0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 25.

Emelkedő árak és növekvő érdeklődés a mezőgéppiacon

Szinte minden ipari országban nőtt az infláció 2021 első felében. Az USA-ban 4,24 százalékos inflációt mértek áprilisban, ami a legmagasabb 2008 óta. Az Eurostat is az infláció növekedését jelzi az EU-ban, de még nem értük el az amerikait.

Az infláció elsősorban a nyersanyagok és az alapanyagok drágulására, valamint az energiaárak emelkedésére vezethető vissza. Az Európai Mezőgazdasági Gépgyártók Szövetsége (CEMA) a gépek előállításakor felhasznált alapanyagok és energia árának változását vizsgálta.

Az energia árában 13 szá­zalékos emelkedést mért az Eurostat, ami a gépárakat csak kisebb mértékben befolyásolta, e téren inkább az alapanyagok ára a meghatározó.

Az acéltermékek tonnánkénti ára 550 euróról 1250 euróra emelkedett 1 év alatt, ami 127 százalékos áremelkedést jelent. Mivel a mezőgazdasági gépek előállításának költségeiből 30–40 százalékot képviselnek az acéltermékek, ennek arányában jelent meg az áremelkedés a fogyasztói árban.

A petrolkémiai anyagok és a műanyagok árai 70 százalékkal emelkedett az elmúlt félévben, az alumínium alkatrészeké 22 százalékkal, a rézből készülteké 63 százalékkal, az öntvények pedig átlagosan 90 százalékkal drágultak ugyanebben az időszakban.

A természetes kaucsuk – ami a gumialkatrészek és az abroncsok előállításához szükséges – ára 36 százalékkal emelkedett.

Nemcsak a nyersanyagokért, az alapanyagokért és az energiá­ért, hanem a logisztikai szolgáltatásokért is többet kell fizetnie a gyártóknak. A szabványos tengeri konténerek ára – amikben a részegységeket és az alkatrészeket is szállítják – a háromszorosára nőtt, 2,5 ezer amerikai dollárról 7,5 ezer dollárra, ami az Ázsia és Európa közötti szállítást különösen megdrágította. Mivel a gépgyártók árat emeltek, a mezőgazdasági termények ára részben ennek ellensúlyozására emelkedett az elmúlt 1 évben.

Az Eurostat adatai szerint a búza például 90 százalékkal drágult a világpiacon.

Az árak emelkedése ellenére a CEMA felmérése pozitívnak találta az európai mezőgéppiac légkörét. A gépgyártó szövetség havi rendszerességgel gyűjt adatokat tagszövetségein keresztül a mezőgépek európai piacának változásairól, a megrendelések és az értékesítés alakulásáról, ami alapján minden hónapban -100 és +100 pont közötti skálán ábrázolják a mezőgéppiac helyzetét és kilátásait.

Az idei üzleti klímamutatókat a CEMA legutóbbi ülésein ismertették, és eszerint 2008 óta nem voltak ilyen jók az üzleti várakozások, +72 pontot mértek. Ennek a közelében is csak 2011-ben és 2017-ben volt, 65 és 59 ponttal, a legutóbbi negatív csúcsot pedig tavaly, 2020-ban érte el, akkor -70 ponton állt a mutató.

Idén májusban a traktor- és mezőgépgyártók 25 százaléka igen jónak, 47 százaléka jónak, 27 százaléka pedig kielégítőnek minősítette az üzletmenetét.

Az első félévi eredményeik alapján 74 százalékuk árbevétele növekedését prognosztizálta, 24 százalékuk pedig stabilnak értékelte, és csupán 2 százalékuk várja a csökkenését.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság