Back to top

Eger a felhők felett – egri borok és gyönyörű panoráma

Különleges helyszínen, a budapesti tetők felett, a High Note SkyBarban búcsúztatták a nyarat az Egri Borműhely borászai.

„Vannak nemes tájak, az egri is ilyen – írta Márai Sándor – A föld tele van itt azzal a különös erővel és erjedéssel, az örök mámor és feledés itala készül itt, vész és viszály fölött, múló idő és múló emberek fölött: ez az engesztelő és békítő, ez a lelkesítő és nyugtató csepp, a Bikavér."

Fotó: viniczai

Írónknak igaza volt, Eger vörösborának igazi esszenciája van, terroir bor, mely magában hordozza mind az ottani termőhelyek talajainak ízét, mind a máshol fel nem lelhető mezoklímát, valamint az ott élő emberek gondolkodását a fajtaválasztástól a szőlőfeldolgozáson át az érlelés megválasztásának időtartamáig és módjáig.

Bikavér, vagy ahogyan az egri borászok mondják: a mi borunk.

Ám néhány éve megszületett fehér párja is, az Egri Csillag, amely fiatalsága ellenére egyre népszerűbb a fogyasztók körében.

Fotó: viniczai

Szerencsére nem csak a két „tősgyökeres egri” mutatkozott be a nyárbúcsúztatón, hanem kiváló, és nemzetközi szinten is elismert Kékfrankosokkal és rozékkal is megismerkedhettünk.

Fotó: viniczai

Essen néhány szó a házigazda Egri Borműhelyről is, amelyet az összefogás és együtt gondolkodás példájaként is emlegetnek szakmai körökben.

Amikor 2016-ban először ültek le erről beszélgetni, kijelölték az irányt, amelyben a borkínálat továbbfejlesztése, a meglévő márkák pontosítása és a legmagasabb borkategória meghatározása rajzolódott ki.

A gyakorlatban mindez az Egri Bikavér megerősítését, az Egri Csillag piaci megszilárdítását, a Szépasszony-völgy újradefiniálását, az egységes Egri Borvidéki Palack megalkotását és bevezetését, valamint azt a törekvést jelenti, amelyen keresztül igyekeznek vonzóvá tenni a helyi borokat a fiatal fogyasztók számára.

Fotó: viniczai

Az eseményen az alábbi pincészetek borai kerültek a pohárba: Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, Eszterházy Károly Egyetem, Gál Tibor Pincészet, Juhász Testvérek Pincészete, Kovács Nimród Winery, Ostoros Családi Pincészet, Petrény Winery, St. Andrea Szőlőbirtok, Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok, Tóth Ferenc Pincészet.

MMG Direkt

Magyarországon szinte megszűnt a bogyósgyümölcs-termesztés a 2000-es évekre. Fenséges magyar fajták tűntek el piacról. 2012-ben a Hivekovics testvéreknek az az őrült ötlete támadt, hogy felélesztik ezt szegmenst. Céljuk volt, hogy a nulláról rövid idő alatt a hazai ágazat meghatározó szereplői legyenek – ehhez pedig gyors fejlődésre, modern termesztési technológiák bevezetésére és ezzel együtt nagy költségű beruházásra volt szükség. Ma már áfonyatermesztésben piacvezetők, de olyan különlegességekkel is kísérleteznek, mint a húsos som, vagy a nemes kökény. A mezőgazdasági hitelezésről beszélgetett Szabó Istvánnal, az OTP Agrár ügyvezető igazgatójával és a Hivekovics Családi Gazdaság alapítóival, Ákossal és Zoltánnal Halmos B. Ágnes a Magyar Mezőgazdaság Kiadó újságírója.

MMG - Direkt | Őrült ötletből piacvezetők | Hivekovics Családi Gazdaság alapítói, Szabó István (OTP)

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Borexport: új utak a fellendülésért

A jó adottságok nem elegendőek, a lehetőségeket aktívabban formálva és kihasználva kell tenni a nagyságrendileg jóval erősebb magyar borexportért – emelte ki Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a szakértőkből és borászokból álló szekszárdi kerekasztal-beszélgetésen.

Szevasztok, itt a Palik Laci!

Palik László és felesége, Klára sikeres vállalkozást vezetnek a felvidéki Zselízen. Tevékenységük szerteágazó, pedig egyszerűen csak a hely, az Alsó-Garam mente természet adta lehetőségeivel élnek. Több rangos kitüntetés tulajdonosai, a Nemzetközi Lekvár- és Borverseny alapítói. A szakmán belül nincsen aki ne ismerné őket.

Vonzották a lehetőségek

Villányban sem számít fehér hollónak az olyan család, ahol a lányok is kiveszik a részüket a családi gazdaság életéből, akik adott esetben saját borcsaládot készítenek, vagy akár önállóan gazdálkodnak. A Jekl-borászatban is ez a helyzet. Jekl Flóra nemhogy azért tért haza Villányba, hogy részese legyen a családi gazdaságnak, hanem lehetőséget kapott a szüleitől egy saját borcsalád készítésére.

Milyen az egri bor most? Bemutatják a borászok a nagy egri borkóstolón

Az Egri Borműhely borászati úgy döntöttek, a termőhelyen személyesen várják a borrajongókat, hogy megmutassák, a világ egyik legnagyszerűbb borvidéke, az egri.

Édesapjától örökölte, lányának adja tovább a szőlő szeretetét

Az ENSZ Közgyűlés 2007-ben nevezte ki október 15-ét a Vidéki Nők Napjává. A cél, hogy felhívják a figyelmet a klasszikus vidéki idill értékeire és a falvakban élő nők helyzetére. Egy olyan hölgyet mutatunk be, aki nem csak, hogy sikeres a hivatásában, de egy – egyelőre – férfiasnak mondott pályán bizonyít nap, mint nap.

1,5 milliárd Ft-os rendkívüli támogatás a nehéz helyzetben lévő kisebb borászatok számára

Október 18. és 26. között lehet igényelni a koronavírus-járvány okozta piaci zavarok miatt nehéz helyzetbe került borászatok számára azt a rendkívüli támogatást, amelynek 1,5 milliárd forintos keretét a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának kezdeményezésére a kormány biztosította az Agrárminisztérium számára.

Őszi növénybarát programok

Csodálatosak az arborétumok és a botanikus kertek ebben az évszakban, érdemes önmagukért, a kertekért is útra kelni, de ajánlunk pár programot is a következő napokra.

Új borrégió születik

Szlovákia a szőlő északi termesztési határán fekszik, de csak az ország melegebb éghajlatú déli részein termesztik. Szlovákiában a rendszerváltozás környékén – beleértve a kis parcellákat is – 29 ezer hektár szőlőt tartottak számon. A legutóbbi adatok szerint jelenleg 26 ezer hektár szőlő van. A borrégiók tekintetében kicsit elnagyolt a beosztás.

Az idei francia bortermelés 27 százalékkal lehet kisebb a tavalyinál

A francia mezőgazdasági minisztérium az eddigieknél némileg derűlátóbb előrejelzést tett közzé az idén várható bortermelés kapcsán, ami azonban várhatóan így is 27 százalékkal kisebb lehet a tavalyinál.

Emese álmától a gibanicáig

Több mint százöt hazai és határon túli termelő portékái, gyógynövények, havasi mézek, erdei és termesztett gyümölcsökből készített lekvárok, szörpök, kézműves sajtok és csodaszép kézműves termékek várják az OMÉK látogatóit a B pavilon „Kárpát-medence kincsei” elnevezésű kiállításán.