban részt vevő diákok számára mindhárom nap ingyenes belépési lehetőséget biztosít a kamara, csupán regisztrálniuk szükséges.

A kisebbfajta fesztiválhangulathoz pedig az is hozzájárulhat, hogy az expóhoz közeli Termál Campingben kedvezményesen lehet sátorhelyet bérelni.

Forrás: NAK