0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kóstoljunk meg minden mézet: ilyen a napraforgóméz!

Nyári mézünk a napraforgóméz, enyhén gyümölcsös zamattal és aranysárgás színnel. Gyógyhatással rendelkezik és kiváló alapanyag mézeskalácshoz!

Nyáron virágzik a napraforgó, mely főleg az Alföldön ad bőséges méztermést. A napraforgóméz színe aranysárgás, Ph-ja: 3,5-4,3. Íze „gyümölcsös” és kevésbé édes, mint az akácméz. Közepesen gyorsan kristályosodik 3-6 hét alatt, kristályai viszonylag nagyok.

Tapasztalatom szerint a fogyasztók jobban kedvelik a krémesített napraforgómézet, mint a folyékonyat, vagy a természetesen kristályosodott verzióját.

A repcemézzel ellentéteben gyomorsav túltengést okozhat. Ennek azonban nem szükséges így lennie, ha a gyomrunk és emésztőrendszerünk rendben van. (Lásd a Mézes keverék megfázásra, gyomorpanaszokra és kálciumpótlásra című cikkünkben.)

A napraforgóméz ugyanúgy használható fertőzések megelőzésére, leküzdésére, mint általában a többi mézünk.

Mivel ára általában alacsonyabb, mint más mézeké, sütéshez, főzéshez is használják, a mézes kalács alapanyaga is lehet.

A természetgyógyászatban szívérrendszeri panaszok esetében ajánlják és alkalmazzák. Vörösborral keverve állítólag gyorsabban javítja a keringést, mint önmagában a vörösbor.

Székrekedés esetén érdemes egy rész napraforgómézet 3 rész főtt tökpéphez keverni és naponta 4-5-ször 4-5 evőkanállal fogyasztani belőle.

A napraforgóméz kiváló telelő élelme a méheknek, annak ellenére, hogy hosszú ideig épp az ellenkezőjét gondolták róla a méhészek. Magas virágportartalma kiváló fejlődést biztosít a tél végi és tavaszi fiasításos időszakban.

Érdemes tehát napraforgómézen teleltetni a méheket.

Sajnos az utóbbi időben hazánkban titokzatos méhpusztulást tapasztalhattunk a napraforgónektár hordása alatt. A laborba küldött elpusztult méhekben ugyanis nem találtak a megengedettnél nagyobb vegyszermennyiséget. Újabb kutatásokból azonban tudjuk, hogy a méhekre a mezőgazdaságban használt szintetikus vegyszerek együttműködve erőteljesebben hatnak és a méhek pusztulását már nem csak az egyes szerek méhekre mért letális mennyisége okozhatja. Egy német tanulmány szerint az érzékeny fajok, vagy stressz alatt álló egyedek akár a küszöbértéknél 10 000-szer csekélyebb koncentrációjú szerek hatására is károkat szenvedhetnek.

Forrás: Liess, M., Henz, S. & Knillmann S.: Predicting low-concentration effects of pesticides; Scientific Reports 9, 15248 (Oct 24, 2019)

Ajánljuk még a szerzőtől:

Kóstoljunk meg minden mézet: ilyen az akácméz!

Kóstoljunk meg minden mézet: ilyen a hársméz!

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu