Back to top

Kóstoljunk meg minden mézet: ilyen a napraforgóméz!

Nyári mézünk a napraforgóméz, enyhén gyümölcsös zamattal és aranysárgás színnel. Gyógyhatással rendelkezik és kiváló alapanyag mézeskalácshoz!

Nyáron virágzik a napraforgó, mely főleg az Alföldön ad bőséges méztermést. A napraforgóméz színe aranysárgás, Ph-ja: 3,5-4,3. Íze „gyümölcsös” és kevésbé édes, mint az akácméz. Közepesen gyorsan kristályosodik 3-6 hét alatt, kristályai viszonylag nagyok.

Tapasztalatom szerint a fogyasztók jobban kedvelik a krémesített napraforgómézet, mint a folyékonyat, vagy a természetesen kristályosodott verzióját.

A repcemézzel ellentéteben gyomorsav túltengést okozhat. Ennek azonban nem szükséges így lennie, ha a gyomrunk és emésztőrendszerünk rendben van. (Lásd a Mézes keverék megfázásra, gyomorpanaszokra és kálciumpótlásra című cikkünkben.)

A napraforgóméz ugyanúgy használható fertőzések megelőzésére, leküzdésére, mint általában a többi mézünk.

Mivel ára általában alacsonyabb, mint más mézeké, sütéshez, főzéshez is használják, a mézes kalács alapanyaga is lehet.

A természetgyógyászatban szívérrendszeri panaszok esetében ajánlják és alkalmazzák. Vörösborral keverve állítólag gyorsabban javítja a keringést, mint önmagában a vörösbor.

Székrekedés esetén érdemes egy rész napraforgómézet 3 rész főtt tökpéphez keverni és naponta 4-5-ször 4-5 evőkanállal fogyasztani belőle.

A napraforgóméz kiváló telelő élelme a méheknek, annak ellenére, hogy hosszú ideig épp az ellenkezőjét gondolták róla a méhészek. Magas virágportartalma kiváló fejlődést biztosít a tél végi és tavaszi fiasításos időszakban.

Érdemes tehát napraforgómézen teleltetni a méheket.

Sajnos az utóbbi időben hazánkban titokzatos méhpusztulást tapasztalhattunk a napraforgónektár hordása alatt. A laborba küldött elpusztult méhekben ugyanis nem találtak a megengedettnél nagyobb vegyszermennyiséget. Újabb kutatásokból azonban tudjuk, hogy a méhekre a mezőgazdaságban használt szintetikus vegyszerek együttműködve erőteljesebben hatnak és a méhek pusztulását már nem csak az egyes szerek méhekre mért letális mennyisége okozhatja. Egy német tanulmány szerint az érzékeny fajok, vagy stressz alatt álló egyedek akár a küszöbértéknél 10 000-szer csekélyebb koncentrációjú szerek hatására is károkat szenvedhetnek.

Forrás: Liess, M., Henz, S. & Knillmann S.: Predicting low-concentration effects of pesticides; Scientific Reports 9, 15248 (Oct 24, 2019)

Ajánljuk még a szerzőtől:

Kóstoljunk meg minden mézet: ilyen az akácméz!

Kóstoljunk meg minden mézet: ilyen a hársméz!

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Minden, amit a rostokról tudni kell - 14 magas rosttartalmú élelmiszer

Tudjuk, hogy a szervezetünknek rostra van szüksége, de azt is, hogy miért? A szervezetünk nem tudja kellően megemészteni a rostokat, de pont ezért van szükségünk rájuk, hogy edzésben tartsuk. Ezek a tápanyagok segítenek szervezetünknek szabályozni például a cukrokat, ezáltal kordában tartva az éhségérzetet.

Gyógynövények állatnak és embernek - Megelőzésre és terápiára is

A vadon élő állatok szinte ösztönösen tudják, hogy melyik növényt fogyasszák el szükség esetén. A növényevők könnyű helyzetben vannak, hiszen legelés közben válogathatnak a réten, de sok húsevő faj is növényeket fogyaszt, ha baja van – gondoljunk a macskákra, amikor füvet esznek.

Betakarítónap a helyi termékekért

Egyre inkább visszatérnek a termelésbe az olyan gazdák, akik nemcsak minél finomabb és jobb, hanem egyben egészséges termékeket akarnak kínálni az embereknek, és ez egyre inkább bekerül a köztudatba. A Reziben tartott Gyümölcsoltó és –betakarító Nap évek óta kiváló alkalmat nyújt, hogy olyan gazdálkodók is bemutatkozzanak a nagyközönségnek, akik egyelőre kicsiben termelnek.

Nem csak vakarózásra használják a fiatal üszők a keféket

A tejelő szarvasmarhák természetes ösztöne, hogy tisztogatják magukat és vakaróznak. Ha lehetőségük van rá, kortól függetlenül az összes jószág előszeretettel használja napi szinten az automata keféket. A Journal of Dairy Science tudományos lapban megjelent kutatás azonban elsőként jellemzi a nem motoros kefék használatát az elválasztott tejelő üszők körében.

Lazítson le egy naranccsal

A narancs gazdag C-vitaminban, rostban és olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a stresszoldásban.

A jövőben megduplázódhat a tengeri élelmiszer fogyasztásunk

Egy új kutatás szerint 2050-re a világ lakossága kétszer annyi tengeri élelmiszert fog fogyasztani, mint jelenleg. A halak, puhatestűek vagy rákok iránti megnövekedett kereslet ellenére a fenntartható halászat felé való fordulás segíthet az alultápláltság kezelésében és az emberiség környezeti lábnyomának csökkentésében.

Múlt, jelen és jövő OMÉK 2021.

Az ország legnagyobb termelői piacán egy gombostűt nem lehetett leejteni, akkora volt a tolongás. Ami persze nem csoda, hisz finomabbnál finomabb élelmiszereket hoztak a kiállítók a standokra, a gyerekek megcsodálhatták őshonos haszonállatainkat, a felnőtteknek pedig egyebek mellett szemináriumokat tartottak borról, sörről, pezsgőről… Mindez pedig mosolyt csalt az emberek arcára.

Omega-3: a gyulladáscsökkentő csodaszer

Az omega-3-ak azok a jótékony hatású zsírok, amelyek halakban, egyes kagylókban, valamint magvakban, diófélékben és azok olajaiban találhatók. Ezek a zsírsavak kettős feladatot látnak el: szerepet játszanak a gyulladáscsökkentő vegyületek létrehozásában, és segítenek a gyulladásos markerek termelődésének visszaszorításában is.

Sri Lanka egyelőre letett ambiciózus biogazdálkodási tervéről

Sri Lanka a világon elsőként szerette volna organikussá átalakítani a mezőgazdaságát, ennek keretében teljes tilalmat rendelt el a műtrágyák importjára.

Fogyasztása kínzás, boldogság és függőség egyben

Napjainkban egyre nagyobb a keletje a chilipaprika-termékeknek, és egyre többen kezdenek bele a termesztésébe is. A termesztők számos hazai és nemzetközi versenyen mérhetik össze a paprikából készített különféle termékeiket, amelyek mind inkább előfordulnak mindennapjaink étkezésébe, valamint a hazai gasztronómia is szívesen nyúl a chilis termékekhez.