Back to top

Eger a felhők felett – egri borok és gyönyörű panoráma

Különleges helyszínen, a budapesti tetők felett, a High Note SkyBarban búcsúztatták a nyarat az Egri Borműhely borászai.

„Vannak nemes tájak, az egri is ilyen – írta Márai Sándor – A föld tele van itt azzal a különös erővel és erjedéssel, az örök mámor és feledés itala készül itt, vész és viszály fölött, múló idő és múló emberek fölött: ez az engesztelő és békítő, ez a lelkesítő és nyugtató csepp, a Bikavér."

Fotó: viniczai

Írónknak igaza volt, Eger vörösborának igazi esszenciája van, terroir bor, mely magában hordozza mind az ottani termőhelyek talajainak ízét, mind a máshol fel nem lelhető mezoklímát, valamint az ott élő emberek gondolkodását a fajtaválasztástól a szőlőfeldolgozáson át az érlelés megválasztásának időtartamáig és módjáig.

Bikavér, vagy ahogyan az egri borászok mondják: a mi borunk.

Ám néhány éve megszületett fehér párja is, az Egri Csillag, amely fiatalsága ellenére egyre népszerűbb a fogyasztók körében.

Fotó: viniczai

Szerencsére nem csak a két „tősgyökeres egri” mutatkozott be a nyárbúcsúztatón, hanem kiváló, és nemzetközi szinten is elismert Kékfrankosokkal és rozékkal is megismerkedhettünk.

Fotó: viniczai

Essen néhány szó a házigazda Egri Borműhelyről is, amelyet az összefogás és együtt gondolkodás példájaként is emlegetnek szakmai körökben.

Amikor 2016-ban először ültek le erről beszélgetni, kijelölték az irányt, amelyben a borkínálat továbbfejlesztése, a meglévő márkák pontosítása és a legmagasabb borkategória meghatározása rajzolódott ki.

A gyakorlatban mindez az Egri Bikavér megerősítését, az Egri Csillag piaci megszilárdítását, a Szépasszony-völgy újradefiniálását, az egységes Egri Borvidéki Palack megalkotását és bevezetését, valamint azt a törekvést jelenti, amelyen keresztül igyekeznek vonzóvá tenni a helyi borokat a fiatal fogyasztók számára.

Fotó: viniczai

Az eseményen az alábbi pincészetek borai kerültek a pohárba: Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, Eszterházy Károly Egyetem, Gál Tibor Pincészet, Juhász Testvérek Pincészete, Kovács Nimród Winery, Ostoros Családi Pincészet, Petrény Winery, St. Andrea Szőlőbirtok, Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok, Tóth Ferenc Pincészet.

MMG Direkt

Magyarországon szinte megszűnt a bogyósgyümölcs-termesztés a 2000-es évekre. Fenséges magyar fajták tűntek el piacról. 2012-ben a Hivekovics testvéreknek az az őrült ötlete támadt, hogy felélesztik ezt szegmenst. Céljuk volt, hogy a nulláról rövid idő alatt a hazai ágazat meghatározó szereplői legyenek – ehhez pedig gyors fejlődésre, modern termesztési technológiák bevezetésére és ezzel együtt nagy költségű beruházásra volt szükség. Ma már áfonyatermesztésben piacvezetők, de olyan különlegességekkel is kísérleteznek, mint a húsos som, vagy a nemes kökény. A mezőgazdasági hitelezésről beszélgetett Szabó Istvánnal, az OTP Agrár ügyvezető igazgatójával és a Hivekovics Családi Gazdaság alapítóival, Ákossal és Zoltánnal Halmos B. Ágnes a Magyar Mezőgazdaság Kiadó újságírója.

MMG - Direkt | Őrült ötletből piacvezetők | Hivekovics Családi Gazdaság alapítói, Szabó István (OTP)

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Dunakanyar legszebb borai - újjáéledő hagyományok

Jól tudjuk, Magyarország szinte egy nagy, egybefüggő borvidék. Ráadásul olyan kiváló adottságokkal, amelyet a franciák is megsüvegelnének. Elfeledett területekkel, melyek jellemzően a filoxéra vészt követően tűntek el, s nem volt aki jó másfél évszázadon át újjáélessze.

Tíz napon át várják a látogatókat Veszprémben a Rozé, Rizling, Jazz Napok programjai

Tíz napon át várja a látogatókat ingyenes programjaival a 13. Rozé, Rizling és Jazz Napok július első felében Veszprémben. A blues, a jazz és a funkzene mellett környékbeli borászatok kínálják italaikat - közölte az MTI-vel a fesztiváligazgató.

Megújuló konferencia borászoknak Egerben

Eger Wine Meetup néven újul meg a húszéves múlttal rendelkező szőlészeti és borászati konferencia Egerben. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem szakmai programja két napon át tart június 16-17-én, és felöleli a fenntarthatóság, a birtoképítés, a klímaváltozás és a terroir témaköreit.

Borfesztiválozunk – a borászok és a fesztiválozók

Május elején kitör a fesztiváli láz, ami eltart októberig. Fél éven keresztül zajlik ez a színes forgatag, amelyben minden hazai borász megtalálhatja önkifejezésének lehetőségeit. A szervezők Erdőbényétől Sopronig sokat áldoznak arra, hogy a kiváló borokon kívül jó program, mindenekelőtt viszonylag színvonalas zene és a bóvlitól a minőségi egyediségig ívelő kézműves vásár színesítse a programot.

Már online is elérhető a Badacsonyi borvidék

Badacsony, Magyarország egyik legkedveltebb és legismertebb borvidéke, igazodva az erősödő olvasói online jelenléthez, elindította online magazinját, mely szervesen kapcsolódik a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület, badacsony.com weboldalához.

Jégbe álmodott pezsgő a Törley-től

Egy rejtélyes és hatalmas, négytonnás jégkocka jelent meg egy hete a Millenáris Széllkapu Parkban. Az olvadó műalkotás mélyén pedig egy 80 cm magas Törley Ice palack lapult. Ezzel fény derült az idei nyár egyik legnagyobb rejtélyére is.

Ciderfesztivál a hétvégén Etyeken

A helyszín azért lesz különleges, mert a BudaPrés Cider pincészet épületében és az előtte húzódó almásban zajlanak majd az események. Fűben ücsörgésből, ciderezésből, pizzázásból és akusztikus koncertekből áll majd a program.

Hatalmas lehetőségek kapujában a grúz-magyar agráregyüttműködés

Grúz partnerével tárgyalt Tbilisziben Nagy István agrárminiszter. A két tárcavezető együttműködési nyilatkozatot írt alá a vetőmagtermesztés, a borászat és a méztermelés területén.

Virágból bort

Kaliforniában Aaliyah Nitoto, a Free Range Flower borászat alapítója rendhagyó módon, virágok felhasználásával készít bort. Még főiskolás évei alatt kezdett érdeklődni a borkészítés és a gyógynövények iránt, és felfedezte, hogy kedvenc virágaiból is tud bort készíteni.

Vizsgáznak a borosgazdák a 42. Országos Borversenyen

Május 17-én és 18-án Budapesten zajlik a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) szervezésében a 42. Országos Borverseny. Az ország mind a 22 borvidékéről, 918 tétellel 252 pincészet nevezett a hazai borszakma legnagyobb hagyományú bormustrájára.