Back to top

Kóstoljunk meg minden mézet: ilyen a napraforgóméz!

Nyári mézünk a napraforgóméz, enyhén gyümölcsös zamattal és aranysárgás színnel. Gyógyhatással rendelkezik és kiváló alapanyag mézeskalácshoz!

Nyáron virágzik a napraforgó, mely főleg az Alföldön ad bőséges méztermést. A napraforgóméz színe aranysárgás, Ph-ja: 3,5-4,3. Íze „gyümölcsös” és kevésbé édes, mint az akácméz. Közepesen gyorsan kristályosodik 3-6 hét alatt, kristályai viszonylag nagyok.

Tapasztalatom szerint a fogyasztók jobban kedvelik a krémesített napraforgómézet, mint a folyékonyat, vagy a természetesen kristályosodott verzióját.

A repcemézzel ellentéteben gyomorsav túltengést okozhat. Ennek azonban nem szükséges így lennie, ha a gyomrunk és emésztőrendszerünk rendben van. (Lásd a Mézes keverék megfázásra, gyomorpanaszokra és kálciumpótlásra című cikkünkben.)

A napraforgóméz ugyanúgy használható fertőzések megelőzésére, leküzdésére, mint általában a többi mézünk.

Mivel ára általában alacsonyabb, mint más mézeké, sütéshez, főzéshez is használják, a mézes kalács alapanyaga is lehet.

A természetgyógyászatban szívérrendszeri panaszok esetében ajánlják és alkalmazzák. Vörösborral keverve állítólag gyorsabban javítja a keringést, mint önmagában a vörösbor.

Székrekedés esetén érdemes egy rész napraforgómézet 3 rész főtt tökpéphez keverni és naponta 4-5-ször 4-5 evőkanállal fogyasztani belőle.

A napraforgóméz kiváló telelő élelme a méheknek, annak ellenére, hogy hosszú ideig épp az ellenkezőjét gondolták róla a méhészek. Magas virágportartalma kiváló fejlődést biztosít a tél végi és tavaszi fiasításos időszakban.

Érdemes tehát napraforgómézen teleltetni a méheket.

Sajnos az utóbbi időben hazánkban titokzatos méhpusztulást tapasztalhattunk a napraforgónektár hordása alatt. A laborba küldött elpusztult méhekben ugyanis nem találtak a megengedettnél nagyobb vegyszermennyiséget. Újabb kutatásokból azonban tudjuk, hogy a méhekre a mezőgazdaságban használt szintetikus vegyszerek együttműködve erőteljesebben hatnak és a méhek pusztulását már nem csak az egyes szerek méhekre mért letális mennyisége okozhatja. Egy német tanulmány szerint az érzékeny fajok, vagy stressz alatt álló egyedek akár a küszöbértéknél 10 000-szer csekélyebb koncentrációjú szerek hatására is károkat szenvedhetnek.

Forrás: Liess, M., Henz, S. & Knillmann S.: Predicting low-concentration effects of pesticides; Scientific Reports 9, 15248 (Oct 24, 2019)

Ajánljuk még a szerzőtől:

Kóstoljunk meg minden mézet: ilyen az akácméz!

Kóstoljunk meg minden mézet: ilyen a hársméz!

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az élővilág és a munka szeretetére tanítanak

„Elvarázsol az a rendezettség és szépség, amit a méhek megtestesítenek. Amikor kaptárt bontunk, egy jól szervezett társadalom tárul elénk, amiben a család a legfontosabb. Mindenkinek megvan benne a maga feladata, és hihetetlen pontossággal teszik a dolgukat."

Intenzív ajánlat szójából és napraforgóból

Előző héten a KITE Zrt. dalmandi és nádudvari hibridkukorica- és cirokbemutatóján tapasztaltakról számoltunk be, ezen a héten pedig a szójával és a napraforgóval folytatjuk a tudósítást. Összegzésképpen mi is csak úgy fogalmazunk, mint Hadászi László innovációs főigazgató, aki mindkét helyen elmondta: a szélsőségek szorításában küzdünk.

Követendő példa az ezeréves határnál

Vannak olyan vidékek Romániában, ahol még mindig visszafogottan gondolkodnak a mezőgazdasági társulásról, mert egyesek emlékezetében még mindig elevenen él a szocialista tervgazdaságon alapuló termelőszövetkezeti rémálom. Szerencsére, a rendszerváltás óta eltelt 30 esztendő alatt felnőtt egy nemzedék, amelynek a tagjait már nem kísérti a múlt szelleme.

Hagymafélék: szívünk és keringési rendszerünk támogatói

A hagymafélék tízezer éve megunhatatlanok, egész évben velünk vannak, és egészségügyi hatásaik miatt különösen hasznos a fogyasztásuk. Igaz nyáron kissé háttérbe szorulnak, de annál inkább jelentőségteljesek ősszel és télen.

A kvasztól a savanyított cseresznyéig. Mit esznek a lettek?

Lettekhez hasonlóan konyhájuk is kozmopolita, német, orosz és litván hatásokat ötvöz, ugyanakkor a rendkívüli egyszerűség és a takarékos alapanyag használat jellemzi. Kétszáz évvel korábbról nem találunk adatokat az önálló lett konyha létezéséről.

Megszenvedik az aszályt a szántóföldi növények

Az őszi betakarítású növények esetében nagy a bizonytalanság a termésbecslésben, derült ki a Betakarítási Koordinációs Bizottság ülése után tartott sajtótájékoztatón. Az azonban teljesen bizonyos, hogy az aszály ellenére is megterem a hazai ellátáshoz szükséges mennyiség, és az állattartóknak is lesz elég takarmány.

James Bond lecserélte ikonikus koktélját

A Heineken egy új reklámfilmet mutatott be az új James Bond film, a Nincs idő meghalni közelgő bemutatójának alkalmából, „Worth The Wait”, (Megéri a várakozás) címmel, melynek főszereplője maga James Bond megtestesítője, Daniel Craig.

A digitalizált állattenyésztés a kiszámítható jövő kulcsa

Földünk népességnövekedésével az állattenyésztésnek is tartania kell a lépést: ki kell szolgálnia a megnövekedett igényeket a húsáruk iránt úgy, hogy közben az állatjólléttel, a környezeti fenntarthatósággal és a közegészségüggyel kapcsolatos aggályokat is figyelembe veszi.

Betakarításra alkalmas idő várható a hétvégén

Előző héten többször, többfelé zavarta csapadék a mezőgazdasági munkákat, köztük a kukorica és a napraforgó betakarítását, ugyanakkor az ország jelentős részén összességében sem esett 10 mm, így csak kis mértékben csökkent a csapadékhiány. A repcének többfelé jól jönne még az eső a korai fejlődéshez, amire a jövő hét elejétől az északkeleti országrész kivételével, ismét sokfelé számítani lehet.

Tippek a szamóca ideális tartósításához a MATE fiatal kutatójától

Az egészséges életmód szerves része a gyümölcsökben gazdag táplálkozás, mely többek között magas vitamin- és antioxidáns-tartalommal járul hozzá szervezetünk működéséhez. A világ egyik legnépszerűbb bogyósgyümölcse a szamóca, melynek háztartásokban és nagyüzemi szinten történő tartósítása biztosítja a kedvelt szezonális termés egész éves fogyasztását.