Back to top

Szent György-hegy hajnalig negyedszer - Egy este, amikor megmozdul a hegy!

Van egy hegy a Balaton-felvidéken, ami pont annyival van távolabb a parttól, hogy a kilátást tanúhegyek keretezzék, hogy még fényesebbek legyenek a csillagok, végeláthatatlanok a szőlősorok, és azok találjanak ide, akik valami különlegesre vágynak.

Idén negyedik alkalommal „mozdul meg a hegy”, mint afféle alvó vulkán, hogy izgalmas borokkal, csak erre az estére megnyitó helyszínekkel, koncertekkel, gitárzenével, fűben ülős piknikkel, vagy épp Dj-szettekkel várja az idelátogatókat. Szeptember 4-én este egészen biztosan az ősz leghangulatosabb boros rendezvénye vár rád.

A résztvevő közel 20 borászat egytől egyig azon dolgozik, hogy megmutassa ennek a vulkanikus hegynek a kivételes adottságait.

De természetesen minden borászatnak, és minden bornak megvan a maga egyénisége. Ezért idén a laza hegymenet mellett egyfajta bortérképet is összeállítanak a szervezők: minden borászattól ajánlanak egy kiemelt bort, melyeket végigkóstolva kialakulhat bennünk a teljes kép a hegyről – még akkor is, ha mindegyiket nem is tudjuk megkóstolni. A szőlősorok mentén barangolás, vagy a bazalt-falon üldögélés már önmagában kiránt a mindennapokból, de ha ez nem lenne elég, ott vannak a kiváló programok.

Résztvevő Pincészetek: Szászi Birtok, Hóbor Pince, Hoffmann Pince, Tarányi 1780, Gilvesy Winery, Napvirág Pince, Boksay Pince, Bajnóczy Pince, Pláne Badacsony borterasz X Földi Bálint, Nyári Pince, Molnár Pince, Angyal Pince, Kutyakaparó, Killer Pince, 2HA Szőlőbirtok, Pap Wines, Szent György-Pince, Horváth Pince / Kiegészítő programok: Borbolt a völgyben, Zöldülő terasz

„A Szent György-hegy egyszerűen „beleszeretős”. Amikor először itt jártam, tudtam, hogy vissza akarok térni.

Rengeteg különleges ember talált itt otthonra, akiket összetart a természet, a szőlő és a bor szeretete.

Az első Szent György-hegy hajnaliggal is ezt szerettük volna megmutatni, és ezt a missziót idén is folytatjuk. A részvételt limitáljuk, hiszen mind a vendégeknek, mind a vendéglátóknak fontos, hogy tudjanak kapcsolódni, s egy kellemes estét tölthessünk együtt a hegyen kalandozva. Azt gondolom, hogy aki egyszer eljön, sosem felejti el” ­– mondja Budavári Dóra, az esemény megálmodója, aki idén pop-up borboltot is nyitott Borbolt a völgyben néven.

„Ez a hegy az otthonunk. Fiatalon kezdtünk el itt borászkodni, itt nőttek fel a gyerekeink, itt lettünk mi is igazán felnőttek. Több, mint 20 éve minden napunk a hegyről, a tájról, a szőlőről szól.

Igazi szerelemmunka ez, ami érződik minden korty borban.

Kóstold velünk a terroirt, és ismerd meg a történetet!” – mondja Szászi Endre, a hegy egyik ismert borásza. A Szászi Pince kertjében lombos fák alatt lehet majd borozni és falatozni.

“Nem tudom mikor borzongtam bele először a Szent György-hegy festményszerű látványába, a nyári levegő szőlőillatába, de az érzés máig tart. Egy pohár Szent György-hegyi bor még azt is elhiteti velem, hogy ha kell le tudom győzni a sárkányt is!” – mondja Nyári Emese, aki édesapjával és férjével viszi a családi pincét. A Nyári-lugas tökéletes hely, hogy gitárzene és mesterszakácsok ételei mellett csússzunk bele az éjszakába.

„A bazalt köves termőtalaj, valamint a Balaton közelségének együttes hatása teszi egyedivé az itt termelt borokat.

Ez az este azért különleges, mert sok kis egyedi, családi pincészet és bor várja a látogatókat”

– mondja Hóbor József, a Hóbor Pince házigazdája, ahol garantáltan 2-ig tart a retróba hajló buli.

„Amikor megérkezünk erre a tájra, mintha varázsütésre egy másik világba cseppennénk. A harmóniát a természet szépsége mellett az itt élő emberek, a szőlő és a bor szeretete és az évszázadokra visszanyúló hagyományok teremtik meg” – mondják a Molnár Családi Birtok házigazdái.

„A szőlő megengedi a velünk született erényeket és karaktert úgy élni, hogy környezetünk javára váljék, ugyanakkor ez az őslián összeköti a lélek lényegét a szellem lényegiségével” – mondja Nagy Attila, a Napvirág Borászat megálmodója, ők a Lengyel kápolna felett várnak.

„A Szent György hegyet teremtő vulkánok millió éve kialudtak, de ez a hegy tovább álmodik. Ebben a mágikus álomban szeretünk itt feloldódni”

– meséli Puttkamer Bence és Mossop Péter, akik Bence kisapáti boraival felszerelkezve Kutyakaparó néven nyitják meg alkalmi helyszínüket, rezesbanda is lesz náluk idén.

„A Szent György-hegyen egy pillanatra sem tudom elfelejteni, hogy egy vulkánon élünk, gazdálkodunk, készítünk bort. A hegy törzse mélyen lenyúlik a föld magjához, innen jön ez a megmagyarázhatatlan energia, amit minden nap érzünk. Lehet, hogy csak a képzeletünk játszadozik? Nem tudom, de érzem, hogy jó energiák vannak itt. És ez hat az életünkre, és a borunkra is” – meséli Gilvesy Robert, akinél a kiemelt bor a hegyi terroirt bemutató St. George lesz.

"A Szent György-hegy nem csak semmihez sem fogható szépségével varázsol el, van itt még valami megfoghatatlan. Valami, ami kihozza azt ami Benned van. Tápláló, felszabadító energiák, itt nem tudsz más lenni, mint ami valójában vagy” – fogalmaz Varju Kata és Angyal András, az Angyal Pince házigazdái.

„Az ilyen különleges helyekről származó borokon keresztül érthető meg igazán, hogy miért foglalkoznak a Szent György-hegyen szőlőműveléssel az itt élő emberek már évezredek óta”

– meséli Földi Bálint a meredek hegyoldalról, amit a 200 éves présháza mögött művel. Ez is egy, a Szent György-hegy hajnalig különleges helyszínei közül, melyek csak erre az estére nyitnak meg, itt a Pláne Badacsony és Tóth Ádám fog pop-up pultot felállítani. Ádám így fogalmaz a hangulatos helyszínükről „Első körben szükség van egy szőlőhegyre. Rendes, élő szőlőhegyre, amit nehéz találni, de megéri felkutatni. Aztán egy emberes diófa kell az esetlen, de aranyos présház elé. meleg fények, ügyesen tekerve. Karcos női hangok, pár húr, magunk sem tudjuk, mennyi is. Majd borok. Borok azok kellenek. Azokban van valahogy a hegy lelke. És akkor otthon is vagyunk.”

„Őszinte borok, őszinte emberektől!"- mondja Horváth Árpád, akinek családja már több generáció óta művel itt szőlőt. Ők a LÁVA borteraszon várják a vendégeket bográcsos ételekkel, rétessel, hintával, ping-pong asztallal.

Természetesen nyitva lesz Karina Vissanova és Papa Áron helye, a PAP Wines terasza vega ételekkel, borokkal és rezesbandával.

Megnyit Török Csaba és a 2HA birtoka, nála a Fillet Event Catering csapata grillez majd. Különleges, hogy ezen az estén benézhetünk a Hoffmann Pincébe is (Szászi után balra), itt az Olaszrizlingek mellé klasszikusan mangalica zsíros, tepertőkrémes kenyeret is kapunk. A Killer Pince hangulatos présháza előtt is szól majd a zene. Itt most először lehet majd kóstolni a pince 2018-as Pinot noir-ját. Idén is nyitva lesz a Boksay Pincészet, a Lengyel Kápolna alatti háromszögben vulkanikus borokkal és jazz terasszal. Szintén csak erre az estére nyit meg a Bajnóczy Pince, ahol Szabó Tünde borait kóstolhatjátok, és nyitva lesz a Szent György Pince új pincéje is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A növények napját köszöntik a szegedi egyetemi füvészkertben

A növényvilág sokféleségét és az emberi életben betöltött rendkívüli szerepét bemutató tudományos előadásokkal és családi programokkal köszöntik a növények napját szombaton a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) idén százéves füvészkertjében - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Újraéled a legendás séf, Anthony Bourdain étterme

A New York-i Brasserie Les Halles étterem, ahol Anthony Bourdain séfként dolgozott, évek óta zárva van. De hamarosan újra vendégeket fogadhat egy rajongója jóvoltából.

Kiemelt jelentőségű nemzetközi eseményt rendez a NAK

Budapesten – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezésében – tartja közgyűlését a Gazdálkodók Világszervezete (WFO – World Farmers’ Organization), 2022. június 7. és 10. között. A nagy jelentőségű eseményre a világ minden tájáról érkeznek tagok, azon a szervezet új elnökét is megválasztják.

Tisztújítás a Magyar Bor Akadémián

A Magyar Bor Akadémia megválasztotta új elnökét, az elnökség tagjait.

A Magyar Bor Akadémia életműdíjasa: Kállay Miklós

Idén már negyedik alkalommal adták át a Magyar Bor Akadémia Életműdíját, melyet Kállay Miklós, professzor emeritus vehetett át.

Ehető krizantémok: ilyen is van

A krizantém egy közismert dísznövény, ám arról kevesebb szó esik, hogy egyes fajai ehetők, fűszernek is kiválóak, némelyek virágából pedig tea készíthető. Érdemes ilyenekből is ültetni a kertbe…

Nemes borok a gyógyítás szolgálatában

Robert luxemburgi herceg több ezer rendkívül ritka palack bort ad el a gyűjteményéből, hogy a mitokondriális betegségekben szenvedők gyógyítására létrehozott alapítványát támogassa az árverésen befolyt összeggel. A becslések szerint az adomány értéke meghaladhatja a 2 millió dollárt.

Interaktív programokkal várja a MATE a látogatókat a VIII. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválon

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem is kitelepül az immár nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválon, Gödöllőn, május 28-29-én.

Kórokok a szőlőn: Mi okozhatja?

A szőlőnövényen a vegetációs időszakban a zöld részeken, a téli, metszési időszakban a fás részekben figyelhetünk meg elváltozásokat, amelyek lehetnek biológia eredetűek vagy a környezeti tényezők által előidézett kárképek. A különböző tünetek diagnosztizálása és a kórokok felismerése nem könnyű feladat, hiszen a megjelenésük alapján könnyen összetéveszthetők.

Mindenkinek ajánlott laboratóriumi vizsgálat

A laboratóriumi levélminta-vizsgálatok bizonyos támogatások esetén kötelezőek, és azok a kertészek is hasznos információkhoz jutnak az eredményekből, akiket semmi sem kötelez az elvégeztetésükre. Az elszabadult műtrágyaárak miatt az eddiginél is fontosabb, hogy a kívánt hozamokhoz elegendő, de a szükségesnél nem több tápanyagot adagoljanak a termelők.