0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Feldman: a magyar alapanyagok használatával erősebb lehet a gazdaság

A hazai alapanyagok minél teljesebb körű használatával erősebb, egészségesebb lehet a magyar gazdaság, és jobban képes ellenállni a világgazdaság "különböző hullámzásainak" – közölte az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szombaton a Somogy megyei Kastélyosdombón.

Feldman Zsolt a Heineken Hungária Zrt. és az Ökumenikus Segélyszervezet komlószüreti ünnepségének megnyitóján elmondta: Kastélyosdombón második alkalommal takarítják be a sörök alapanyagául szolgáló komlót az első kísérleti hektárról, a jövő évtől pedig további jelentős területeken indulhat meg a szüret a településen.

A kistelepülésen megvalósuló sikeres mintaprojekt után az Agrárminisztérium támogatásával újabb 13 hektáron telepítettek komlót, segítve az élelmiszeripar számára a hazai alapanyagokhoz való hozzájutást – emlékeztetett.

A kormányzat és az agrártárca arra biztat minden magyar élelmiszer-feldolgozással foglalkozó társaságot, hogy fókuszáljon a hazai alapanyagok minél teljesebb körű használatára – tette hozzá Feldman Zsolt.

Kiemelte, a mezőgazdaságban „a jó gazda gondossága kell ahhoz, hogy eredményre jussunk”, Kastélyosdombón pedig ez az Ökumenikus Segélyszervezet segítségével folyamatosan megvalósul.

Reményét fejezte ki, hogy a mintaszerű modell az agrárium több területén is alkalmazható lesz.

Feldman Zsolt hangsúlyozta, hogy az utóbbi bő tíz évben rengeget fejlődött a mezőgazdaság, erősödtek a gazdálkodói közösségek, és mindezek segítségével olyan térségek is a fejlődés útjára léphettek, amelyek megszenvedték a rendszerváltozást követő időszakot.

Szerinte ma az agráriumban kétféle út lehetséges: a gazdálkodó saját termékét feldolgozva helyben igyekszik értékesíteni, vagy értékesítési láncba csatlakozik, partnerek segítségével. Az államtitkár azt mondta, a Heineken Hungária példaértékű partner a magyarországi komlótermesztés újjáélesztésében.

Közölte: a vidékfejlesztési támogatások révén a gazdaságba soha nem látott mértékű források kerülnek, ez valamennyi hazai, élelmiszerellátással foglalkozó térség számára meghatározó lesz a következő évtizedben.

A Magyar falu programra és a vidékfejlesztési támogatásokra utalva kiemelte, mindez komoly életminőségbeli változásokat eredményez majd a vidéken élő, gazdálkodó és dolgozó emberek számára.

„A működő gazdaság és az élhető, magas színvonalú települési infrastruktúra fogja jelenteni a vidéki térségeink jövőjét, az itt élők számára a perspektívát” – fogalmazott.

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója emlékeztetett: Kastélyosdombón több mint tíz éve kezdett munkába a szervezet, hogy segély helyett munka biztosításával segítsen a helyieknek.

Beszámolt arról, hogy helyi programjaiknak köszönhetően már csaknem ötvenen „a saját lábukon állnak”, saját háztáji gazdaságot irányítanak.

A komlótermesztésre utalva azt mondta, a Heineken Hungáriával kötött együttműködésnek és az agrártárcától érkező támogatásnak köszönhetően valódi térségfejlesztés indult el Kastélyosdombó környékén.

Geert Swaanenburg, a Heineken magyarországi leányvállalatának vezérigazgatója azt mondta:

a kastélyosdombói komlót a Soproni 1895 márkához használják majd fel, ezzel e termék előállítása során kizárólag magyar piacról szerzik be az alapanyagokat.

Az eseményre készült írásos összegzés szerint a komlótermesztés hagyományának újjáélesztésével a cél az volt, hogy növekedjen a jó minőségű, magyar alapanyagok mennyisége a sörgyártásban, egyúttal a kezdeményezéssel segítsék a termesztésben részt vevő, hátrányos helyzetű családok megélhetését.

Kastélyosdombón 2018 végén kezdtek komlótermesztésbe. Kezdetben a 30 millió forintból indított beruházás keretében a segélyszervezet szociális és fejlesztő központjának dolgozói 2500 palántát ültettek el a központhoz tartozó, egyhektáros területen, ezek először tavaly fordultak termőre.

Az állami támogatás segítségével ma már 13 hektáron termesztik a haszonnövényt a Somogy megyei településen.

Forrás: MTI