Back to top

Wagyu steaket nyomtattak egy japán laboratóriumban

Valódi őssejtből készül a laborban a hamis hús.

A laboratóriumban előállított húsok világa az egyszerű karajoid fehérjekupacoktól és csirkemellektől a lazacfiléig rohamléptekkel bővül és fejlődik az elmúlt évtizedben - írja az Index. A fellendülő kutatási területbe az Oszakai Egyetem munkatársai is beszálltak és a Nature Communicationsben publikált dolgozatuk szerint csúcstechnológiás biológiai három dimenziós nyomtatójukkal a világhírű wagyu marhához hasonló textúrájú mesterséges húst állítottak elő.

Az oszakai kutatók a wagyu marhákból származó őssejtekből állítottak elő izom és zsírszöveteket és ereket.

Illusztráció
Illusztráció
Az inkubátorban tenyésztett szövetekből pedig egy különleges 3D nyomtató segítségével építettek a wagyu márványozottságával bíró húst.

A technikai fejlesztésünkkel nem csak a wagyu gyönyörű szerkezetét tudjuk utánozni, de nagyon finom változásokat eszközölhetünk a zsír és izom komponenseken – mondja a tanulmány szerzője, Micsija Macuszaki.

Mint ismert, a wagyu egy Japánban előállított prémium kategóriájú marhahús, aminek több mint százezer forint kilója. Ha ezt a szarvasmarha tartás költségei és környezetterhelése nélkül laboratóriumi körülmények között tudnák gyártani, az olyan, mintha a bölcsek kövét találták volna meg –

ráadásul a DNS-vizsgálat sem mutatná ki, hogy a hús nem élő wagyu marhából származik. 

Ez utóbbi komoly fordulatot jelenthet a japán gazdálkodók számára, mivel a wagyu marhák (vagy wagyu spermium és peték) kivitelét az ötvenes évek óta tiltja a törvény, de mostantól a megfelelő őssejtek vagy génszekvencia birtokában technikailag a világ bármely pontján nagyon rövid idő alatt előállíthatóvá válhat.

Forrás: 
Index

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„Szerintem egy szakmának nem feltétlen kell egyfélének lennie” - interjú Radányi Orsolyával, az Etyeki Sörfőzde tulajdonosával

Etyeket és környékét a főleg a borairól ismerjük, épp ezért különleges, hogy itt alapított sörfőzdét Radányi Orsolya, és vezeti azt igen sikeresen. Többek között arról kérdeztük, hogy mi indította el ezen az úton, melyik a kedvenc itala, és szerinte illik-e sörrel koccintani?

Karácsonyi adományozás az ünnepi sütéshez szükséges élesztővel

Karácsony előtti közös jótékonysági akcióra invitálja a vásárlókat a Budafoki élesztő gyártója a partner pékségek bevonásával. A vevők nemcsak a rászorulók ünnepi süteményeiről gondoskodhatnak, hanem azt is eldönthetik, melyik szervezet kapja meg az ajándékcsomagokat.

A járvány az üdítőitalok forgalmára is rányomja a bélyegét

Az ásványvizek, ízesített vizek, szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek és jegesteák forgalma 1,912 millió liter volt az idén az első három negyedévben, 3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, de így is 4 százalékkal elmaradt a 2019-es azonos időszakitól - közölte a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség az MTI-vel.

A bérmunka súlya a német mezőgazdaságban

A BLU, vagyis a Német Bérmunkavállalók Szövetsége jelenti a családi gazdaságok jövőjét – legalábbis ez hangzott el a szövetség közelmúltban tartott sajtótájékoztatóján Hannoverben.

Az élet vize, a pálinka

Külsőleg és belsőleg is használható csodagyógyszer a pálinka, tartották régen, és sokan így gondolják ma is. Azért egyre fogy a hívők száma. A pálinka népi gyógyászatban betöltött szerepét, a vele egykor használt füveket, más alapanyagokat, népi gyógymódokat és eszközöket mutat be a keszthelyi Balatoni Múzeum legújabb időszaki kiállítása.

Tizenhároméves csúcson a búza ára

A termelők örülnek neki, hogy rekordot dönt a búza ára – de mi lesz a fogyasztókkal? A szerb kormány a maga módján próbálja kezelni a helyzetet. Idén a legjobban termő és a legjobb minőséget adó haszonnövények egyike volt a búza Szerbiában, a többi kalászos gabonafélével és az olajrepcével együtt. A tavaszi vetésű haszonnövények kivétel nélkül kevesebbet termettek a vártnál.

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avattak

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avatott tegnap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, összesen 32-en kapták meg mesterlevelüket. Az eseményen került átadásra az EuroSkills 2021 versenyen érmeket nyerő, az agrárágazatban indult magyar versenyzők elismerése is.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (I. rész)

2020 egy kihívásokkal teli évtizedet indított el. Az emberek élete komoly változáson ment keresztül egy globális világjárvány megjelenésével, és ezzel együtt bizonyos élelmiszerekből hiány is fellépett. Sajnos az élelmiszerhiány a világ számos országában folytatódott, és úgy tűnik, hogy a jövő évben sem lesz még vége…

Elkészült a tehén nélküli „tehén tej”

Egy amerikai cég kutatásának eredményeképpen olyan tejtermékeket, például sajtot és joghurtot képes elő állítani, amelyek úgy néznek ki, és olyan az ízük, mint a valódi tejtermékeknek. Tehenekre azonban nincs szükség.

Magán tejfeldolgozás és saját értékesítés

Nagy Péter édesanyja ragaszkodott a márkanévhez. A valaha tejtermeléssel is foglalkozó cég ma már csak tejet dolgoz fel, hogy a termékeket maga forgalmazza. A hosszúpályi székhelyű Hajdúsági-Tej Kft. Nagyné és Fiai Tej-Tejtermékek márkanév alatt gyárt és forgalmaz tejtermékeket.