0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Igazi családi kutya – nyugodt erő

Egyes források szerint a berni pásztor őse kétezer éve, római katonák társaságában érkezett a mai Svájc területére, és az ott élő juhászkutyákkal keveredve alakult ki a ma ismert fajta. Nagy méretű, ezért az átlagosnál rövidebb élettartamú, izmos és erős állat, akit végtelen nyugalma és határtalan emberszeretete miatt igazi családi kutyának tartanak.

Eredetileg a Bern környéki parasztok segítője volt, ha a csorda terelése, vagy éppen kocsihúzás volt a feladat.

Az ipari forradalom következtében elvesztették a mun­kájukat, és ezért veszélybe került a fajta, de a XIX. század elején megmentették, majd az első példányt törzskönyvezték.

Azóta töretlenül növekedik a berni pásztor népszerűsége. A gyönyörű állat egyik hazai ismerője és tenyésztője, Rigler Zoltán Kiskunfélegyháza közelében, egy tanyán él számtalan kutyusával. Ő mondja el a tudnivalókat a berni pásztorról.

– Mindig volt otthon kutyánk, de semelyikkel nem tudtam közvetlen kapcsolatot kialakítani. Volt egy barátnőm, aki élt-halt a berniért, és ajándékba akartam venni neki egyet. Hajdúszoboszlóra mentem el a csöppségért, és a másfél órás visszaút alatt úgy beleszerettem, hogy képtelen voltam elajándékozni. Akkor jöttem rá, hogy egy kutya választásánál az a lényeg, megfelel-e a habitusa a leendő gazdájának.

Akinek már volt berni pásztora, azt mondja, hogy fantasztikus kapcsolat alakul ki a kutya és a gazdája között.

– Sokan a színéért veszik meg, vagy mert gyerekszeretőnek tartják. Valójában ez kihozható belőle, ha megfelelően nevelik.

Úgy kell tartani a bernit, hogy mindig az ember közvetlen közelében lehessen, mert neki állandóan szüksége van az emberi kapcsolatra.

Például amikor sétálni viszem őket, négy-öt bent vár a kocsiban, amíg eggyel megyek egy fél órát. Azt akarom erősíteni bennük, hogy csak én kelljek nekik.

„Az egész családom kertész volt, én is az lettem, és virágüzleteim voltak. Aztán jött az a bizonyos kiskutya, akit képtelen voltam odaadni a barátnőmnek, majd érkezett egy befogadott, utána pedig egy talált jószág. Idővel már az ország minden részéről került hozzám kutya a tanyára, leginkább abban az időben, amikor sokan indultak külföldre szerencsét próbálni, és nem vihették magukkal a házi kedvencüket. Tudták azt is az emberek, hogy ha valahol találtak egy bernit, és a menhely a mérete miatt nem tudta befogadni, akkor hozzám el lehetett hozni. A legtöbb állat, aki idekerült, lelki sérült, úgyhogy nem akarok túladni rajtuk, itt eléldegélhetnek, így a tenyésztés mellet fajtamentést is végzek. A Magyar Berni Pásztor Egyesületnek szinte a kezdetek óta, két évtizede a tagja vagyok.”

Miért viszi őket sétálni, amikor itt a tanyán egész nap bóklászhatnak?

– Az emberi kapcsolatok miatt. Nekik tényleg nincs nagy mozgási igényük, naponta maximum 10 perc. Természetesen ennél azért többet kell velük foglalkozni, például mehetünk túrázni a bernivel, amit azért szeretnek nagyon, mert olyankor nem kell szaladniuk. A másik, amit imád a berni, az a kisgyerek, akivel finoman bánik. Ennek azonban az a feltétele, hogy a szülő már a gyerek egészen pici korától engedje oda hozzá a kutyát. Van olyan baba, akit a berni tanított meg járni, mert a gyerek a kutyus dús szőrébe kapaszkodva állt először két lábra. Az az ideális, ha a kutya 2-3 éves korában születik a baba.

Tanítani kell a bernit?

– Lehet, de felesleges, mert ha együtt élünk a kutyával, akkor mindent elles tőlünk. Kétéves korára már nem is kell mondani, hogy mit akarok, elég csak ránézni, és ő kitalálja.

A kutyaiskola inkább a gazdának fontos, mert meg kell tanulnia, hogyan tudja megértetni magát a kedvencével.

Kérni kell tőle, és nyugodtnak kell lenni, ez a siker kulcsa. Ha érzik, hogy ideges vagyok, akkor megállnak, lefagynak, mert nem értik, hogy mi a baj.

De nemcsak azt igényli, hogy foglalkozzanak vele, hanem azt is, hogy rendszeresen gondozzák ezt a pompás szőrzetet.

– Minden séta előtt megmutatom nekik a fésűt, és örömmel rohannak hozzám, mert tudják, hogy a fésülés után indulunk. Ez csak két perc naponta, de ha eltávolítjuk az avasodott szőrt, akkor gyönyörű és fényes lesz a bundájuk. A berni folyamatosan cseréli a szőrét, mert a pihés aljszőr mindig nő, és általában kétévente van a nagy vedlés.

Lakásban lehet tartani egy ekkora kutyát?

– Igazából csak olyan helyre javaslom, ahol van kert vagy udvar, mert biztosítani kell neki, hogy egy kicsit szabadabban is szétnézhessen, vagy a szabad ég alatt aludhasson. Ismerek olyan családokat, ahol ennek ellenére lakásba vették a bernit, de ők meg tudták oldani, hogy állandóan otthon legyen vele valaki.

Van egy kis tó az Ön tanyáján, amiben időnként megmártóznak a kutyák. A berni szeret fürdeni?

– Sokszor kell vízzel locsolni, és idejekorán meg kell tanítani úszni.

Ölbe beviszem a vízbe, olyan mélyre, ahol már nem ér le a lába, majd lassan elengedem, de közben fogom a farka tövét, a másik kezemet pedig az álla alá teszem, ha szükséges.

Nem engedem, hogy a hátsó lába mélyre süllyedjen, a mellsővel pedig a víz felett kalimpáljon. Hamarosan mind az első, mind a hátsó lábaival tempózni kezd, és ilyenkor már gyönyörűen úszik. Amikor csapkod magától, az csak az ösztön, amikor viszont a feje és a háta látszik ki a vízből, azt nevezem úszásnak.

Kényesek arra, hogy mit esznek?

– Nem szabad elfelejtkezni arról, hogy a kutya ragadozó, nyers húst evő állat, ezért nem tanácsos őket táppal, műétellel etetni. A nyers hús 70-80 százalékát meg tudja emészteni, viszont a számára nem természetes főtt húsnak csak a 40-50 százalékát képes hasznosítani. Sokszor hallom a gazdiktól, hogy már kétévesen szalagszakadása van a kutyájuknak, vagy diszpláziás az állat, vagyis ízületi gyulladása van.

A helyes táplálással, a nyers hússal és belsőségekkel ezt meg lehet előzni, ezért szívem szerint mindenkinek a BARF etetést ajánlanám, ami macerásabb, de visszatérést jelent a kutyáknak a háziasítás előtti, ősi étrendjéhez.
Rigler Zoltánnak Lisku István, egy másik berni rajongó mutatott be. A fiatalember egy autógyárban dolgozik, a szabadidejét pedig berni pásztorok mentésével tölti azóta, hogy tanyára költözött a feleségével. Nagyon sokat tanul Rigler Zoltántól, és soha nem fogja azt mondani, hogy mindent tud, de azt talán már megkockáztathatja, hogy ismeri a jellemüket. Az első befogadott kutyájukat bántalmazta a gazdája, úgyhogy egy évig kellett türelemmel szeretni, hogy elfogadja Istvánt, megbízzon benne és magától odamenjen hozzá. Először csak elkóborolt bernik hazajutását segítette a Facebook-megosztásokkal, aztán tulajdonostól örökbefogadóhoz közvetített. Istvánnak a cikk írása pillanatában öt befogadott kutyája van, de könnyen elképzelhető, hogy ez a szám hamar növekszik.

Ugyanakkor a rostokat is biztosítani kell neki. Vannak almafáim, amiknek a termését a kutyák kapják, és a kis konyhakertemben répát, céklát és sütőtököt termesztek a számukra, amit rizzsel és tojással szoktam kiegészíteni. Természetesen a maradékot is megkaphatják, csak arra figyeljünk, hogy ha fűszeres az étel, akkor előbb egy kis rizzsel keverjük össze. Egyébként a berni nem nagy étkű, a pulik vagy a vizslák többet esznek nála, hiszen azok szünet nélkül mozognak.

Meddig él egy berni?

– Nagy baj van, mert amikor kezdtem az ismerkedést a bernivel, akkor 10 év felett volt az átlagéletkor, de ez mára hat évre csökkent. Sok a rákos kutya, és egyelőre még a bernit tartók világszervezetében is csak találgatják ennek az okát.

Őt is sújtja a nagy testű kutyák gyakori problémája, az ízületi betegség, amit enyhíthet az átgondolt etetés.

Kiből lesz a berni ideális gazdája?

– Abból a nyugodt emberből, aki el tudja viselni a berni nyugodtságát. Nagyon ajánlom kicsi gyerek mellé, és egy bizonyos korig idősekhez, mert vele nem kell rohangálni. A berni nem apportírozós fajta, és a kutyáim közül egyedül Dodi labdázik. Egyéves korában került hozzám, mert már túl idősek voltak a gazdái, akik nem tudtak sétálni vele, ezért a székben ülve dobálták neki a labdát. Dodinak ez volt az egyetlen játék, úgyhogy a mai napig szeret labdázni.

Mire jó a berni?

– A berni pásztor családi kutya, és arra jó, hogy a család kedvence legyen, visszaadja a gazda szeretetét. Sokkal jobban imádja a gazdáját a többi kutyánál, mert neki csak az ember kell, semmi más. Imádnak ölbe feküdni, követni, vagy kitalálni a gazdi gondolatát.

Házőrzőnek viszont nem jó, mert ha idegen jön, akkor megmutatja neki, merre van a bejárat, de persze, addig senki nem mehet sehová, amíg a kutya meg nem kapja a neki járó simogatást.

Van rossz tulajdonsága?

– Igen, felássa a kertet, és a hatalmas gödrökbe elrejt dolgokat, vagy éppen ő hűsöl az általa kialakított alagútban.

Ha ilyen emberközpontú ez a fajta, akkor biztosan sokan keresik.

– Sajnos ez igaz, és a COVID-járvány óta még inkább megnőtt a kereslet iránta. Azért mondom, hogy sajnos, mert nem örülök annak, hogy ma már divat bernit tartani, és e miatt megdrágult az utóbbi időben.

Bocskay Zsolt

Forrás: Kistermelők Lapja