Back to top

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat 12.

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk. A tanulmány előző részeiben a méhbetegségekről és károkozókról olvashattunk.

Most, a tanulmány neve után, az ún. BPRACTICES nyomon követési rendszert mutatjuk be, mely egy innovatív eszköz a méhészek és a fogyasztók összekötésére.

Multidiszciplináris (gazdasági, környezeti és társadalmi) megközelítéssel sikerült elérni, hogy a BPRACTICES konzorciumhoz egyéb területek szakértői is csatlakozzanak és sikerüljön kifejleszteni egy innovatív, QR-kód/RFID technológián alapuló nyomon követő rendszert.

A rendszer egy webes eszköz a termelők és fogyasztók számára, amely segítségével kötelező és választható információ adható és nyerhető az adott méz eredetéről és tulajdonságairól.

Köszönet az együttműködésért a dán méhészeti szövetségnek. A nyomonkövethetőségi rendszer a következő címen érhető el: www.hivelog.dk

A nyomonkövethetőségi rendszer logikai rendszerét mutatja az 1. ábra.

A méhészek, a web alkalmazás segítségével információt szerezhetnek a projekttel kapcsolatos innovációs elképzelésekről is. Az alkalmazás egy maradandó rendszer, amely képes méhkezelési adatok tárolására (pl.: családerősség, méh­anya teljesítménye) és egyben megfigyelőrendszerként is képes működni (betegségek megjelenésének rögzítése és eloszlásának megjelenítése térképen). Ugyanez a web-alkalmazás rendelkezik egy olyan felülettel, amellyel adatokat lehet felvinni a méhészeti termék előállítása során, így biztosítva a nyomon követhetőséget.

A fogyasztók a csomagoláson található adatok segítségével közvetlenül juthatnak információhoz a termékről. Sőt, a méhek környezetre gyakorolt pozitív hatásáról is lehet informálódni az alkalmazáson keresztül.

A méhészeti termékek nyomon követhetőségének érdekében az alábbi adatok feltétlenül szükségesek, melyek szöveg vagy fájl formájában tölthetők fel:

 • a felhasználó adatai (keresztnév, vezetéknév, szervezet, utca, irányítószám, város, ország)
 • fotó a méhesről, mézházról és a méhészről
 • méhészet adatai (elérhetőség, cím/koordináták)
 • mézház (a pergetés helyszíne) adatai
 • mézkiszerelő helyiség adatai (ha nem azonos a mézházzal)
 • mézértékesítés helyszíne (ha ismert, pl. élelmiszerüzlet)
 • igazolások (pl. labor, bio minősítés, állatorvosi, Nébih…)
 • mézelvétel módja, méz fajtája, mézelés kezdetének/befejezősének dátuma
 • pergetés, üvegezés dátuma
 • tételszám
 • lejárati dátum, termék mennyisége

A nyomonkövethetőségi rendszer méhészre vonatkozó felülete könnyen értelmezhető, gyorsan történik az adatok feltöltése.

Az oldalon a méhész rögzíthet minden - korábban felsorolt - kezelésre és hordásra vonatkozó adatot, sőt, amennyiben szükségét érzi, képeket is fel tud tölteni, valamint metaadatokat (kapcsolódó lényegi információ) tud szolgáltatni méhészetéről és annak környezetéről.

A fogyasztók, a csomagoláson feltüntetett QR-kód vagy RFID (NFC) címke segítségével hozzáférnek ezekhez a termékekkel kapcsolatos, weboldalon található információkhoz (1. kép) vagy csak egyszerűen beütik a termék egyedi tételszámát (2. kép). A tételszám beírását követően a fogyasztók az adott méz minden adatához hozzáférnek, mint például a termékjellemzők, a termelő adatai, kezelési információk és a méhészet helye.

További cikkeink a témában:

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat 11.

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat 10.

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat 9.

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat 8.

Forrás: 
Méhészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Méhészet 2021/7 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az élővilág és a munka szeretetére tanítanak

„Elvarázsol az a rendezettség és szépség, amit a méhek megtestesítenek. Amikor kaptárt bontunk, egy jól szervezett társadalom tárul elénk, amiben a család a legfontosabb. Mindenkinek megvan benne a maga feladata, és hihetetlen pontossággal teszik a dolgukat."

Követendő példa az ezeréves határnál

Vannak olyan vidékek Romániában, ahol még mindig visszafogottan gondolkodnak a mezőgazdasági társulásról, mert egyesek emlékezetében még mindig elevenen él a szocialista tervgazdaságon alapuló termelőszövetkezeti rémálom. Szerencsére, a rendszerváltás óta eltelt 30 esztendő alatt felnőtt egy nemzedék, amelynek a tagjait már nem kísérti a múlt szelleme.

A kvasztól a savanyított cseresznyéig. Mit esznek a lettek?

Lettekhez hasonlóan konyhájuk is kozmopolita, német, orosz és litván hatásokat ötvöz, ugyanakkor a rendkívüli egyszerűség és a takarékos alapanyag használat jellemzi. Kétszáz évvel korábbról nem találunk adatokat az önálló lett konyha létezéséről.

James Bond lecserélte ikonikus koktélját

A Heineken egy új reklámfilmet mutatott be az új James Bond film, a Nincs idő meghalni közelgő bemutatójának alkalmából, „Worth The Wait”, (Megéri a várakozás) címmel, melynek főszereplője maga James Bond megtestesítője, Daniel Craig.

Újabb „horror” vágóhidat záratott be a Nébih és a KH

A Nébih ellenőrei 2021 szeptemberében a Közbeszerzési Hatóság (KH) munkatársaival együttműködve végeztek ellenőrzést egy Hajdú-Bihar megyei sertésvágóhídon. A Nébih szakemberei az egységben tapasztalt gyomorforgató körülmények miatt azonnali hatállyal felfüggesztették annak működését, egyúttal 15 tonna élelmiszer forgalmi korlátozását rendelték el. Az eljárás és a bírság kiszabása folyamatban van.

Fogamzásgátló a vaddisznók túlszaporodása ellen

Új készítmény használatát engedélyezték Oklahomában a vaddisznók elszaporodásának megfékezésére.

Értéke az eredeti, tartalma megújult

Idén mindenképpen rendhagyó lesz az OMÉK, ugyanis a HUNGEXPO megújult kiállítóterén és ezúttal az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás társrendezvényeként fogadja a látogatókat október 7–10. között. De nemcsak külsőségekben és a rendezés keretében változott meg az ország egyik legnagyobb agrárrendezvénye, hanem tartalmában is.

Nem a fogyasztókkal akarják megfizettetni veszteségeiket a tojástermelők

Nem tekinthető normálisnak a tojáson alkalmazott 50-55 százalékos árrés. A május óta veszteséges termelők többet fognak kérni, de ez nem jelenti azt, hogy a fogyasztói árnak is növekednie kell – mondta Szép Imre, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke a mai sajtótájékoztatón, amelyet a szaktárca és az Agrármarketing Centrum szervezett a tojás világnapja alkalmából.

A szegényebb étrend miatt zsugorodnak a világ legmagasabb emberei

Évtizedek óta a holland férfiak és nők a világ legmagasabb emberei, ám az utolsó generáció átlag egy centiméterrel kisebb az előzőnél, kutatók ennek okát a szegényebb étrenddel magyarázzák.

A CBA és a SPAR Magyarország nyerte a Magyar Termékekért Kereskedelmi Nívódíjat

A védjegyhasználó gyártócégek szavazatai alapján holtversenyben a CBA és az SPAR Magyarország nyerte a Magyar Termékekért Kereskedelmi Nívódíjat, amelyet a szakma legnagyobb rendezvényén, a tapolcai Business Days-en adott át Erdős Norbert, az Agrárminisztérium államtitkára.