Back to top

Újabb csapadék valószínű

A hétfőn érkezett hidegfront a Dunántúl nyugati részére, az északi és végre a délkeleti tájakra is jelentős csapadékot hozott. Bár ez a csapadék a hónapok óta aszályos viharsarki kukoricának már későn érkezett, így is hatalmas szükség volt rá. Közeledik a repce vetése is, a jó magágyhoz pedig megfelelő talajnedvesség kell. Az előttünk álló napokban hűvös idő várható további jelentős csapadékkal.

Az elmúlt héten kedden 10-17 fokkal esett vissza a hőmérséklet az egy nappal korábbi nyári meleghez képest, és a hét közepén a hajnalok is igen csípősen, sokfelé 10 foknál is hidegebben alakultak. A hét végére fokozatosan visszatért a nyári meleg 30 fokos maximumokkal, sőt hétfőn délkeleten ismét előfordultak 34-35 fokos csúcsértékek.

Hétfőn újabb hidegfront érkezett, a hőmérséklet jelentsen visszaesett, szerdán a napos idő ellenére már csak 20-23 fokig melegedett a levegő délutánra.

A front csapadékot is hozott, de nem egyenletesen: a Dunántúl nyugati részén, délen és északkeleten jellemzően 10-15 mm hullott, míg az ország középső sávjában alig esett. Ezúttal a hónapok óta száraz délkeleten is esett jelentős csapadék. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege csak foltokban, főként északon haladja meg a sokéves átlagot, az ország déli kétharmadának jelentős részén a 30 mm-nél is több az átlaghoz képesti hiány.

Az elmúlt hetek csapadéka egyenetlenül oszlott el, ennek megfelelően a talajok is északon és nyugaton tartalmaznak több nedvességet, ott a felszín közeli réteg jó vízellátottságúnak mondható, az Északi-középhegység térségében és a nyugati határszélen pedig még a középső talajréteg is kellő nedvességet tartalmaz.

Ezzel szemben az Alföld jelentős részén kritikusan száraz a talaj teljes felső egy méteres rétege, és a Dunántúl délkeleti és középső tájain is csak a felszín közelében van némi nedvesség. 

A kukorica állapotában igen nagy különbségek alakultak ki attól függően, hogy mennyi csapadékot kapott az adott terület az elmúlt hetek során.

Az északi országrész kivételével az augusztus is szárazabb az ideális helyzethez képest, a növények sokat szenvedtek a vízhiánytól. A napraforgó többnyire a citromérés – növényszáradás, a kukorica pedig a viaszérés fenológiai fázisában jár. A szárazabb területeken öntözés hiányában helyenként derékig érő, elöregedett kiégett kukorica is van. A napraforgó az északi országrészben nincs felsülve, szép tányérokat látni, délen viszont ez a növény is megszenvedi a szárazságot. Az e heti csapadék nagyon jól jött Békés megyében is, de a kukoricán és napraforgón ez már nem segített.

A lassan aktuálissá váló repcevetéshez is jól jött és jól jön majd az e heti csapadékosabb idő, ami megfelelő nedvességet biztosít a talajban a magágy előkészítéshez.

Az előttünk álló héten változékony, hűvös, többször csapadékos időre van kilátás.

A ma érkező hidegfront hatására főleg ma este és éjszaka, majd szombaton és vasárnap várható kiadós csapadék, eső, zápor, helyenként zivatar. A jövő hét első felében is fölöttünk marad és itt örvénylik majd a hűvös, nedves levegő, újabb záporokat okozva. Összességében a jövő hét közepéig nagy területen várható 10 mm-t meghaladó mennyiség, délnyugaton, délen, délkeleten pedig akár 20-30 mm is leeshet.

A legkevesebb csapadék a jelenlegi számítások szerint az ország középső részein várható.

A több hullámban érkező csapadék átnedvesíti a talajok felszín közeli, majd középső rétegeit is, így a szárazság enyhülése várható az aszályos területeken is. Erős szél zivatarok környezetében, valamint főleg kedden és szerdán várható. A hőmérséklet az őszt idézi majd: napközben is csak 18-23 fok közé melegszik a levegő, hétfőn és kedden lehet ennél kissé melegebb, ugyanakkor a hétvégén a tartósabban borult, esős tájakon még ennél is hűvösebb lehet.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kata, a győztes hidegvérű

Hagyomány Kaposváron, hogy a térség jellemző lófajtáját fogatokban bemutatják, ahogy az is, hogy a magyar hidegvérűnek tenyészszemlét rendeznek. A KÁN Egyetemi napokon sem volt ez másképp. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület 15 tenyésztője, 36 magyar hidegvérű lóval volt jelen. 20 tenyészmén és 16 tenyészkanca, illetve 10 szopós csikó szerepelt a kiállításon.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

Október közepétől kezdődik a közvetlen támogatások előlegfizetése

Október 17-től Magyarország - az elmúlt évekhez hasonlóan - a közvetlen támogatások esetében megindítja az előlegfizetést a gazdálkodók számára.

Az élet mindent újrafest

Előadásokkal egybekötött fajtabemutatót tartott Csólyospáloson a Plant Alliance Hungary. A családi vállalkozás több mint húsz éve foglalkozik egynyári növények szaporítóanyagának termesztésével és forgalmazásával, valamint vetőmagok és tálcás palánták értékesítésével.

Gazdafórum a Szigeti Farmon: terítéken a zöldítés

A Kalocsa melletti Szigeti Farmon tartott gazdafórum fő témái a közös agrárpolitika változásai voltak, élükön a zöld alapszabályokat (Zöld Felépítmény) tartalmazó agrárkörnyezet-gazdálkodási (AKG), és az új elemként induló, önkéntes agro-ökológiai programokkal (AÖP). A szeptember végi tanácskozásra mintegy 90 helyi és dél-alföldi termelő érkezett.

Sovány lesz a német burgonyatermés a nyári aszály miatt

Hiába ültettek a tavalyinál több burgonyát Németország-szerte, a betakarított mennyiség, illetve a hektáronkénti hozam is elmarad nemcsak a tavalyitól, de a sokéves átlagáról is. Az ok egyértelműen a forró és száraz nyár; főleg az öntözetlen területeken nagyok a kiesések.

A Földön minden nyolcadik madárfajt a kihalás fenyegeti

Négyévente teszi közzé jelentését a BirdLife International a Föld madárvilágának helyzetéről. Az idei beszámoló szerint a mezőgazdaság terjeszkedése és egyre nagyobb intenzitása a fajok 73 százalékát fenyegeti. De a fakitermelés, az idegenhonos fajok térhódítása, a természeti erőforrások kiaknázása és az éghajlatváltozás is szerepel a veszélyforrások között.

Az aszály ellenére jó évet zártak a dinnyetermesztők

Hazánkban a dinnyeszezon hamarabb kezdődött, mint tavaly; az extrém melegtől hirtelen nagy mennyiség keletkezett a piacon, ám ezek a csúcsok augusztus elejére eltűntek. A termelők végig tudtak belföldre és exportra is értékesíteni, ezért összességében pozitív szaldós volt a mérlegük.

Gabona alapú fehérjeinnováció élén

A klímastratégia az energiaellátás, az élelmiszer biztonság megerősítése és a minél nagyobb hozzáadott érték alkalmazása kerül előtérbe a jövőben. Ezekre a kihívásokra a világ vezető vállalatai folyamatosan keresik a megoldásokat. Európa legnagyobb biofinomítója, a Pannónia Bio is fejlesztésekkel és technológiák alkalmazásával biztosítja a vállalat és közvetve a magyar családok jövőjét is.