Back to top

A robotika és a digitalizáció nem egyenlő a létszámcsökkentéssel!

Augusztus 27-én adta át megújult Alkatrész Logisztikai Központját a megalapításának harmincadik évfordulóját idén ünneplő AXIÁL Kft. A beruházás a Pénzügyminisztérium támogatásával valósult meg.

A vállalat bajai székhelyén található Alkatrész Logisztikai Központ alapkövét 2006. május 31-én tette le Harsányi Zsolt, Harsányiné dr. Fodor Gyöngyi tulajdonos-ügyvezető és Pintér Zsolt ügyvezető. A központot kevesebb mint egy év múlva, 2007. január 25-én adták át. A 8 méter belmagasságú, 4200 négyzetméteres raktárcsarnokban 4000 EUR-raklapon, illetve 13 ezer polcos tárolóhelyen mintegy 3500 tonna alkatrész tárolására nyílt lehetőség.

Az AXIÁL Alkatrész Logisztikai Központja 8500 négyzetméteresre bővült
Az AXIÁL Alkatrész Logisztikai Központja 8500 négyzetméteresre bővült

A létesítmény létrehozása nélkülözhetetlen volt az AXIÁL Kft. hálózatának ellátása, magas szintű kiszolgálása érdekében,

mondta az augusztus 27-ei átadáson Harsányi Zsolt. Mint hozzátette, az akkori beruházás óriási előrelépésnek számított a cég életében, hiszen egy fűtetlen, egyszintes raktárt váltott fel az új komplexum, amely mindmáig Baja környékének kiskereskedési és a teljes cégcsoport nagykereskedelmi bázisa, továbbá az alkatrészüzletág irodaközpontja.

Már az épület megtervezéskor fontos szempont volt a bővíthetőség. Az idő előrehaladtával fokozatosan nőtt a fedett terület nagysága, ami lehetővé tette a logisztikai központ, a tárolóhelyek és az alkatrészek számának növekedését is. A raktár bővülésével egyre többféle, alkatrészekhez kapcsolódó szolgáltatás is elindult, mint például a hidraulikatömlő-gyártás, bálázókés-élezés, Kränzle magasnyomású mosók szakszervize vagy a kardántengely-felújítás.

Az anyagmozgatást három horizontális, komissiózó elektromos targonca mellett három felrakó targonca végzi
Az anyagmozgatást három horizontális, komissiózó elektromos targonca mellett három felrakó targonca végzi

A létesítmény bővítése 2020-ra elengedhetetlenné vált, a gépek ugyanis egyre nagyobbak és bonyolultabbak lettek, és egyre gyakoribb a típusváltás is.

Mind több és nagyobb, nehezebb alkatrészt kell készleten tartani, méghozzá egyre nagyobb mennyiségben. A beruházás szükségességét a világszintű koronavírus-járvány is indokolta, hiszen az ellátási láncok lelassultak, az árak pedig emelkedtek. A minőségi és gyors kiszolgálás pedig továbbra is elengedhetetlen! – hangsúlyozta a tulajdonos-ügyvezető.

A most átadott, összesen 8500 négyzetméteresre bővített AXIÁL Alkatrész Logisztikai Központ ezekre a kihívásokra válaszolva épült. A meglévő épület egy 48x48 méteres alapterületű, 14 méter hasznos belmagasságú csarnokkal bővült. A bővítmény egy része egy 38 ezer doboz tárolására alkalmas Schäfer Miniload rendszerű automata kisalkatrészraktárt foglal magába, amit egy PR600-as raklapos KDR-görgős átfolyós rendszer követ – ez utóbbi a műanyag ládák egyirányú, görgőkön áramló tárolására szolgál négy szinten és 24 oszlopban.

Szintén az új épületrészben található egy induktív megvezetésű, 1800 mm szélességű, munkafolyosós raklapos magasraktár.

Itt egy PR600 típusú raklapos állványrendszer található, 5500 raklaphellyel. Az automata raktár tárolóegysége az új épületben található, de hozzáférési pontjait – szállítópályákkal összekötve – a régi épületben alakították ki, ami szükségessé tette a régi raktárrész átalakítását is. Az anyagmozgatást három vertikális/felrakó, valamint három horizontális, komissiózó elektromos targonca végzi. A környezettudatosság jegyében 50 kW-os napelemrendszert is telepítettek, és Harsányi Zsolt itt jelentette be, hogy szándékukban áll a vállalati gépjárműflottát elektromos autókkal bővíteni, a városi közlekedéshez használt első modelleket már be is szerezték.

Tekintsetek be új, robotizált magas raktárunk működésébe [Axiál Kft.]

A beruházás kétmilliárd forintos költségéhez a Pénzügyminisztérium Nagyvállalati Beruházási Támogatási Programja révén egymilliárd forintnyi támogatásban részesült az AXIÁL Kft. „Magyarország javuló versenyképességéhez járulnak hozzá mindazon vállalatok, amelyek kormányzati segítséggel vagy anélkül, az intelligens ipari technológiába fektetnek be – hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter a beruházás átadásán.

A most átadott robotizált raktár is egyike azoknak a világszínvonalú beruházásoknak, amelyek gyorsítják a magyar gazdaság újraindítását, a kormány célja pedig éppen az, hogy a támogatott cégek hosszú távon is fejlődni legyenek képesek.

A robotika használata azonban nem veszélyezteti a munkahelyeket, sokkal inkább azok megtartását és újak teremtését teszi lehetővé, a bajaival például 800 munkahelyet védenek meg, hangsúlyozta a miniszter. Tájékoztatása szerint a Nagyvállalati Beruházási Programban eddig 190 beruházást 170 milliárd forinttal támogatott az állam, a támogatások révén több mint 400 milliárd forint értékű beruházás valósult meg az országban.

A beruházást Harsányi Zsolt és Harsányiné dr. Fodor Gyöngyi, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetői, Varga Mihály pénzügyminiszter és Pintér Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezetője adták át
A beruházást Harsányi Zsolt és Harsányiné dr. Fodor Gyöngyi, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetői, Varga Mihály pénzügyminiszter és Pintér Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezetője adták át

A digitális megoldások újabb és újabb kihívások elé állítják az Axiált, de mint Harsányi Zsolt is hangsúlyozta, az ember, a szakemberek munkájára továbbra is szükség lesz. A fejlesztésekkel pedig nem állnak le, mobilműhely építését tervezik Baján, miskolci telephelyüket pedig Felsőzsolcára költöztetik.

Az ünnepélyes átadón a vállalat vezetése elismerésben részesítette a beruházásban résztvevő innovatív és lelkiismeretes munkatársait. Elismerésben részesült Vedelek Zsolt, Oroszi Levente, Müller Ferenc, Szabó István, Illés László, Koszorus Gábor, Umenhoffer Ferenc, Umenhoffer Gábor, Polyák Tamás, Mezőfi Gábor, Haász László, Pintér Zsolt, valamint az Infobex Kft. munkatársai közül Pozsár Máté, Benedek Norbert, továbbá Magi Tibor Zsolt építész (PALLÉR TRIÁSZ Kft) és Werner Miklós generálkivitelező (GEMENC BAU Kft.).
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Konferencia a jövő agráriumáról

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2021. november 24-én rendezi meg a kifejezetten agrárdigitalizációval foglalkozó AGTECH SUMMIT elnevezésű eseményt, melyen hazai és nemzetközi szinten elismert szakemberek, a legfontosabb magyar agrártechnológiai startupok és legmeghatározóbb piaci szereplők tartanak előadásokat, valamint gyakorlati bemutatókat.

Fenntarthatóság és precíziós gazdálkodás

A mezőgazdaság precizitást igénylő szakma, állítja Szabadhegӱ Kristóf, a 4600 hektáron gazdálkodó Keve Zrt. vezérigazgatója. A gyakorlatban használt módszereikről a BASF fenntartható mezőgazdaságról szervezett konferenciáján osztotta meg tapasztalatait.

Intézményi napelempark létesült Alsóvadácson

A magyar kormányzat elkötelezett a fenntartható jövő érdekében végzett fejlesztések mellett - emelte ki az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára szerdán az Alsóvadácsi Panzió és Turisztikai fogadópont energiaellátását biztosító napelem beruházás átadóján.

Világmárkához méltó szerviz és műszaki háttér a teljes országban

A Case IH mezőgazdasági gépek új kizárólagos magyar forgalmazójává lépett elő az Agri CS Magyarország Kft.

Az AGROTEC Magyarország Kft. és a Magyar Honvédség kooperációja

Az AGROTEC Magyarország Kft. 10 db New Holland T5.110 EC típusú traktort és hozzá 40 db négyféle munkagépet adott át a Magyar Honvédségnek 2021. október 4-én.

Januártól csak vizsgáztatott permetezőgéppel szabad dolgozni

Tájékoztatást tett közzé a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a növényvédelmi gépek kötelező műszaki felülvizsgálatáról és a 2022-ben várható ellenőrzésről.

Új típusú oktatási szemlélet

A szakmák Európa-, illetve világbajnokságának nevezett EuroSkills és WorldSkills versenyek az elmúlt négy évben átírták a parképítő középiskolai képzést.

Egyedülálló bérfejlesztés a Debreceni Egyetemen

A Debreceni Egyetemen (DE) a felsőoktatási alaptevékenységeket és azok kiszolgálását végző 4075 munkavállalónak nő a fizetése, egyes munkakörökben akár 80 százalékkal - tájékoztatta a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának döntéséről az MTI-t az intézmény sajtóirodája.

Drágám, lekapcsolnád kérlek a világító leandert?

2017 decemberében a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói bejelentették, hogy megtalálták a módját, hogyan hozhatnak létre fényt kibocsátó növényeket. Ezt úgy érték el, hogy speciális nanorészecskéket ágyaztak a vízitorma növény leveleibe, amelyek lehetővé tették, hogy közel négy órán keresztül halvány fényt bocsássanak ki.

Digitalizált szőlő ültetvények

„Minden innovatív törekvés egyben precíziósnak is tekinthető. Ugyanakkor tisztán precíziós mezőgazdaságról nem beszélhetünk, csak mezőgazdaságról, mert aki nem fejleszt, lemarad” - fogalmazta meg Szabó Péter a Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány kuratóriumi elnöke.