0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A méz krémesítése házilag

A krémméz jó alternatíva azok számára, akik a kikristályosodott mézet nem szeretnék időnként felolvasztani, de fontos számukra, hogy könnyen fel tudják használni a mindennapokban. Most megmutatjuk, hogyan tudunk házilag egyszerűen krémmézet készíteni. A cikkben méhészek számára is van egy tippünk! A méz kristályosodása teljesen természetes és azt jelzi, hogy a méz, igazi és hőkezelésmentes.

Hazánkban is egyre közismertebbé válik a krémméz, mely több méhész illetve mézet forgalmazó bolt kínálatában is megtalálható immár. De a mézet mi magunk is egyszerűen krémesíthetjük a következő módon:

Az enyhén kristályosodásnak indult mézet (kb. ¾ kg-nyit egy 720 ml-es normál befőttes üvegben) „daráljuk” meg jól egy botmixerrel, kb. 1-1,5 percig le-fel mozgatva a botmixert az üvegben..

Figyelem: ha erősen kristályos már a méz, a mixer tönkre mehet.  

A „bekötött mézet” ezért a krémesítés előtt olvasszuk fel kíméletesen alacsony hőfokon, ahogy azt ebben a cikkünkben már leírtuk: Fogyasszuk kristályosan is a mézet, ám ha szükséges, kíméletesen olvasszuk fel.

A turmixolást ismételjük 3-4 napig, majd hagyjuk a mézet állni. A keletkező habot leszedhetjük, illetve használjuk fel édesítéshez.

A folyamat során tulajdonképpen a méz kristályait morzsoljuk szét és egyúttal némi levegőt is keverünk bele.

Az ezután bekövetkező kikristályosodás után akár kenhetjük is az apró kristályszemcséjű mézet, nem fog erősen “bekötni”.

Jó tudni, hogy a repceméz eleve krémessé válik a kristályosodási folyamat során, de természetesen ezt a fent leírt krémesítési módszerrel tovább fokozhatjuk, ha még folyékonyan elkezdjük turmixolni. A krémesítési eljárásról a videót itt nézheti meg.

Ha piacon vásárolunk krémesített mézet, kérdezzük meg a méhésztől, hogy hasonló mechanikus eljárással készült-e. Amennyiben hőkezeléssel krémesítették, a mézben lévő eredeti összetevők károsodhattak. Erre ügyeljünk a bolti vásárlásnál is, bár a gyártás módja nem mindig kerül rá a címkére. 

Ha méhészként szeretnénk krémmézet készíteni, természetesen léteznek speciális eszközök a nagybani krémesítéshez, de 30-50 kg mézet egyszerű eszközökkel is krémesíthetünk.

Szükségünk lesz egy rozsdamentes festékkeverőre, vagy egy kónikus szemcsetörő szálra, melyet csak élelmezési céllal használjunk, továbbá egy jó hatásfokú fúrógépre és egy megfelelő tartályra, melyben a krémesítést el tudjuk végezni.

A krémesítés menete 30-50 kg méz esetében a következő:

A fent leírt módon a botmixerrel “ledarált” kb. ¾ kilónyi mézet öntsük a kristályosodásnak induló 30-50 kg mézet tartalmazó edénybe- napraforgó esetén ez a pörgetés utáni 3,5-6 hét. Ez az apró kristályú méz lesz az oltóanyag, mely köré a további kristályok rakódnak.

Most keverjük meg a keverő szállal alaposan a mézet 5-10 percig magas/közepes fordulatszámon. Ezt ismételjük 5-7 napig.

A fúrógépre feltétlenül vigyázzunk!

Amint elkezd erőteljesebben kristályosodni, sűrűbbé válni a méz, már ne keverjük vele, mert könnyen beéghet a fúrógép motorja. Mielőtt a méz „beköt”, mérjük ki üvegekbe, melyekben az apró szemcsés kristályosodás tovább folytatódik.

Természetesen például a napraforgómézet nem lehet ilyen házi eszközökkel „ultrakrémessé” tenni, de közepesen krémessé igen. Tapasztalatom szerint a vásárlók különösen kedvelik például az így krémesített napraforgó- vagy a nyári vegyesmézet, melyet így 25-30%-kal magasabb áron értékesíthetünk.

Ajánljuk még a szerzőtől:

Mitől gyógyhatású a méz?

Mennyi mézet fogyasszunk naponta

Forrás: