Back to top

Gazdálkodásunk alapja: fókuszban a hazai vetőmag

Ami a növénynemesítéssel elkezdődik, annak eredményével néhány év múlva találkozik az asztalán a fogyasztó. Hazánkban közel 3,6 millió hektáron folyik szántóföldi termesztés, könnyű belátni, hogy a hazai vetőmag nemzetgazdasági és önrendelkezési kérdés.

Az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum a hazai nemesítésű szántóföldi növényfajták népszerűsítése érdekében hat szakmai előadásból álló konferenciát szervezett a Gödöllői Királyi Kastély, Lovarda termében.

A konferencia célja, hogy a hazai körülmények között nemesített magyar szántóföldi növényfajtákat népszerűsítse, megismertesse a gazdákat a rájuk vonatkozó információkkal,

illetve felhívja a figyelmüket, hogy hosszú távon a hazai viszonyokra nemesített fajtákkal lehet a legeredményesebben gazdálkodni.

Feldman Zsolt
Feldman Zsolt
Fotó: viniczai

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára köszöntőjében elmondta, a hazai nemesítésű szántóföldi növényfajták hosszú évtizedek óta szolgálják a magyar mezőgazdaságot. Jövőnk szempontjából nagyon fontosak a szakmai alapok, amelyek fejlesztése elengedhetetlen.

Mint az államtitkár kiemelte, technológiai oldalról már elindult a munka, pályázatokkal segítik az ágazat szereplőit.

A Kárpát-medence kiváló adottságokkal rendelkezik a vetőmag termesztéshez. Mintegy 20 gyümölcsfajt, 40 zöldségfajt, számtalan szőlőfajtát, mintegy 330 gyógy- és fűszernövény fajtát tartunk nyilván, s ezen felül vannak a gabonafélék, az olajos növények. A klímaváltozás komoly kihívás elé állítja nemesítőinket, s ezen túlmenően a szabályozási környezet – gondoljunk itt akár a növényvédő szerek kivonására – kiszámíthatatlansága. Olyan előre látható és váratlan változások következnek be, amire a nemesítőknek reagálniuk kell.

Fotó: viniczai

„Felbecsülhetetlen genetikai kincs van a kezünkben”

- közölte Feldman Zsolt annak érdekében, hogy jobban fel kell hívni a figyelmet a hazai fajtákra, a hazai nemesítői munkára. A vetőmag bizalmi termék, ami csak komoly tudással állítható elő, ezért is meg kell becsülni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kata, a győztes hidegvérű

Hagyomány Kaposváron, hogy a térség jellemző lófajtáját fogatokban bemutatják, ahogy az is, hogy a magyar hidegvérűnek tenyészszemlét rendeznek. A KÁN Egyetemi napokon sem volt ez másképp. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület 15 tenyésztője, 36 magyar hidegvérű lóval volt jelen. 20 tenyészmén és 16 tenyészkanca, illetve 10 szopós csikó szerepelt a kiállításon.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

A műtrágyákra kivetett exportvámok segíthetik az orosz költségvetést

Moszkva hamarosan a műtrágyákra kivetett exportvámokkal kompenzálhatja az olaj- és gázüzletágból származó bevételkiesést. Közben Putyin bírálta a meglévő uniós szankciókat, és „műtrágya ajándékokat” ígér.

Harmincezer látogató a KÁN Egyetemi Napokon

A mezőgazdaság nehézipara, az állattenyésztés állt a szeptember 30-tól október 2-ig tartó KÁN Egyetemi Napok középpontjában, amelyen mintegy 30 ezer látogató vett részt. A Szent Mihály napi hagyományokat tisztelve szerte az országból a kaposvári Pannon Lovasakadémiára „hajtották be” a jószágokat.

Gyorsabban kerülhetnek piacra az új növényvédő szerek

Felgyorsíthatja a növényvédő szerek engedélyezését az, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) együttműködési megállapodást kötött a NEVEX Institute Kft.-vel - közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel.

Kevesebb gabona jut az éhező országokba

Megnyílt ugyan a gabonafolyosó, azonban az ENSZ szeptember 29-i adatai szerint 238 szállító konténerhajó indult el az ukrán kikötőkből, és 5,5 millió tonna gabonát szállít. Az áru nagy része a közepes és a magas jövedelmű országokba megy.

Tűzifaprogram: átcsoportosítják a készleteket

Nagyon nagy az érdeklődés a Tűzifaprogram iránt, ezért az állami erdészetek az erdőkben gazdagabb vidékekről faanyagot szállítanak át oda, ahol kevesebb az erdő vagy többen élnek – jelentette be közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

Október közepétől kezdődik a közvetlen támogatások előlegfizetése

Október 17-től Magyarország - az elmúlt évekhez hasonlóan - a közvetlen támogatások esetében megindítja az előlegfizetést a gazdálkodók számára.

Gazdafórum a Szigeti Farmon: terítéken a zöldítés

A Kalocsa melletti Szigeti Farmon tartott gazdafórum fő témái a közös agrárpolitika változásai voltak, élükön a zöld alapszabályokat (Zöld Felépítmény) tartalmazó agrárkörnyezet-gazdálkodási (AKG), és az új elemként induló, önkéntes agro-ökológiai programokkal (AÖP). A szeptember végi tanácskozásra mintegy 90 helyi és dél-alföldi termelő érkezett.