0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Örülne-e, ha a gyerekei átvennék a családi gazdaságot? A német gazdák harmada nem

Korábban minden gazda legfőbb vágya volt, hogy a birtok a családban maradjon, ma viszont egyre többen teszik fel maguknak a kérdést, kívánhatják-e a gyerekeiktől, hogy ezt az életformát folytassák. Egy németországi körkérdésre a válaszadók harmada mondta, hogy a gazdálkodásnak szerinte nincs jövője.

A kérdést az agrarheute.com szakportálon megjelent cikk ihlette, egészen pontosan az arra érkezett heves reakciók.

Az eredeti cikkben arról írt egy pályaválasztási tanácsadó, hogy miként csinálhatunk kedvet a mezőgazdasághoz anélkül, hogy a gyerekeinkre lelki terhet helyeznénk a gazdaságátadás ügyében.

Ahogy az agrarheute.com szerkesztője írja, röviddel a cikk megjelenése után számos olvasói levelet kaptak, amelyeknek mind nagyjából ugyanaz volt az üzenete: mi okunk van rá egyáltalán, hogy kedvet csináljunk a gyerekeinknek a mezőgazdasághoz?

Egyúttal a Facebookon is heves reakciókat váltott ki az írás. Ennek apropóján tették fel a kérdést olvasóiknak: „Szeretné-e, hogy gyermeke átvegye a gazdaságát?”

Összesen kb. 1200-an töltötték ki a kérdőívet, ebből 406-an választották azt a lehetőséget, hogy „nem, mert a gazdálkodás nem jövőképes hivatás”.

Ez tehát körülbelül a válaszadók harmadának a véleménye. Ugyanakkor a legtöbben még mindig amellett vannak (639 szavazat, 51%), hogy szeretnék átadni gyermekeiknek a gazdaságot, de csak akkor, ha ez nekik is megfelel. (További kb. 100-100 szavazat érkezett arra, hogy a gazdaságnak muszáj a családban maradnia, illetve, hogy a szóban forgó üzemnek nincs jövője, ezért tárgytalan a kérdés.)

Aki bővebben is kifejtette a véleményét, azok között is vegyes a kép. Van, aki azt írta, hogy „szerencsére meg tudtam győzni a gyerekeimet, hogy mást tanuljanak”, de

sokan számoltak be arról is, hogy közösen próbálnak reális jövőképet kitalálni a családi gazdaságnak, és a gyerekek szakirányú iskolában szereztek képesítést.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu