Back to top

„Olcsóhús” antidíjat adott át a Greenpeace

Egészen sajátos citromdíjat adtak át a németországi Greenpeace aktivistái az Edeka kiskereskedelmi láncnak „az állat- és éghajlatvédelem területén tanúsított kimagasló érdemtelenségeiért”, vagyis azért, mert leragadt az állatvédelmi szempontokat mellőző, csak az árra koncentráló húsbeszerezési politikánál.

Ahogy itt is beszámoltunk róla, Németországban egyes áruházláncok már a nyár elején bejelentették, hogy július 1-jétől csak emelt szintű állatvédelmi normákat teljesítő beszállítóktól szerzik be a friss sertéshúst, és a következő időszakban fokozatosan teszik egyre magasabbra a lécet, az állattartókkal együttműködve alakítják egyre felelősebben a kínálatukat.

A legnagyobb forgalmú élelmiszer-kiskereskedelmi lánc, az Edeka azonban semmit nem lépett még ebben az ügyben,

állítja a Greenpeace, ezért érdemelte ki a citromdíjat.

A díj egyébként nem csak szimbolikus, egy valódi kisplasztikát terveztek erre az célra, méghozzá nem is akármilyent: egy arcot mintázó felvágottat ábrázol, amint éppen hány.

Közel másfél méter magas talapzatra helyezve mutatták be a hamburgi Edeka-iroda előtt Greenpeace-aktivisták és az emberjogi, illetve környezetvédelmi kérdésekben gyakran megszólaló influenszer, Marie von den Benken.

Németországban létezik egy független szakértők által kidolgozott jelölésrendszer arról, hogy milyen állattartási-állatvédelmi körülményeket biztosítanak abban az üzemben, ahonnan a felcímkézett húsáruk származnak. Négy fokozata van, az 1-es a hagyományos, zárt tartást jelenti az alapszintű állatvédelmi normákkal, a 4-es pedig a prémium szint, amikor az állatok az idejük minimum felét szabadban töltik.

„A Greenpeace álláspontja szerint az 1-es és a 2-es szint nem felel meg a jelenlegi állatvédelmi jogszabályoknak, az Edeka pedig hallgat róla, hogy mikor szándékozik az ilyen termékeket kivezetni a kínálatából”

– hangzott el a „díjátadón”.

Ahogy a német sajtó széles körben beszámolt róla, az Edeka azonnal reagált, minden vádat visszautasított, és kifejtette, hogy beszállító partnereivel együtt éppen a húskínálat ilyen irányú megreformálásának részletein dolgozik.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A boltok polcai üresen maradhatnak karácsonyra Angliában

A brit kiskereskedőknek arra kellene ösztönözniük vásárlóikat, hogy már most kezdjenek el karácsonyra tervezni, mivel az ország ellátási láncának kihívásai az ünnepi szezon alatt csak tovább súlyosbíthatják a hiányt a boltok polcain– javasolja egy iparági elemző.

Miért háromszor olyan drága a zab alapú tejhelyettesítő, mint a tehéntej?

A tejtermelőket bosszantó, megválaszolhatatlan kérdésre a német agrarheute.com portál szerzője próbált mégis választ keresni.

Süngarázzsal a sünökért

A meseállatkának is beillő sün a lassan közeledő rossz idő beköszöntével elvackol a számára megfelelő búvó- és telelőhelyére. Azonban városi környezetben nem mindig talál ilyen helyet, ezért adunk néhány tippet egy összkomfortos süngarázs elkészítéséhez.

Már csaknem száz, méregtől elpusztult madarat találtak Tura térségében

Tovább nőtt az elpusztult állatok és a felderített helyszínek száma a turai tömeges mérgezésnél, a természetvédelmi kár meghaladja a 6,5 millió forintot - tájékoztatta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője kedden az MTI-t.

Szóra érdemesnek sem tartották az agráriumot a kancellárjelölti vitában

Németországban jövő héten parlamenti választások lesznek, és kiderül, ki lesz a következő kancellár a leköszönő Angela Merkel után. A három jelölt a minap már másodjára vitázott kamerák előtt, de az agrárium témája még csak szóba sem került, amit a gazdálkodók erősen sérelmeznek.

Zászlóval mentettek meg egy leeső macskát a szurkolók

A kilenc életéből egyet sem használt el.

Állandósulhatnak a hiányok az üzletekben Angliában

A legnagyobb brit élelmiszeripari szakmai szervezet vezetője szerint most már olyan méreteket ölt a munkaerőhiány a szektorban, hogy javulás kilátása nélkül állandósulhatnak az egyre érzékelhetőbb hiányok a brit élelmiszer-kiskereskedelemben.

Új magyar találmány segít megelőzni a vadbaleseteket

Mágnessel rögzíthető az autó tetejére, 110 decibel feletti hangot ad ki.

Álommeló?

A reklámokban a mezőgazdaságot még mindig kizárólag romantikusra fényezve mutatják be, és a közösségi médiában is éppen elég ilyen fotó van, de vajon tényleg el is hisszük? A Rabobank megbízásából Németországban készült egy felmérés, amely kiderítette, mennyire tartja a lakosság álommelónak a gazdálkodói életformát. A rövid válasz: egyre kevésbé.

Ha nem lenne a boltok kasszái mellett édesség, egészségesebben táplálkoznánk?

Egy új tanulmány szerint a vásárlók egészségesebb ételeket vásárolnak, ha az édességeket és rágcsálnivalókat áthelyezik a pénztárak mellől és a folyosók végéből.