Back to top

Fókuszban a hazai! Vetőmag-Konferencia

2021. augusztus 31. Gödöllő Az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum a hazai nemesítésű szántóföldi növényfajták népszerűsítése érdekében hat szakmai előadásból álló konferenciát szervez. A 2021. augusztus 31-én, Gödöllőn megrendezésre kerülő nagyszabású eseményt Dr. Nagy István agrárminiszter nyitja meg ünnepélyes keretek között.

Fókuszban a hazai!

A konferencián a következő témákban hallhatnak előadásokat az érdeklődők:

  • Zászlós Tibor (Nemzeti Agrárgazdasági Kamara): a hazai vetőmagágazat gazdaszempontú bemutatása
  • Takács Géza (Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács): vetőmagágazati aktualitások
  • Károlyi Gyula (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal): átruházott jogkörben végzett szántóföldi ellenőrzés és minősítés
  • Sándorfy András (Marton Genetics Cégcsoport): a hazai kalászos vetőmag-nemesítés általános helyzete, kihívások, jövőbeni lehetőségek
  • Wágner József (Gabonakutató Nonprofit Kft.): a hazai olajos növények nemesítésének általános helyzete, kihívások, jövőbeni lehetőségek
  • Rádi Feríz (Pannon Genetics Kft.): a hazai kukoricanemesítés általános helyzete, kihívások, jövőbeni lehetőségek
A konferencia célja, hogy a hazai körülmények között nemesített magyar szántóföldi növényfajtákat népszerűsítse, megismertesse a gazdákat a rájuk vonatkozó információkkal, illetve felhívja a figyelmüket, hogy hosszú távon a hazai viszonyokra nemesített fajtákkal lehet a legeredményesebben gazdálkodni.

Helyszín: Gödöllői Királyi Kastély, Lovarda terem
Dátum: 2021. augusztus 31.
Időpont: 09:00-13:00
Érkezés, regisztráció: 8:30-tól A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A rendezvény helyszínére a vendégek védettségi igazolvánnyal tudnak belépni.
Kérjük, hogy a regisztrációs űrlap kitöltésével legkésőbb 2021. augusztus 29. napjáig jelezze részvételi szándékát! További információ: www.amc.hu

 

Forrás: 
Agrármarketing Centrum

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Paraziták a beporzókon: a monokultúra lenne az oka?

Az Amerikai Egyesült Államok különböző intézmények tudósai közös kutatásban arra a megállapításra jutottak, hogy a monokultúrás termesztés gyakorlatának széles körű alkalmazása növeli a beporzó rovarok parazitáinak előfordulását.

Kenyérvíz, kenyérkávé, kenyérpuding, kenyérpörkölt: október 16. a kenyér világnapja

A kenyér az egyik legfontosabb táplálékunk, ami központi szerepet játszott a korai társadalmak kialakulásában is. Ázsia nyugati részén kezdtek el először gabonát termeszteni, innen terjedt el északra és nyugatra a gabonából készült kenyér. Ja, és nem csak vajjal kenve ehetjük…

Száraz időben lehet haladni a mezőgazdasági munkákkal

A múlt hét közepe óta többfelé esett jelentősebb mennyiségű csapadék az országban. A felszín közeli réteg kellő nedvességet kapott az őszi kalászosok magágy előkészítéséhez, illetve a már elvetett gabona csirázásához, keléséhez. Bár a hideg idő nem kedvez a kis növények fejlődésének, a folytatásban száraz időjárásra és lassú melegedésre van kilátás.

Augusztusban tovább gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése

Augusztusban már negyedik hónapja gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése, a júliusi 21,3 százalékról 24,1 százalékra emelkedett a drágulás mértéke.

Nemcsak a mezőgazdaságnak tenne jót, ha több káposztaféle fogyna

Az elmúlt évhez hasonlóan 2021-ben is mintegy 4 ezer hektáron zajlik a káposztafélék termesztése Magyarországon. A Syngenta ócsai szakmai rendezvényén elhangzott: fejes káposzta területén idén növekszik a hazai frissfogyasztás, a salátafélék iránti igény viszont a pandémia miatt valamelyest visszaesett.

Fejlesztése mindent leköröz

A debreceni Agrowelt Kft. idén 1070 hektáron termesztett csemegekukoricát. Ezzel a területtel Európában több országot is megelőz, alig pár olyan van, ahol ennél sokkal többet vetnek. Megkértük Kovács Gézát, a cég ügyvezetőjét, hogy a csemegekukorica-betakarítás befejeztével értékelje és elemezze az ágazat helyzetét, és hogy összegezze nekünk a tapasztalatait és az előrelépés módját.

Sötét kilátások Gyulatanyáról

Szeptember 16-án még az összes kukorica zöldellt Nyíregyháza-Gyulatanyán. Ebben az esztendőben ez önmagában is hír, hiszen a Berettyóújfalu-Szolnok-Dunaföldvár vonaltól délre már rég elbarnultak a növények a Dunától keletre eső országrészben. Még szomorúbb, hogy idén legfeljebb 3-4 tonnás hektáronkénti szemeskukorica-hozamra számíthatnak a gazdák.

Minden, amit a kalászosokról tudni kell!

Már huszadik alkalommal, és töretlen népszerűségnek örvendve, szervezte meg Kalászos Gabona Fórumát a Sumit Agro Hungary Kft. A helyszín is a megszokott, azaz Visegrád, amit évről-évre jegyeznek a gazdák.

Milliszekundumok döntenek a minőségi permetezésben

A permetezési technológia fejlődése az elmúlt évtizedekben egy egyirányú úton való haladáshoz hasonlítható. Még nincs vége, de egyértelmű, hogy a permetezőgép minden egyes szegmense egyre automatizáltabbá válik.

Pozitív prügyi példa szójára

Szeptember 8-án országos szójabemutatót tartottak Prügyön. A helyi mezőgazdasági zrt. kísérleti területén 31 fajtát mutattak be, különböző nemesítő cégek anyagait, változatos tenyészidővel. A szakmai tanácskozás fő szervezői a Magyar Szója és Fehérjenövények Kft. és a Szója Egyesület voltak.