Back to top

A méz krémesítése házilag

A krémméz jó alternatíva azok számára, akik a kikristályosodott mézet nem szeretnék időnként felolvasztani, de fontos számukra, hogy könnyen fel tudják használni a mindennapokban. Most megmutatjuk, hogyan tudunk házilag egyszerűen krémmézet készíteni. A cikkben méhészek számára is van egy tippünk! A méz kristályosodása teljesen természetes és azt jelzi, hogy a méz, igazi és hőkezelésmentes.

Hazánkban is egyre közismertebbé válik a krémméz, mely több méhész illetve mézet forgalmazó bolt kínálatában is megtalálható immár. De a mézet mi magunk is egyszerűen krémesíthetjük a következő módon:

Az enyhén kristályosodásnak indult mézet (kb. ¾ kg-nyit egy 720 ml-es normál befőttes üvegben) „daráljuk” meg jól egy botmixerrel, kb. 1-1,5 percig le-fel mozgatva a botmixert az üvegben..

Figyelem: ha erősen kristályos már a méz, a mixer tönkre mehet.  

A "bekötött mézet" ezért a krémesítés előtt olvasszuk fel kíméletesen alacsony hőfokon, ahogy azt ebben a cikkünkben már leírtuk: Fogyasszuk kristályosan is a mézet, ám ha szükséges, kíméletesen olvasszuk fel.

A turmixolást ismételjük 3-4 napig, majd hagyjuk a mézet állni. A keletkező habot leszedhetjük, illetve használjuk fel édesítéshez.

A folyamat során tulajdonképpen a méz kristályait morzsoljuk szét és egyúttal némi levegőt is keverünk bele.

Az ezután bekövetkező kikristályosodás után akár kenhetjük is az apró kristályszemcséjű mézet, nem fog erősen “bekötni”.

Jó tudni, hogy a repceméz eleve krémessé válik a kristályosodási folyamat során, de természetesen ezt a fent leírt krémesítési módszerrel tovább fokozhatjuk, ha még folyékonyan elkezdjük turmixolni. A krémesítési eljárásról a videót itt nézheti meg.

Fotó: Kaposvári Egyetem

Ha piacon vásárolunk krémesített mézet, kérdezzük meg a méhésztől, hogy hasonló mechanikus eljárással készült-e. Amennyiben hőkezeléssel krémesítették, a mézben lévő eredeti összetevők károsodhattak. Erre ügyeljünk a bolti vásárlásnál is, bár a gyártás módja nem mindig kerül rá a címkére. 

Ha méhészként szeretnénk krémmézet készíteni, természetesen léteznek speciális eszközök a nagybani krémesítéshez, de 30-50 kg mézet egyszerű eszközökkel is krémesíthetünk.

Szükségünk lesz egy rozsdamentes festékkeverőre, vagy egy kónikus szemcsetörő szálra, melyet csak élelmezési céllal használjunk, továbbá egy jó hatásfokú fúrógépre és egy megfelelő tartályra, melyben a krémesítést el tudjuk végezni.

A krémesítés menete 30-50 kg méz esetében a következő:

A fent leírt módon a botmixerrel “ledarált" kb. ¾ kilónyi mézet öntsük a kristályosodásnak induló 30-50 kg mézet tartalmazó edénybe- napraforgó esetén ez a pörgetés utáni 3,5-6 hét. Ez az apró kristályú méz lesz az oltóanyag, mely köré a további kristályok rakódnak.

Most keverjük meg a keverő szállal alaposan a mézet 5-10 percig magas/közepes fordulatszámon. Ezt ismételjük 5-7 napig.

A fúrógépre feltétlenül vigyázzunk!

Amint elkezd erőteljesebben kristályosodni, sűrűbbé válni a méz, már ne keverjük vele, mert könnyen beéghet a fúrógép motorja. Mielőtt a méz „beköt”, mérjük ki üvegekbe, melyekben az apró szemcsés kristályosodás tovább folytatódik.

Természetesen például a napraforgómézet nem lehet ilyen házi eszközökkel „ultrakrémessé” tenni, de közepesen krémessé igen. Tapasztalatom szerint a vásárlók különösen kedvelik például az így krémesített napraforgó- vagy a nyári vegyesmézet, melyet így 25-30%-kal magasabb áron értékesíthetünk.

Ajánljuk még a szerzőtől:

Mitől gyógyhatású a méz?

Mennyi mézet fogyasszunk naponta

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növénybazárból nyári bevétel

Sok hazai egynyári- és balkonnövény-termesztő kertészet szembesül a nyári bevételhiánnyal. A tavaszi értékesítési idény egyre hamarabb fejeződik be, sokak szerint a kereslet egyik napról a másikra hagy alább, és az őszi értékesítés is visszafogottabb. Lenne rá megoldás, hogy nyáron is bevételhez juthassanak a termelők.

Minden, amit a rostokról tudni kell - 14 magas rosttartalmú élelmiszer

Tudjuk, hogy a szervezetünknek rostra van szüksége, de azt is, hogy miért? A szervezetünk nem tudja kellően megemészteni a rostokat, de pont ezért van szükségünk rájuk, hogy edzésben tartsuk. Ezek a tápanyagok segítenek szervezetünknek szabályozni például a cukrokat, ezáltal kordában tartva az éhségérzetet.

Gyógynövények állatnak és embernek - Megelőzésre és terápiára is

A vadon élő állatok szinte ösztönösen tudják, hogy melyik növényt fogyasszák el szükség esetén. A növényevők könnyű helyzetben vannak, hiszen legelés közben válogathatnak a réten, de sok húsevő faj is növényeket fogyaszt, ha baja van – gondoljunk a macskákra, amikor füvet esznek.

Betakarítónap a helyi termékekért

Egyre inkább visszatérnek a termelésbe az olyan gazdák, akik nemcsak minél finomabb és jobb, hanem egyben egészséges termékeket akarnak kínálni az embereknek, és ez egyre inkább bekerül a köztudatba. A Reziben tartott Gyümölcsoltó és –betakarító Nap évek óta kiváló alkalmat nyújt, hogy olyan gazdálkodók is bemutatkozzanak a nagyközönségnek, akik egyelőre kicsiben termelnek.

Lazítson le egy naranccsal

A narancs gazdag C-vitaminban, rostban és olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a stresszoldásban.

A jövőben megduplázódhat a tengeri élelmiszer fogyasztásunk

Egy új kutatás szerint 2050-re a világ lakossága kétszer annyi tengeri élelmiszert fog fogyasztani, mint jelenleg. A halak, puhatestűek vagy rákok iránti megnövekedett kereslet ellenére a fenntartható halászat felé való fordulás segíthet az alultápláltság kezelésében és az emberiség környezeti lábnyomának csökkentésében.

Múlt, jelen és jövő OMÉK 2021.

Az ország legnagyobb termelői piacán egy gombostűt nem lehetett leejteni, akkora volt a tolongás. Ami persze nem csoda, hisz finomabbnál finomabb élelmiszereket hoztak a kiállítók a standokra, a gyerekek megcsodálhatták őshonos haszonállatainkat, a felnőtteknek pedig egyebek mellett szemináriumokat tartottak borról, sörről, pezsgőről… Mindez pedig mosolyt csalt az emberek arcára.

A keleti országrészben sokfelé lenne szükség esőre

Az elmúlt hetekben a Dunántúlon és a középső országrészben hullott jelentős csapadék, így kellő nedvesség áll rendelkezésre a talajban az őszi vetések számára. A Jászságban, az Alföld középső részein, illetve a Felső-Tisza vidékén viszont alig esett, arrafelé nagy szükség lenne a csapadékra. A ma érkező hidegfront főleg a Dunántúlra hoz esőt, a keleti területek várhatóan megint szárazon maradnak.

Omega-3: a gyulladáscsökkentő csodaszer

Az omega-3-ak azok a jótékony hatású zsírok, amelyek halakban, egyes kagylókban, valamint magvakban, diófélékben és azok olajaiban találhatók. Ezek a zsírsavak kettős feladatot látnak el: szerepet játszanak a gyulladáscsökkentő vegyületek létrehozásában, és segítenek a gyulladásos markerek termelődésének visszaszorításában is.

Sri Lanka egyelőre letett ambiciózus biogazdálkodási tervéről

Sri Lanka a világon elsőként szerette volna organikussá átalakítani a mezőgazdaságát, ennek keretében teljes tilalmat rendelt el a műtrágyák importjára.