Back to top

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat 12.

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk. A tanulmány előző részeiben a méhbetegségekről és károkozókról olvashattunk.

Most, a tanulmány neve után, az ún. BPRACTICES nyomon követési rendszert mutatjuk be, mely egy innovatív eszköz a méhészek és a fogyasztók összekötésére.

Multidiszciplináris (gazdasági, környezeti és társadalmi) megközelítéssel sikerült elérni, hogy a BPRACTICES konzorciumhoz egyéb területek szakértői is csatlakozzanak és sikerüljön kifejleszteni egy innovatív, QR-kód/RFID technológián alapuló nyomon követő rendszert.

A rendszer egy webes eszköz a termelők és fogyasztók számára, amely segítségével kötelező és választható információ adható és nyerhető az adott méz eredetéről és tulajdonságairól.

Köszönet az együttműködésért a dán méhészeti szövetségnek. A nyomonkövethetőségi rendszer a következő címen érhető el: www.hivelog.dk

A nyomonkövethetőségi rendszer logikai rendszerét mutatja az 1. ábra.

A méhészek, a web alkalmazás segítségével információt szerezhetnek a projekttel kapcsolatos innovációs elképzelésekről is. Az alkalmazás egy maradandó rendszer, amely képes méhkezelési adatok tárolására (pl.: családerősség, méh­anya teljesítménye) és egyben megfigyelőrendszerként is képes működni (betegségek megjelenésének rögzítése és eloszlásának megjelenítése térképen). Ugyanez a web-alkalmazás rendelkezik egy olyan felülettel, amellyel adatokat lehet felvinni a méhészeti termék előállítása során, így biztosítva a nyomon követhetőséget.

A fogyasztók a csomagoláson található adatok segítségével közvetlenül juthatnak információhoz a termékről. Sőt, a méhek környezetre gyakorolt pozitív hatásáról is lehet informálódni az alkalmazáson keresztül.

A méhészeti termékek nyomon követhetőségének érdekében az alábbi adatok feltétlenül szükségesek, melyek szöveg vagy fájl formájában tölthetők fel:

 • a felhasználó adatai (keresztnév, vezetéknév, szervezet, utca, irányítószám, város, ország)
 • fotó a méhesről, mézházról és a méhészről
 • méhészet adatai (elérhetőség, cím/koordináták)
 • mézház (a pergetés helyszíne) adatai
 • mézkiszerelő helyiség adatai (ha nem azonos a mézházzal)
 • mézértékesítés helyszíne (ha ismert, pl. élelmiszerüzlet)
 • igazolások (pl. labor, bio minősítés, állatorvosi, Nébih…)
 • mézelvétel módja, méz fajtája, mézelés kezdetének/befejezősének dátuma
 • pergetés, üvegezés dátuma
 • tételszám
 • lejárati dátum, termék mennyisége

A nyomonkövethetőségi rendszer méhészre vonatkozó felülete könnyen értelmezhető, gyorsan történik az adatok feltöltése.

Az oldalon a méhész rögzíthet minden - korábban felsorolt - kezelésre és hordásra vonatkozó adatot, sőt, amennyiben szükségét érzi, képeket is fel tud tölteni, valamint metaadatokat (kapcsolódó lényegi információ) tud szolgáltatni méhészetéről és annak környezetéről.

A fogyasztók, a csomagoláson feltüntetett QR-kód vagy RFID (NFC) címke segítségével hozzáférnek ezekhez a termékekkel kapcsolatos, weboldalon található információkhoz (1. kép) vagy csak egyszerűen beütik a termék egyedi tételszámát (2. kép). A tételszám beírását követően a fogyasztók az adott méz minden adatához hozzáférnek, mint például a termékjellemzők, a termelő adatai, kezelési információk és a méhészet helye.

További cikkeink a témában:

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat 11.

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat 10.

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat 9.

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat 8.

Forrás: 
Méhészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Méhészet 2021/7 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Paraziták a beporzókon: a monokultúra lenne az oka?

Az Amerikai Egyesült Államok különböző intézmények tudósai közös kutatásban arra a megállapításra jutottak, hogy a monokultúrás termesztés gyakorlatának széles körű alkalmazása növeli a beporzó rovarok parazitáinak előfordulását.

Turul Expo, Kárpátalja legjava

Ma már világosan látszik, hogy azok cselekedtek bölcsen, akik a világjárvány első hullámai idején is kitartottak céljaik mellett, és azt az időt, amit mások kényszerűségből tétlenül töltöttek, fejlesztésre és innovatív ötleteik megvalósítására fordították, hangzott el a nyolcadik Turul Expón.

Miért lepik el ősszel a pókok otthonainkat?

Újra itt az ősz, a lepkék elrepülnek, a katicabogarak menedéket keresnek és egyre több a pók van a lakásokban… de ezek a rovarok miért változtatják meg viselkedésüket az időjárás változásakor?

Jó lóra tettek a patkolókovácsok

A ló tartását, mozgását, közérzetét nagyban befolyásolja a patáira szegecselt patkó, ezért sem mindegy, milyen mester veszi kézbe ezt az érzékeny területet. Van, amikor egy versenyeredmény mögött is felsejlik a kovácsok szaktudása.

Kenyérvíz, kenyérkávé, kenyérpuding, kenyérpörkölt: október 16. a kenyér világnapja

A kenyér az egyik legfontosabb táplálékunk, ami központi szerepet játszott a korai társadalmak kialakulásában is. Ázsia nyugati részén kezdtek el először gabonát termeszteni, innen terjedt el északra és nyugatra a gabonából készült kenyér. Ja, és nem csak vajjal kenve ehetjük…

Mit tehet a (hétmilliárd) vevő?

Azáltal, hogy megvesszük, megfőzzük, tároljuk az ételt, mi is az agrár-élelmezési rendszer aktív szereplőjévé válunk. Mindenki fogyasztó, és itt az idő, hogy átalakítsuk az agrár-élelmezési rendszereket. Erre emlékeztet a FAO, az ENSZ élelmezésügyi és mezőgazdasági szervezete az Élelmezés Világnapja, október 16-a kapcsán. De mit is tehetnénk pontosan?

Afrikai sertéspestis - 1,2 millió vaddisznót lőttek ki eddig Lengyelországban

Az elmúlt években a vadászok 1,2 millió vaddisznót lőttek ki a vadászati tervek részeként az egészségügyi vadászatok során Lengyelországban. Az illetékes hatóságok bejelentették a vadászat folytatását, és a vadászok várhatóan több járásban az összes vaddisznót kilövik.

Megéri vegának lenni? - A növényi alapú étrend 5 egészségügyi előnye

A fogyás elősegítése mellett a cukorbetegség kezelésében is előnyben részesülnek a vegetáriánusok.

Vonzották a lehetőségek

Villányban sem számít fehér hollónak az olyan család, ahol a lányok is kiveszik a részüket a családi gazdaság életéből, akik adott esetben saját borcsaládot készítenek, vagy akár önállóan gazdálkodnak. A Jekl-borászatban is ez a helyzet. Jekl Flóra nemhogy azért tért haza Villányba, hogy részese legyen a családi gazdaságnak, hanem lehetőséget kapott a szüleitől egy saját borcsalád készítésére.

Nem mindennapi módszerek a C-vitamin bevitel megduplázására

A tudósok azt javasolják, hogy duplázzuk meg a C-vitamin bevitelünket, ugyanis a jelenlegi ajánlások részben mára elavult második világháborús tanulmányok alapján készültek.