Back to top

Kóstoljunk meg minden mézet: ilyen a napraforgóméz!

Nyári mézünk a napraforgóméz, enyhén gyümölcsös zamattal és aranysárgás színnel. Gyógyhatással rendelkezik és kiváló alapanyag mézeskalácshoz!

Nyáron virágzik a napraforgó, mely főleg az Alföldön ad bőséges méztermést. A napraforgóméz színe aranysárgás, Ph-ja: 3,5-4,3. Íze „gyümölcsös” és kevésbé édes, mint az akácméz. Közepesen gyorsan kristályosodik 3-6 hét alatt, kristályai viszonylag nagyok.

Tapasztalatom szerint a fogyasztók jobban kedvelik a krémesített napraforgómézet, mint a folyékonyat, vagy a természetesen kristályosodott verzióját.

A repcemézzel ellentéteben gyomorsav túltengést okozhat. Ennek azonban nem szükséges így lennie, ha a gyomrunk és emésztőrendszerünk rendben van. (Lásd a Mézes keverék megfázásra, gyomorpanaszokra és kálciumpótlásra című cikkünkben.)

A napraforgóméz ugyanúgy használható fertőzések megelőzésére, leküzdésére, mint általában a többi mézünk.

Mivel ára általában alacsonyabb, mint más mézeké, sütéshez, főzéshez is használják, a mézes kalács alapanyaga is lehet.

A természetgyógyászatban szívérrendszeri panaszok esetében ajánlják és alkalmazzák. Vörösborral keverve állítólag gyorsabban javítja a keringést, mint önmagában a vörösbor.

Székrekedés esetén érdemes egy rész napraforgómézet 3 rész főtt tökpéphez keverni és naponta 4-5-ször 4-5 evőkanállal fogyasztani belőle.

A napraforgóméz kiváló telelő élelme a méheknek, annak ellenére, hogy hosszú ideig épp az ellenkezőjét gondolták róla a méhészek. Magas virágportartalma kiváló fejlődést biztosít a tél végi és tavaszi fiasításos időszakban.

Érdemes tehát napraforgómézen teleltetni a méheket.

Sajnos az utóbbi időben hazánkban titokzatos méhpusztulást tapasztalhattunk a napraforgónektár hordása alatt. A laborba küldött elpusztult méhekben ugyanis nem találtak a megengedettnél nagyobb vegyszermennyiséget. Újabb kutatásokból azonban tudjuk, hogy a méhekre a mezőgazdaságban használt szintetikus vegyszerek együttműködve erőteljesebben hatnak és a méhek pusztulását már nem csak az egyes szerek méhekre mért letális mennyisége okozhatja. Egy német tanulmány szerint az érzékeny fajok, vagy stressz alatt álló egyedek akár a küszöbértéknél 10 000-szer csekélyebb koncentrációjú szerek hatására is károkat szenvedhetnek.

Forrás: Liess, M., Henz, S. & Knillmann S.: Predicting low-concentration effects of pesticides; Scientific Reports 9, 15248 (Oct 24, 2019)

Ajánljuk még a szerzőtől:

Kóstoljunk meg minden mézet: ilyen az akácméz!

Kóstoljunk meg minden mézet: ilyen a hársméz!

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

Idén először lehet szavazni az Év Lepkéjére

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Lepkevédelmi Szakosztálya közönségszavazást hirdet 2023 Év lepkéje kapcsán. A 2023-ban először induló program keretében három jelöltre lehet szavazni. Egy nappali lepkére, a fecskefarkú pillangóra, egy éjszakai lepkére, a nagy éjjeli pávaszemre, valamint egy nappal aktív “molylepkére”, a fehérgyűrűs csüngőlepkére).

Kínai éttermet függesztett fel a Nébih

Egy budapesti vendéglátó ipari egység ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A feltárt hibák és hiányosságok miatt a szakemberek az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, továbbá 95,3 kg élelmiszert kivontak a forgalomból.

Vízcseppként vert hullámokat

Nem túlzok, ha azt állítom, hogy Dr. Szendrő Zsolt nyúltenyésztésben elért szelekciós, reprodukciós, viselkedési, tartási, állatjólléti, illetve hústermelési és húsminőségi kutatási eredményei jelentősen hozzájárultak a hazai és nemzetközi tenyésztés hatékonyságának növeléséhez. Ehhez egy életpályára, elhivatottságra és munkaszeretetre volt szüksége.

Szüret utáni teendők

A nyár elején letermő gyümölcsfák esetében gyakori probléma, hogy a szüret után elhanyagolják vagy teljesen elhagyják a növényvédelmet. Pedig a szüret utáni védekezések is elengedhetetlenek, mert a korai lombhullás káros a rügydifferenciálódásra, ami a következő évi termést is kedvezőtlenül befolyásolja.

A rejtélyes luteolin, amely felveszi a harcot a gyulladás és a szorongás elleni küzdelemben

A krónikus gyulladás számtalan betegség kiváltó oka. Bár sok dolog kiválthat gyulladást a szervezetben, a jó hír az, hogy rengeteg olyan tápanyag van, amely segíthet kordában tartani. Az egyik ilyen tápanyag, amelyet szem előtt kell tartani, a luteolin, amely számos növényi eredetű élelmiszerforrásban megtalálható.

Gyógynövények: kihasználatlan sokféleség

Biológiai sokféleség szempontjából hatalmas potenciál lakozik a gyógynövényekben is, többnyire kihasználatlanul. Mai életünket tekintve, a legtöbb háztartásban már a kamillateát sem használják, annak ellenére, hogy jótékony hatásait mindenki ismeri.

Fenntartható falatok

A megtermelt ételek harmadát nem eszi meg senki. Néhány tehetséges magyar fiatal olyan üzleti modellt alkotott a maradék hasznosítására, amellyel az eladók és a vevők is jól járnak. Jelenleg már a közép-kelet-európai bővítésén dolgoznak.

A méhész is vállalkozó 3.

Ez már a többedik cikkem, és végre elérek oda, hogy a méhészetről is elkezdjek beszélni. Az előző cikkek gondos után járást igényeltek több részletükben, mert hiába tudok valamit, ha le akarom írni, csak leellenőrzöm még egyszer. Ebben a cikkben erre nem volt szükség, ugyanis az elejétől a végéig kizárólag saját tapasztalatot írok le.