Back to top

Birkanyáj a napelemek alatt

Ausztria legnagyobb naperőművében megbízható kaszálórendszert használnak, mégpedig egy 150 juhból álló nyájat. Már az elemek telepítésekor számoltak a juhokkal, ezért speciális rendszert dolgoztak ki.

Bécs Donaustadt nevű kerületében található a Schafflerhofstrasse naperőmű Ausztria legnagyobb fotovoltaikus parkja. A fenntartható energiaforrások használatának trendjével összhangban alkalmaznak egy másik, ökológiai rendszert is: a terület április és október között 150 fekete és barna hegyi juh legelője.

A várost irányító tanácsosok úgy döntöttek, hogy az egykori kavicsbánya területét környezetbarátabb módon hasznosítják, ezért itt valósították meg a nagy teljesítményű napelemparkot.

A fotovoltaikus panelek 12 hektár fűvel bevetett területen találhatók és 12 gigawattóra energiát termelnek, ami 4900 bécsi háztartás energiaellátását biztosítja.

Ez a projekt nem csupán hatékony helykihasználást jelent, hanem az éghajlatot is védi, mivel évente több mint 4200 tonna szén-dioxid kibocsátást takarít meg.

- A terület tökéletesen alkalmas a legeltetésre, ezért az "ökológiai kaszálók" mellett döntöttünk. Remekül összeillenek - mondta Jürgen Czernohorszky, az éghajlatvédelemért felelős városi tanácsos.

Az erőművet úgy készítették elő, hogy alkalmas terület legyen a juhok számára. A paneleket a szokásosnál magasabbra telepítették, és az elektromos alkatrészeket úgy szerelték, hogy az állatok számára biztonságosak legyenek.

Photovoltaik Innovationsausschreibung - Einblicke in die Praxis [Webinar]

Mielőtt az összes fotovoltaikus elemet elhelyezték volna ezen a szokatlan legelőn, a juhoknak megfelelő fűkeverékkel vetették be. Az erőmű biztonsága érdekében pedig kerítést emeltek, ami a juhok legeltetését is segíti.

Körülbelül 25 000 panel szolgál menedékül a juhok számára, amikor esik az eső, vagy amikor túl meleg az idő.

A gazdaságban a hagyományos modulokon kívül mintegy 400 kétoldalas panelt használnak, azaz olyan paneleket, amelyek mindkét oldalukon energiát termelnek, ezek függőlegesen állnak, helyet biztosítva a traktor számára. A nagy területet kisebb mezőkre osztják, hogy a nyáj ne szóródjon szét. Körülbelül öt hétig tart, amíg a birkák "lekaszálják" az erőmű területét. Ősz végétől tavaszig egy közeli pajtában telelnek majd.

MMG Direkt

Magyarországon szinte megszűnt a bogyósgyümölcs-termesztés a 2000-es évekre. Fenséges magyar fajták tűntek el piacról. 2012-ben a Hivekovics testvéreknek az az őrült ötlete támadt, hogy felélesztik ezt szegmenst. Céljuk volt, hogy a nulláról rövid idő alatt a hazai ágazat meghatározó szereplői legyenek – ehhez pedig gyors fejlődésre, modern termesztési technológiák bevezetésére és ezzel együtt nagy költségű beruházásra volt szükség. Ma már áfonyatermesztésben piacvezetők, de olyan különlegességekkel is kísérleteznek, mint a húsos som, vagy a nemes kökény. A mezőgazdasági hitelezésről beszélgetett Szabó Istvánnal, az OTP Agrár ügyvezető igazgatójával és a Hivekovics Családi Gazdaság alapítóival, Ákossal és Zoltánnal Halmos B. Ágnes a Magyar Mezőgazdaság Kiadó újságírója.

MMG - Direkt | Őrült ötletből piacvezetők | Hivekovics Családi Gazdaság alapítói, Szabó István (OTP)

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/topagrar.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

33. Nyúltenyésztési Tudományos Nap

Szeptember végén került megrendezésre immár 33. alkalommal a Nyúltenyésztési Tudományos Nap. A Kaposváron tartott rendezvényen az ágazat szereplői a hazai kutatók legfrissebb tudományos kutatási irányait és eredményeit ismerhették meg, majd sor került az ágazat helyzetét összefoglaló kerekasztal beszélgetésre is.

Kata, a győztes hidegvérű

Hagyomány Kaposváron, hogy a térség jellemző lófajtáját fogatokban bemutatják, ahogy az is, hogy a magyar hidegvérűnek tenyészszemlét rendeznek. A KÁN Egyetemi napokon sem volt ez másképp. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület 15 tenyésztője, 36 magyar hidegvérű lóval volt jelen. 20 tenyészmén és 16 tenyészkanca, illetve 10 szopós csikó szerepelt a kiállításon.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

Vége az ezer töltők korának

Egységesítik a mobiltöltőket, erről határozott az Európai Parlament kedden. Vége az ezer töltők korának, A C típusú USB-port lesz az új szabvány, amely töltéshez és adatátvitelhez is kiváló minőséget biztosít.

Idén először lehet szavazni az Év Lepkéjére

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Lepkevédelmi Szakosztálya közönségszavazást hirdet 2023 Év lepkéje kapcsán. A 2023-ban először induló program keretében három jelöltre lehet szavazni. Egy nappali lepkére, a fecskefarkú pillangóra, egy éjszakai lepkére, a nagy éjjeli pávaszemre, valamint egy nappal aktív “molylepkére”, a fehérgyűrűs csüngőlepkére).

Századik születésnapját ünnepli a szegedi füvészkert

Százéves a Szegedi Tudományegyetem füvészkertje, a centenáriumot egész napos rendezvénnyel, fotókiállítással, gyermekprogramokkal és a Kaláka együttes koncertjével köszöntik szombaton - tájékoztatta Németh Anikó igazgató az MTI-t.

Harmincezer látogató a KÁN Egyetemi Napokon

A mezőgazdaság nehézipara, az állattenyésztés állt a szeptember 30-tól október 2-ig tartó KÁN Egyetemi Napok középpontjában, amelyen mintegy 30 ezer látogató vett részt. A Szent Mihály napi hagyományokat tisztelve szerte az országból a kaposvári Pannon Lovasakadémiára „hajtották be” a jószágokat.

Magyarországon figyelték legtöbben a madarakat

A rendezvényhelyszínek számát és a résztvevők számát tekintve is első helyen végzett Magyarország a 30. Európai Madármegfigyelő Napokon - tájékoztatta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) hétfőn az MTI-t.

Nyílt levél az energiaárak miatt

Tekintettel az energiaárak elmúlt hetekben tapasztalt rendkívüli emelkedésére, a német nagykereskedelmi és külkereskedelmi szövetség (BGA) nyílt levelet intézett a kancellárhoz és a szövetségi kormányhoz.

Vízcseppként vert hullámokat

Nem túlzok, ha azt állítom, hogy Dr. Szendrő Zsolt nyúltenyésztésben elért szelekciós, reprodukciós, viselkedési, tartási, állatjólléti, illetve hústermelési és húsminőségi kutatási eredményei jelentősen hozzájárultak a hazai és nemzetközi tenyésztés hatékonyságának növeléséhez. Ehhez egy életpályára, elhivatottságra és munkaszeretetre volt szüksége.