0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Wagyu steaket nyomtattak egy japán laboratóriumban

Valódi őssejtből készül a laborban a hamis hús.

A laboratóriumban előállított húsok világa az egyszerű karajoid fehérjekupacoktól és csirkemellektől a lazacfiléig rohamléptekkel bővül és fejlődik az elmúlt évtizedben – írja az Index. A fellendülő kutatási területbe az Oszakai Egyetem munkatársai is beszálltak és a Nature Communicationsben publikált dolgozatuk szerint csúcstechnológiás biológiai három dimenziós nyomtatójukkal a világhírű wagyu marhához hasonló textúrájú mesterséges húst állítottak elő.

Az oszakai kutatók a wagyu marhákból származó őssejtekből állítottak elő izom és zsírszöveteket és ereket.

Az inkubátorban tenyésztett szövetekből pedig egy különleges 3D nyomtató segítségével építettek a wagyu márványozottságával bíró húst.

A technikai fejlesztésünkkel nem csak a wagyu gyönyörű szerkezetét tudjuk utánozni, de nagyon finom változásokat eszközölhetünk a zsír és izom komponenseken – mondja a tanulmány szerzője, Micsija Macuszaki.

Mint ismert, a wagyu egy Japánban előállított prémium kategóriájú marhahús, aminek több mint százezer forint kilója. Ha ezt a szarvasmarha tartás költségei és környezetterhelése nélkül laboratóriumi körülmények között tudnák gyártani, az olyan, mintha a bölcsek kövét találták volna meg –

ráadásul a DNS-vizsgálat sem mutatná ki, hogy a hús nem élő wagyu marhából származik. 

Ez utóbbi komoly fordulatot jelenthet a japán gazdálkodók számára, mivel a wagyu marhák (vagy wagyu spermium és peték) kivitelét az ötvenes évek óta tiltja a törvény, de mostantól a megfelelő őssejtek vagy génszekvencia birtokában technikailag a világ bármely pontján nagyon rövid idő alatt előállíthatóvá válhat.

Forrás: Index