Back to top

A megnövekedett építőanyag-árak mellett is segíthet az OTP Agrár

Óriási áremelkedés tapasztalható az építőanyagok piacán, ami a fejlesztésekben gondolkodó mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozásokat is hátrányosan érinti. Az OTP Agrár átfogó megoldásai azonban ebben a helyzetben is segítséget nyújthatnak a megkezdett beruházások befejezéséhez vagy akár újak indításához.

Mára a telephely-bővítést és korszerűsítést tervező mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások is szembesülhettek az építőipari alapanyagok árának idei hatalmas emelkedésével, amely a gazdaság más szereplőinek is okoz nehézségeket.

Nem csak a tervezett beruházások költségei emelkedtek ebben a helyzetben, de a már megkezdett fejlesztések is komolyabb ráfordítást igényelnek. Ilyenkor is hatalmas segítséget jelenthet egy megbízható pénzügyi partner.

„Az agrárium több szereplőjének az építőipari költségek növekedése mellett új kihívásokat jelent, hogy idén a takarmányárak is eddig még nem látott magasságba nőttek. Ezeket a költségeket az érintettek csak fokozatosan építhetik be áraikba, hogy továbbra is biztosíthassák jövedelmezőségüket. Az OTP Agrár átfogó pénzügyi megoldásai az ilyen nehézségek áthidalásában is biztos támaszt jelenthetnek a gazdaságoknak. Legyen szó átmeneti fizetési problémákról vagy beruházások finanszírozásáról, partnereink számíthatnak a segítségünkre” – mondta Szabó István, az OTP Agrár ügyvezető igazgatója.

Az építőipari árak emelkedése mellett a gabona- és takarmányárak is jelentősen növekedtek. Több mint egy évtizede is hasonlóan magasak voltak, ám idővel konszolidálódott a piac. Az OTP Agrár szakértői szerint ez most is hasonló ütemben történhet meg, bár nehéz megmondani, hogy pontosan mikor. Az építőipari árak esetében még nehezebb várakozásokat megfogalmazni, előfordulhat, hogy rövid távon folytatódik az alapanyagok további drágulása.

A vállalkozások alkalmazkodását szolgálhatja, hogy bár az igen kedvező jegybanki NHP Hajrá program kerete kimerült, ennek hiányát részben betölti a megújult Széchenyi Kártya Program, a Széchenyi Kártya GO!, amely szintén államilag támogatott, kedvezményes kamatozású kölcsönöket tesz lehetővé.

Az elérhető konstrukciók között a folyószámla-, forgóeszköz- és egyéb hitelek mellett igényelhető az agrár-vállalkozásokat célzó beruházási kölcsön is, amelynek keretében akár 1 milliárd forintot is felvehetnek a jogosult vállalkozások. Sőt, a külföldi tevékenységet is végző vállalkozások, például exportőrök vagy az exportra készülők, az Eximbank szintén támogatott Fordulat Beruházási Hitelét is igényelhetik.

Azoknak pedig, akik a Vidékfejlesztési Program keretében, pályázati támogatással valósítanák meg beruházásaikat, az OTP Agrár egészen a pályázati szakasztól a fejlesztések megvalósításig átfogó és rugalmas pénzügyi hátteret kínál.

Sőt, a különböző kedvezményes vagy pályázati forrásokhoz kötődő lehetőségeken túl az OTP Agrárnál továbbra is igényelhetők a hitelintézet saját, piaci alapú pénzügyi megoldásai, amelyek – a támogatott kölcsönöknél jóval kevesebb feltétellel és rugalmasabban – segíthetik a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozásokat.

A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek, célja kizárólag a figyelem felkeltése. A konstrukció részletes feltételeiről az ismert csatornákon keresztül tájékozódhatnak. Az OTP Csoport fenntartja a hitelbírálat és a kondíciók módosításának jogát. (x)

Forrás: 
OTP Agrár

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

Gazdafórum a Szigeti Farmon: terítéken a zöldítés

A Kalocsa melletti Szigeti Farmon tartott gazdafórum fő témái a közös agrárpolitika változásai voltak, élükön a zöld alapszabályokat (Zöld Felépítmény) tartalmazó agrárkörnyezet-gazdálkodási (AKG), és az új elemként induló, önkéntes agro-ökológiai programokkal (AÖP). A szeptember végi tanácskozásra mintegy 90 helyi és dél-alföldi termelő érkezett.

Fogadóépület várja a Rám-szakadékba látogatókat

A Visegrádi-hegység egyik frekventált kirándulóhelyén, a Rám-szakadékban információs és elsősegély-központot adott át a területet és a környező erdőket kezelő Pilisi Parkerdő - mondta el az erdőgazdaság szóvivője szerdán az MTI-nek.

A túléléshez kitartás, tudás és technológia kell

Talán soha nem volt ennyire nehéz állattenyésztőnek lenni – ennek ellenére a termelők a végsőkig kitartanak. Ahogy egy kis szarvasmarhatartó-gazdaság tulajdonosa fogalmaz: csak az veszít, aki feladja. Az Állattenyésztők Napja alkalmából Zászlós Tiborral, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnökével az ágazat jelenlegi helyzetét értékeltük.

A Kutatók Éjszakája idén is felejthetetlen élmény lesz

Európa-szerte megrendezik a Kutatók Éjszakáját a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Az ingyenes eseménysorozatot idén is szeptember utolsó hétvégéjén, szeptember 30-án tartják és természetesen az agrár kutatóhelyek is várják az érdeklődőket.

Egy éve érkezhetnek Ázsiából is vendégmunkások hazánkba

Hatalmas segítséget adott a magyar gazdaságnak az, hogy az elmúlt években már az Európai Unión kívüli, környező országokból is érkezhettek vendégmunkások a minősített munkaerőkölcsönző vállalatokon keresztül azokba a meghatározott hiányszakmákba, ahol már évek óta nem találnak elegendő hazai munkaerőt a cégek.

Magyar Bankholding: májustól MBH Bank néven működik tovább az egyesült MKB és a Takarékbank

2023 májusában egyesül a Magyar Bankholdinghoz tartozó MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. Az új bank MBH Bank Nyrt. néven működik tovább, egységes márkanévvel és arculattal.

A gazdák végzik a legjelentősebb közszolgáltatást a környezet védelmében

Tánczos Barna, a román kormány környezetvédelmi vízügyi és erdészeti minisztere szerint a gazdák végzik a legjelentősebb közszolgáltatást a környezet védelmében.

A megbecsült agrárium képes a minőségi termékek előállítására

A magyar agrártársadalom képes hagyományos értékei megtartása mellett, a kormány támogatását élvezve, az új idők kihívásaival szembenézve, megfelelő mennyiségű, minőségű és biztonságos élelmiszerrel ellátni a lakosságot – fogalmazott Farkas Sándor a Magyar Közgazdasági Társaság 60. közgazdász vándorgyűlésén, Szegeden.

Újra pályázható lesz a mezőgazdasági kisüzemek támogatása

Módosították a „Mezőgazdasági kisüzemek támogatása” című (VP2-6.3.1-20 kódszámú) felhívást, melynek következtében újra nyitják a konstrukciót. A támogatási kérelem benyújtásának határideje és módja új szakasszal került kiegészítésre, így a támogatási kérelmek benyújtására a hetedik szakasz keretében, 2022. november 17. – 2022. november 30. között lesz lehetőség.