0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Módosult

a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Állattartó telepek megújításának támogatása” című (VP2-4.1.1.9-21 kódszámú) felhívás dokumentációja: lecserélték a 3. számú, Jogkövetkezmények című mellékletet.

Felfüggesztik

A kötelezettségvállalási keret kimerülése miatt január 27-től felfüggesztik a „Nem mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja – Vidéki turizmus fejlesztése” című (VP6-6.4.1-21 kódszámú) felhívásra való jelentkezés lehetőségét.

Módosult

a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Egyedi szennyvízkezelés” című (VP6-7.2.1.2-16 kódszámú) felhívás dokumentációja. A támogatási kérelmek benyújtására 2022. április 21-ig van lehetőség. A módosítás a 2022. január 22-én kezdődő szakasszal lép hatályba.

Módosult

a gazdálkodási napló kitöltésére vonatkozó szabályzat és a „Segédlet a Gazdálkodási Napló kitöltéséhez” nevű dokumentum. Az erről szóló, Magyar Államkincstár honlapján megjelent 89/2021. (XII. 16.) számú közlemény január 1-jén lépett hatályba.

Módosult

a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett felhívások vonatkozásában elfogadott garanciaszervezetek listája. A módosított lista továbbra is a palyazat.gov.hu oldalon, a Vidékfejlesztési Program főoldalán érhető el.

Január 3-tól

pályázhatnak a gazdálkodók a „A védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzése” elnevezésű (VP-10.2.1-21 kódszámú) felhívásra. A felhívás célja az alacsony létszámú védett őshonos, veszélyeztetett mezőgazdasági és fajtarekonstrukció alatt álló mezőgazdasági állatfajták életképes állományainak fenntartása természetes helyükön, hagyományos tartási, takarmányozási körülményeik között. Az elérhető támogatás mértéke támogatott fajtánként átlagosan 50 százalékkal nőtt a korábbi támogatáshoz képest. A kötelezettségvállalási időszak január 1-jén indul és 2024. december 31-ig tart. A támogatáshoz 2023. januárjában is lehet majd csatlakozni. A 2023-ban pályázók számára szintén 2024. december 31-ig tart a kötelezettségvállalási időszak. A támogatható fajták köre az eddigiekhez képest a fekete mangalica sertés, az akhal-teke és a muraközi ló, valamint a kárpáti borzderes szarvasmarha fajtákkal bővült. A magyar merinó juhfajta esetén kizárólag az „A” és „a” főtörzskönyvbe sorolt egyedek vonatkozásában lehet támogatási kérelmet benyújtani. A támogatás korábbi években megismert struktúrája megmaradt. A rendelkezésre álló keretösszeg 17 milliárd forint.

Január 17-én

délben nyitják meg a hungarikumok népszerűsítését célzó, egyszeri, vissza nem térítendő támogatásra szóló pályázati felületet. Ekkortól lehet regisztrálni, kitölteni a pályázati adatlapokat, feltölteni a mellékleteket. A pályázatok véglegesítésére február 2-án reggel 8 órától lesz lehetőség. A tavalyihoz hasonlóan idén is 930 millió forint keretösszeggel támogatja az Agrárminisztérium a hungarikumok népszerűsítését három célterületen, a hungarikumok és a nemzeti értékek gyűjtése, népszerűsítése, megismertetése, megőrzése és gondozása érdekében. Az első célterületen 840 millió forint keretösszeg áll rendelkezésre a hazai és a külhoni pályázóknak nyomtatott és elektronikus kiadványok, filmek készítésére, bemutató terek kialakítására, rendezvények megvalósítására. A pályázaton 1 millió és 4 millió forint közötti összeg nyerhető el. A második célterületen 75 millió forint keretösszegre lehet pályázni vetélkedők szervezésére felső tagozatos és középiskolás diákok számára, az identitás erősítésére. A pályázattal elnyerhető támogatás összege 1 millió forinttól 3 millió forintig terjedhet. A harmadik célterületet, a Hagyomány a divatban – viselet másként néven hatodik alkalommal hirdették meg. Erre 15 millió forint áll rendelkezésre. A Kárpát-medence hagyományos öltözet-kultúrája, valamint a népi kézműves értékek megőrzésére és népszerűsítésére 250 ezer és 500 ezer forint közötti támogatásra lehet pályázni. 2021-ben a rendelkezésre álló keretből 341 pályázót támogattak, mintegy ezer kérelmet nyújtottak be több mint 3 milliárd forint támogatási igénnyel, ami duplája az előző évinek.

Január 25-től

február 22-ig kérelmezhetik a kötelezettségvállalási időszak meghosszabbítását „A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás” című (VP3-14.1.1-16 kódszámú) pályázat kedvezményezettjei az Államkincstár által rendszeresített és közzétett elektronikus formanyomtatvány ügyfélkapun történő benyújtásával. A kérelem március 11-ig visszavonható. Amennyiben a gazdálkodó nem kíván élni a kötelezettségvállalási időszak meghosszabbításának lehetőségével, nem szükséges kérelmet benyújtania. Azon kedvezményezetteknek, akik 2016-ban adtak be támogatási kérelmet, a tavalyi évben már egy évvel hosszabbodott a kötelezettségvállalási időszak, így egyöntetűen – a 2016- ban és 2017-ben pályázók esetén is – 2022. április 30-án járt volna le az 5, illetve 6 éves kötelezettségvállalási időszak. Az átmeneti időszakra tekintettel még egy év hosszabbítás lett elérhető, így mindkettő támogatotti kör esetén 2023. április 30-ig tart a támogatási időszak (a 2016-ban támogatási kérelmet benyújtók számára 7 éves, a 2017-ben kérelmet benyújtók számára 6 éves kötelezettségvállalással). A 2022. május 1-jétől kezdődő gazdálkodási évtől megemelt támogatási összegeket lehet igényelni. A 2020 utáni Közös Agrárpolitikával kapcsolatos jogalkotási eljárás elhúzódása miatt az Agrárminisztérium a tavalyi évben egy évvel meghosszabbította a szarvasmarha tejágazatot érintő állatjóléti támogatás kötelezettségvállalási időszakát. 2022-ben ismételten – immár mindkettő támogatotti körre kiterjedően – elérhető lesz a hosszabbítás lehetősége. Ezáltal azon kedvezményezettek számára, akik élnek a hosszabbítás lehetőségével, egy évvel tovább, 2023. április 30-ig tart a támogatási időszak.

Február 8-ig

lehet beadni a pályázatokat az „Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése” című (VP3-4.2.1-4.2.2-2-21) felhívásra. Célja, hogy támogassa a mezőgazdasági termékek értéknövelését és piacra jutását elősegítő technológiai fejlesztéseket, valamint a környezeti erőforrás-hatékonyságot célzó komplex beruházásokat az élelmiszer-feldolgozó üzemekben. A vissza nem térítendő támogatás keretösszege 200 milliárd forint, mértéke 50 százalék, minimum összege 100 millió, maximum összege 5 milliárd forint. A támogatható projektek száma: 1 – 500.

Február 9-e

a jelentkezési határidő „A Rövid Ellátási Lánchoz kapcsolódó beruházások támogatása az élelmiszeripar és a borászat területén” című (VP3-4.2.1-4.2.2-19 kódszámú) felhívásra. A rendelkezésre álló keretösszeg 1,5 milliárd forint, a vissza nem térítendő támogatás mértéke 50 százalék, legmagasabb összege 155 millió forint, a támogatható projektek száma 50-100.

Április 1-jéig

lehet jelentkezni a „Ritka és veszélyeztetett növényfajták genetikai erőforrásainak és mikroorganizmusok ex situ megőrzése” című (VP4-10.2.2.-20 kódszámú) felhívásra. A vissza nem térítendő támogatás keretösszege 3,78 milliárd forint, mértéke 100 százalék, legkisebb összege 350 ezer, legnagyobb összege 3,78 milliárd forint. A támogatható projektek száma: 1-35.

Április 1-8. között

nyújthatnak be kérelmeket a Magyar Államkincstár elektronikus felületén keresztül a húsgalamb-tenyésztők a 2022. január 15. és március 31. közötti időszakban beszerzett galambokra. Idén is a korábbiakkal megegyező feltételekkel igényelhetnek támogatást, amelyre 50 millió forintos keretösszeg áll rendelkezésre. A támogatás célja a termékpálya fejlesztése és az egységes árualap megerősítése.

Április 26-ig

lehet jelentkezni a „Baromfi- és sertéstartó telepek járványvédelmi rendszereinek fejlesztése” című (VP2-4.1.1.7-20 kódszámú) felhívásra. A támogatás keretösszege 2 milliárd forint. A felhívás a járványügyi kockázatok által leginkább sújtott és a fejlesztésekkel leghatékonyabban védhető telepek számára kínál támogatási lehetőséget. A támogatás mértéke 50 százalék, összege 20 millió forint. A támogatható projektek száma 250.

Május 25-ig

lehet pályázni a „Termelői csoportok és szervezetek létrehozása” című (VP3-9.1.1-20 kódszámú) pályázati felhívásra. A rendelkezésre álló forrás összege 3 milliárd forint, a vissza nem térítendő támogatás mértéke 100 százalék, legfeljebb 32 millió forint, a támogatható projektek száma legfeljebb 26.

November 30-a

a jelentkezés határideje a „Külterületi helyi közutak fejlesztése” című (VP6-7.2.1.1-21 kódszámú) pályázati felhívásra. A célja az önkormányzati tulajdonú vagy önkormányzati vagyonkezelésben levő külterületi helyi közutak fejlesztése. Támogatási kérelmet vidéki térségben működő települési önkormányzatok és önkormányzati társulások nyújthatnak be. A támogatás keretösszege 50 milliárd forint, mértéke 95 százalék, legnagyobb össze 300 millió forint, a támogatható projektek száma legfeljebb 170.

December 30-a

a jelentkezés határideje a „Mezőgazdasági termelők EU-s és nemzeti minőségrendszerhez történő csatlakozásának támogatása” című (VP3-3.1.1-19 kódszámú) felhívásra. A rendelkezésre álló keretösszeg 2,52 milliárd forint, a vissza nem térítendő támogatás mértéke 100 százalék.

December 31-ig

lehet pályázni az „Állattartó telepek megújításának támogatása” című (VP2-4.1.1.9-21 kódszámú) felhívásra. A rendelkezésre álló forrás 30 milliárd forint, a vissza nem térítendő támogatás mértéke 50 százalék. Legmagasabb összege 100 millió forint. A támogatható projektek száma 600.

December 31-ig

lehet jelentkezni „Az erdei ökoszisztémák ellenálló képességének és környezeti értékének növelését célzó beruházások” című (VP5- 8.5.1.-16 kódszámú) felhívásra. A támogatás mértéke 100 százalék, legmagasabb össze 50 millió forint, a támogatható projektek száma 50-300.

December 31-e

a pályázatok beadási határideje „Az öntözési közösségek együttműködésének támogatása” című (VP5-16.5.2-21 kódszámú) felhívásra. A támogatás keretösszege 2,32 milliárd forint, a támogatás mértéke 90 százalék, legnagyobb össze 90 millió forint, a támogatható projektek száma 30.

Forrás: palyazat.gov.hu