Back to top

Huniper, a legnagyobb

Alig akad olyan, aki ne ismerné a Huniper Permetező Kft-t, akik viszont még nem találkoztak az eszközeikkel, azoknak Kókai Balázs, a cég kereskedelmi igazgatója elárulta, 1977 óta foglalkoznak elsősorban szántóföldi permetezőgépek fejlesztésével és gyártásával. Legújabb termékük egy 5200 literes tartállyal, 27 méteres szórókerettel rendelkező, tandem futóműves permetezőgép.

MMG - Huniper, a legnagyobb

Az impozáns eszközt a szakember a Nyakas hegyen, Tök határában, a szőlőben mutatta be, ami egy szántóföldi permetező esetében többek számára talán furcsa helyszín választás. Azt tudni kell, a Huniper gépek már a rendszerváltás előtt a Herceghalmi Kísérleti Gazdaság keretein belül, Zsámbék majorban készültek. Bár nevéből sokan hihetnék, Zsámbékhoz tartozik, de közigazgatásilag Tök része. Ezért is vonultunk ki a szőlőhegybe.

„Újdonság ez a gép, mivel 5200 literes, műanyag polietilén tartályú permetezőt, 27 méteres, légzsákos kerettel ezidáig még nem készítettünk”- magyarázta a szakember.

Ugyan légzsákos kereteik már a 90-es évek óta jelen vannak a Hunipernél, s azóta is az eredeti dán fejlesztésű Kyndestoft légzsák-rendszerrel dolgoznak. De miben is más ez, mint egy átlagos légzsákos rendszerű permetezőgép? Ezt a típust kétféle módon lehet működtetni. Az alapfelállás az – mint hagyományos esetben -, hogy a levegő sebességét a ventillátor fordulatszámának változtatásával lehet állítani. Ami viszont lényeges, nem csak az a cél, hogy szeles időben is tudjon dolgozni, hanem a kifúvás irányát lehet változtatni mind a turbinaháznál, mind az egész légzsákon. Ezáltal megoldható a növényvédő szer fonákra történő kijuttatása. A levegő irányának változtatásával, a permetlé függöny mögött keletkező vákuum nem csak egyfajta turbulenciát okoz az állományban, hanem felkapja az apró permetcseppeket, és a levél fonákjára tapasztja.

A Huniper a 80-as évek óta gyárt tandem futóműves gépeket, ami nem a régi idők hagyatéka.

A mai kor egyik legnagyobb kihívása a terepviszonyokhoz való alkalmazkodás mellett a közúton történő közlekedés. 40-50 km/h sebességgel haladnak, akár teli tartállyal is. Ebben nyújt segítséget a tandem futómű mellett az új fejlesztésű, szabályozott légrugós megoldás.

Régóta együtt dolgoznak a Topcon automatikát forgalmazó magyar AgroPilot Kft-vel. Ám idáig csak olyan eszközt készítettek, ahol egyenlő hosszúságú szakaszokra osztották a keretet. Ugyanis a 27 méter hosszon jellemzően 9 szakasszal dolgoznának, itt viszont a megrendelő kérésére 10 szakaszra osztották a keretet. Úgy készült, a hogy a végén 2-2 másfél méteres szakaszt alakítottak ki, azt követi 2-2 háromméteres szakasz, s legbelül 2-2 hatméteres szakasz kapott helyet. Ez kihívást jelentett a permetlé elosztásánál, azaz már a szivattyú után közvetlenül ketté osztották a permetlevet. Miért is előnyös ez a megoldás?

A legtöbb esetben a szórókeret középső részén nincsen szükség pontos szakaszolásra, míg a széle mindig kényesebb kérdés.

A Huniper a kezdetek óta az egyszerűbb, de megbízható megoldás alkalmazásának híve. Ezért továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy a szórókeret a gép oldala mentén, vízszintesen csukódjon. Így vonuláskor nem akad bele az útszéli gallyakba, s bármilyen szerelési munka esetén szinte minden művelet elvégezhető a földről.

Az új 5200 literes tartály esetében kihívást jelentett, hol is helyezzék el a szórókeretet, amit csupán kettő tagban kell összehajtani. Ezt a problémát ugyancsak sikerült megoldaniuk. Egy új tartály esetében új alvázat is kell tervezni, stabil szerkezettel.

A technikai megoldások mellett a külcsínyre is volt figyelmük, így maradtak a sárga-zöld színkombinációnál.

Kókai Balázs megígérte, a Nyakas hegyen megtekintett permetezőgépnek az ikertestvérét a szakmai közönség számára a Bábolnai Gazdanapokon fogják bemutatni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Paraziták a beporzókon: a monokultúra lenne az oka?

Az Amerikai Egyesült Államok különböző intézmények tudósai közös kutatásban arra a megállapításra jutottak, hogy a monokultúrás termesztés gyakorlatának széles körű alkalmazása növeli a beporzó rovarok parazitáinak előfordulását.

Turul Expo, Kárpátalja legjava

Ma már világosan látszik, hogy azok cselekedtek bölcsen, akik a világjárvány első hullámai idején is kitartottak céljaik mellett, és azt az időt, amit mások kényszerűségből tétlenül töltöttek, fejlesztésre és innovatív ötleteik megvalósítására fordították, hangzott el a nyolcadik Turul Expón.

Harminc éve kínálnak zöldfűszereket

A Zöldpont ’98 Kft. története 1991-ben kezdődött, amikor Papp Ákos és későbbi felesége, Judit eldöntötték, hogy fűszernövényeket fognak termeszteni: de azokat nem a hazánkban addig megszokott módon értékesítik, hanem friss, cserepes zöldfűszerként.

Újdonságok a rakodógépek piacán

A Doosan új rakodógép modelleket mutatott be. Tavaly év végén jelent meg a középméretű rakodók vadonatúj termékcsaládja, amely az idén több új modellel bővült.

Az érő szőlőfürtök védelme

Tartósan csapadékos időben, a szüret előtti időszakban még szükség lehet szürkerothadás elleni védekezésre. Az érő fürtökön a legnagyobb kárt a betegség gyors fellépése és lefolyása okozza. Ezért ahol feltűnnek a bogyók szürkésbarna foltjai, és kiverődik az egérszürke, bársonyos penészgyep, azonnal védekezni kell!

Szevasztok, itt a Palik Laci!

Palik László és felesége, Klára sikeres vállalkozást vezetnek a felvidéki Zselízen. Tevékenységük szerteágazó, pedig egyszerűen csak a hely, az Alsó-Garam mente természet adta lehetőségeivel élnek. Több rangos kitüntetés tulajdonosai, a Nemzetközi Lekvár- és Borverseny alapítói. A szakmán belül nincsen aki ne ismerné őket.

Apró maradt a burgonya

Nem könnyítette meg a burgonyatermesztők helyzetét az idei időjárás. Európában tavasszal volt egy olyan periódus, amely kedvezett a növényeknek, így átlagon felüli számban kötöttek, majd amikor a gumófejlődés időszaka jött, akkor ezek az extrém melegek lelassították, vagy akár meg is állították a fejlődést.

Biodiverzitás: segítő hátország a szőlőben

Az ökológiai termesztésben egyre többször elhangzó kifejezés a biodiverzitás. De vajon mit értünk alatta és hogyan értelmezhető egy szőlőültetvénnyel kapcsolatban?

Vonzották a lehetőségek

Villányban sem számít fehér hollónak az olyan család, ahol a lányok is kiveszik a részüket a családi gazdaság életéből, akik adott esetben saját borcsaládot készítenek, vagy akár önállóan gazdálkodnak. A Jekl-borászatban is ez a helyzet. Jekl Flóra nemhogy azért tért haza Villányba, hogy részese legyen a családi gazdaságnak, hanem lehetőséget kapott a szüleitől egy saját borcsalád készítésére.

Milyen az egri bor most? Bemutatják a borászok a nagy egri borkóstolón

Az Egri Borműhely borászati úgy döntöttek, a termőhelyen személyesen várják a borrajongókat, hogy megmutassák, a világ egyik legnagyszerűbb borvidéke, az egri.