Back to top

A méz krémesítése házilag

A krémméz jó alternatíva azok számára, akik a kikristályosodott mézet nem szeretnék időnként felolvasztani, de fontos számukra, hogy könnyen fel tudják használni a mindennapokban. Most megmutatjuk, hogyan tudunk házilag egyszerűen krémmézet készíteni. A cikkben méhészek számára is van egy tippünk! A méz kristályosodása teljesen természetes és azt jelzi, hogy a méz, igazi és hőkezelésmentes.

Hazánkban is egyre közismertebbé válik a krémméz, mely több méhész illetve mézet forgalmazó bolt kínálatában is megtalálható immár. De a mézet mi magunk is egyszerűen krémesíthetjük a következő módon:

Az enyhén kristályosodásnak indult mézet (kb. ¾ kg-nyit egy 720 ml-es normál befőttes üvegben) „daráljuk” meg jól egy botmixerrel, kb. 1-1,5 percig le-fel mozgatva a botmixert az üvegben..

Figyelem: ha erősen kristályos már a méz, a mixer tönkre mehet.  

A "bekötött mézet" ezért a krémesítés előtt olvasszuk fel kíméletesen alacsony hőfokon, ahogy azt ebben a cikkünkben már leírtuk: Fogyasszuk kristályosan is a mézet, ám ha szükséges, kíméletesen olvasszuk fel.

A turmixolást ismételjük 3-4 napig, majd hagyjuk a mézet állni. A keletkező habot leszedhetjük, illetve használjuk fel édesítéshez.

A folyamat során tulajdonképpen a méz kristályait morzsoljuk szét és egyúttal némi levegőt is keverünk bele.

Az ezután bekövetkező kikristályosodás után akár kenhetjük is az apró kristályszemcséjű mézet, nem fog erősen “bekötni”.

Jó tudni, hogy a repceméz eleve krémessé válik a kristályosodási folyamat során, de természetesen ezt a fent leírt krémesítési módszerrel tovább fokozhatjuk, ha még folyékonyan elkezdjük turmixolni. A krémesítési eljárásról a videót itt nézheti meg.

Fotó: Kaposvári Egyetem

Ha piacon vásárolunk krémesített mézet, kérdezzük meg a méhésztől, hogy hasonló mechanikus eljárással készült-e. Amennyiben hőkezeléssel krémesítették, a mézben lévő eredeti összetevők károsodhattak. Erre ügyeljünk a bolti vásárlásnál is, bár a gyártás módja nem mindig kerül rá a címkére. 

Ha méhészként szeretnénk krémmézet készíteni, természetesen léteznek speciális eszközök a nagybani krémesítéshez, de 30-50 kg mézet egyszerű eszközökkel is krémesíthetünk.

Szükségünk lesz egy rozsdamentes festékkeverőre, vagy egy kónikus szemcsetörő szálra, melyet csak élelmezési céllal használjunk, továbbá egy jó hatásfokú fúrógépre és egy megfelelő tartályra, melyben a krémesítést el tudjuk végezni.

A krémesítés menete 30-50 kg méz esetében a következő:

A fent leírt módon a botmixerrel “ledarált" kb. ¾ kilónyi mézet öntsük a kristályosodásnak induló 30-50 kg mézet tartalmazó edénybe- napraforgó esetén ez a pörgetés utáni 3,5-6 hét. Ez az apró kristályú méz lesz az oltóanyag, mely köré a további kristályok rakódnak.

Most keverjük meg a keverő szállal alaposan a mézet 5-10 percig magas/közepes fordulatszámon. Ezt ismételjük 5-7 napig.

A fúrógépre feltétlenül vigyázzunk!

Amint elkezd erőteljesebben kristályosodni, sűrűbbé válni a méz, már ne keverjük vele, mert könnyen beéghet a fúrógép motorja. Mielőtt a méz „beköt”, mérjük ki üvegekbe, melyekben az apró szemcsés kristályosodás tovább folytatódik.

Természetesen például a napraforgómézet nem lehet ilyen házi eszközökkel „ultrakrémessé” tenni, de közepesen krémessé igen. Tapasztalatom szerint a vásárlók különösen kedvelik például az így krémesített napraforgó- vagy a nyári vegyesmézet, melyet így 25-30%-kal magasabb áron értékesíthetünk.

Ajánljuk még a szerzőtől:

Mitől gyógyhatású a méz?

Mennyi mézet fogyasszunk naponta

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Paraziták a beporzókon: a monokultúra lenne az oka?

Az Amerikai Egyesült Államok különböző intézmények tudósai közös kutatásban arra a megállapításra jutottak, hogy a monokultúrás termesztés gyakorlatának széles körű alkalmazása növeli a beporzó rovarok parazitáinak előfordulását.

Turul Expo, Kárpátalja legjava

Ma már világosan látszik, hogy azok cselekedtek bölcsen, akik a világjárvány első hullámai idején is kitartottak céljaik mellett, és azt az időt, amit mások kényszerűségből tétlenül töltöttek, fejlesztésre és innovatív ötleteik megvalósítására fordították, hangzott el a nyolcadik Turul Expón.

Harminc éve kínálnak zöldfűszereket

A Zöldpont ’98 Kft. története 1991-ben kezdődött, amikor Papp Ákos és későbbi felesége, Judit eldöntötték, hogy fűszernövényeket fognak termeszteni: de azokat nem a hazánkban addig megszokott módon értékesítik, hanem friss, cserepes zöldfűszerként.

Miért lepik el ősszel a pókok otthonainkat?

Újra itt az ősz, a lepkék elrepülnek, a katicabogarak menedéket keresnek és egyre több a pók van a lakásokban… de ezek a rovarok miért változtatják meg viselkedésüket az időjárás változásakor?

Kenyérvíz, kenyérkávé, kenyérpuding, kenyérpörkölt: október 16. a kenyér világnapja

A kenyér az egyik legfontosabb táplálékunk, ami központi szerepet játszott a korai társadalmak kialakulásában is. Ázsia nyugati részén kezdtek el először gabonát termeszteni, innen terjedt el északra és nyugatra a gabonából készült kenyér. Ja, és nem csak vajjal kenve ehetjük…

Mit tehet a (hétmilliárd) vevő?

Azáltal, hogy megvesszük, megfőzzük, tároljuk az ételt, mi is az agrár-élelmezési rendszer aktív szereplőjévé válunk. Mindenki fogyasztó, és itt az idő, hogy átalakítsuk az agrár-élelmezési rendszereket. Erre emlékeztet a FAO, az ENSZ élelmezésügyi és mezőgazdasági szervezete az Élelmezés Világnapja, október 16-a kapcsán. De mit is tehetnénk pontosan?

Afrikai sertéspestis - 1,2 millió vaddisznót lőttek ki eddig Lengyelországban

Az elmúlt években a vadászok 1,2 millió vaddisznót lőttek ki a vadászati tervek részeként az egészségügyi vadászatok során Lengyelországban. Az illetékes hatóságok bejelentették a vadászat folytatását, és a vadászok várhatóan több járásban az összes vaddisznót kilövik.

Apró maradt a burgonya

Nem könnyítette meg a burgonyatermesztők helyzetét az idei időjárás. Európában tavasszal volt egy olyan periódus, amely kedvezett a növényeknek, így átlagon felüli számban kötöttek, majd amikor a gumófejlődés időszaka jött, akkor ezek az extrém melegek lelassították, vagy akár meg is állították a fejlődést.

Megéri vegának lenni? - A növényi alapú étrend 5 egészségügyi előnye

A fogyás elősegítése mellett a cukorbetegség kezelésében is előnyben részesülnek a vegetáriánusok.

Megkezdődött a fűtési szezon

A kisméretű részecske szennyezés mintegy 78%-át a lakossági fűtés okozza, amit szemléletformálással lehet hosszú távon csökkenteni – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a Levegőtisztaság-védelmi Referencia Központ laboratóriumában, pénteken.