Back to top

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat 12.

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk. A tanulmány előző részeiben a méhbetegségekről és károkozókról olvashattunk.

Most, a tanulmány neve után, az ún. BPRACTICES nyomon követési rendszert mutatjuk be, mely egy innovatív eszköz a méhészek és a fogyasztók összekötésére.

Multidiszciplináris (gazdasági, környezeti és társadalmi) megközelítéssel sikerült elérni, hogy a BPRACTICES konzorciumhoz egyéb területek szakértői is csatlakozzanak és sikerüljön kifejleszteni egy innovatív, QR-kód/RFID technológián alapuló nyomon követő rendszert.

A rendszer egy webes eszköz a termelők és fogyasztók számára, amely segítségével kötelező és választható információ adható és nyerhető az adott méz eredetéről és tulajdonságairól.

Köszönet az együttműködésért a dán méhészeti szövetségnek. A nyomonkövethetőségi rendszer a következő címen érhető el: www.hivelog.dk

A nyomonkövethetőségi rendszer logikai rendszerét mutatja az 1. ábra.

A méhészek, a web alkalmazás segítségével információt szerezhetnek a projekttel kapcsolatos innovációs elképzelésekről is. Az alkalmazás egy maradandó rendszer, amely képes méhkezelési adatok tárolására (pl.: családerősség, méh­anya teljesítménye) és egyben megfigyelőrendszerként is képes működni (betegségek megjelenésének rögzítése és eloszlásának megjelenítése térképen). Ugyanez a web-alkalmazás rendelkezik egy olyan felülettel, amellyel adatokat lehet felvinni a méhészeti termék előállítása során, így biztosítva a nyomon követhetőséget.

A fogyasztók a csomagoláson található adatok segítségével közvetlenül juthatnak információhoz a termékről. Sőt, a méhek környezetre gyakorolt pozitív hatásáról is lehet informálódni az alkalmazáson keresztül.

A méhészeti termékek nyomon követhetőségének érdekében az alábbi adatok feltétlenül szükségesek, melyek szöveg vagy fájl formájában tölthetők fel:

 • a felhasználó adatai (keresztnév, vezetéknév, szervezet, utca, irányítószám, város, ország)
 • fotó a méhesről, mézházról és a méhészről
 • méhészet adatai (elérhetőség, cím/koordináták)
 • mézház (a pergetés helyszíne) adatai
 • mézkiszerelő helyiség adatai (ha nem azonos a mézházzal)
 • mézértékesítés helyszíne (ha ismert, pl. élelmiszerüzlet)
 • igazolások (pl. labor, bio minősítés, állatorvosi, Nébih…)
 • mézelvétel módja, méz fajtája, mézelés kezdetének/befejezősének dátuma
 • pergetés, üvegezés dátuma
 • tételszám
 • lejárati dátum, termék mennyisége

A nyomonkövethetőségi rendszer méhészre vonatkozó felülete könnyen értelmezhető, gyorsan történik az adatok feltöltése.

Az oldalon a méhész rögzíthet minden - korábban felsorolt - kezelésre és hordásra vonatkozó adatot, sőt, amennyiben szükségét érzi, képeket is fel tud tölteni, valamint metaadatokat (kapcsolódó lényegi információ) tud szolgáltatni méhészetéről és annak környezetéről.

A fogyasztók, a csomagoláson feltüntetett QR-kód vagy RFID (NFC) címke segítségével hozzáférnek ezekhez a termékekkel kapcsolatos, weboldalon található információkhoz (1. kép) vagy csak egyszerűen beütik a termék egyedi tételszámát (2. kép). A tételszám beírását követően a fogyasztók az adott méz minden adatához hozzáférnek, mint például a termékjellemzők, a termelő adatai, kezelési információk és a méhészet helye.

További cikkeink a témában:

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat 11.

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat 10.

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat 9.

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat 8.

Forrás: 
Méhészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Méhészet 2021/7 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

Kínai éttermet függesztett fel a Nébih

Egy budapesti vendéglátó ipari egység ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A feltárt hibák és hiányosságok miatt a szakemberek az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, továbbá 95,3 kg élelmiszert kivontak a forgalomból.

Vízcseppként vert hullámokat

Nem túlzok, ha azt állítom, hogy Dr. Szendrő Zsolt nyúltenyésztésben elért szelekciós, reprodukciós, viselkedési, tartási, állatjólléti, illetve hústermelési és húsminőségi kutatási eredményei jelentősen hozzájárultak a hazai és nemzetközi tenyésztés hatékonyságának növeléséhez. Ehhez egy életpályára, elhivatottságra és munkaszeretetre volt szüksége.

A rejtélyes luteolin, amely felveszi a harcot a gyulladás és a szorongás elleni küzdelemben

A krónikus gyulladás számtalan betegség kiváltó oka. Bár sok dolog kiválthat gyulladást a szervezetben, a jó hír az, hogy rengeteg olyan tápanyag van, amely segíthet kordában tartani. Az egyik ilyen tápanyag, amelyet szem előtt kell tartani, a luteolin, amely számos növényi eredetű élelmiszerforrásban megtalálható.

Fenntartható falatok

A megtermelt ételek harmadát nem eszi meg senki. Néhány tehetséges magyar fiatal olyan üzleti modellt alkotott a maradék hasznosítására, amellyel az eladók és a vevők is jól járnak. Jelenleg már a közép-kelet-európai bővítésén dolgoznak.

A méhész is vállalkozó 3.

Ez már a többedik cikkem, és végre elérek oda, hogy a méhészetről is elkezdjek beszélni. Az előző cikkek gondos után járást igényeltek több részletükben, mert hiába tudok valamit, ha le akarom írni, csak leellenőrzöm még egyszer. Ebben a cikkben erre nem volt szükség, ugyanis az elejétől a végéig kizárólag saját tapasztalatot írok le.

Kevesebb gabona jut az éhező országokba

Megnyílt ugyan a gabonafolyosó, azonban az ENSZ szeptember 29-i adatai szerint 238 szállító konténerhajó indult el az ukrán kikötőkből, és 5,5 millió tonna gabonát szállít. Az áru nagy része a közepes és a magas jövedelmű országokba megy.

Október közepétől kezdődik a közvetlen támogatások előlegfizetése

Október 17-től Magyarország - az elmúlt évekhez hasonlóan - a közvetlen támogatások esetében megindítja az előlegfizetést a gazdálkodók számára.

Dübörög a káposztaszezon

Teljes erővel mennek a káposztaakciók a német áruházláncokban, ahogy az utolsó tavalyi, tárolóból kikerült tételeket leváltja a frissen szedett fehér és vörös fejes káposzta. Tízkilós zsákokban azonban már nem akciózzák sehol a káposztát, mert nem tudnának olyan árat ráírni, amivel megérné.