Back to top

Az egész világban pusztulnak a ragadozómadarak

Kutatók figyelmeztetnek egy amerikai tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban, hogy világviszonylatban csökken a ragadozómadarak száma. Mindezt a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) és a BirdLife International nevű szervezet adati is alátámasztják: a világszerte 557 ragadozómadár-faj 30 százaléka mérsékelten fenyegetett, sebezhető, veszélyeztetett vagy súlyosan veszélyeztetett.

Utóbbi kategóriába jelenleg 18 faj tartozik, ezek egyike a majomevő sas, vagy a csuklyás keselyű is. A tanulmány egyik társszerzője szerint ezek a fajok teljesen kipusztulhatnak egyes élőhelyükről, így nem tudják betölteni csúcsragadozói szerepüket, ami jelentősen kihat az adott ökoszisztémára. Remek példa erre Mexikó, amely ország nemzeti madara a szirti sas, mára azonban alig maradt néhány példány az országban.

Hasonló a helyzet a hárpia esetében, ami Dél-Mexikó, valamint Közép- és Dél-Amerika egyeduralkodója volt a levegőben.

A széles körben elterjedt faj, napjaink fakitermelésének köszönhetően, élőhelye számottevően leszűkült, ezáltal populációja is drasztikusan lecsökkent.

A tanulmány szerint inkább a napközben aktív ragadozómadarak, mint a sólyom-, a sas- vagy a keselyűfélék állománya zsugorodott – mintegy 54 százalékkal –, míg az éjszak aktív fenyegetett fajoknál (baglyok) ez az arány 47 százalék. A veszélyeztetett fajok azonnali figyelmet igényelnek, ugyanis az állománycsökkenés tendenciája a mai napig tart.

Hogy mik jelentik a legfenyegetőbb problémákat a ragadozómadarakra? – az élőhelyek elvesztése, a klímaváltozás és a mérgező anyagok, magyarán az emberi beavatkozás közvetlen vagy közvetett tényezői.

Csak egy példa a sok közül: a DDT rovarméreg kijuttatása Amerikában a fehérfejű rétisasok tojáshéjának elvékonyodását eredményezte, és csak 1972-től, a szer visszavonásától kezdett lassan regenerálódni a populáció.

A rágcsálóirtók azonban további fenyegetést jelentenek a ragadozómadarakra szerte a világban.

És bizonyos haszonállatok kezelésére használt gyulladáscsökkentő készítmények is tömeges keselyűhullást okoztak Dél-Ázsiában, miután az elhullott haszonállatok tetemeiből táplálkoztak. A szakemberek szerint a térségben egyes fajok populációi 95 százalékkal csökkentek az elmúlt évtizedekben.

MMG Direkt

Szeptember 9. és 11. között újra felbőgnek a gépek a 34. Bábolnai Gazdanapokon a 80. OMÉK társrendezvényén. A programok közül idén sem maradhat ki a gyakorlati gépbemutató, a talajszelvény, a traktor tesztvezetés, a drónbemutató és a Szaktanácsadási Pont. Az immár hagyományos kukorica-fajtabemutató a termelési rendszereket „útnak indító” bábolnai CPS megalakulása előtt tiszteleg. Újdonságként a cirok-fajtabemutatóra is kilátogathatnak az érdeklődők. A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok látványos lovasbemutatókkal készül. Haál Gáborral, a Ménesbirtok igazgatójával Halmos B. Ágnes a Magyar Mezőgazdaság Kiadó újságírója beszélgetett az idei kiállítás részleteiről, látványosnak és hasznosnak ígérkező programjairól.

MMG - Direkt | Gépek, lovak, kukoricák, cirkok: Bábolnai Gazdanapok 2021 | Haál Gábor

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Miért lepik el ősszel a pókok otthonainkat?

Újra itt az ősz, a lepkék elrepülnek, a katicabogarak menedéket keresnek és egyre több a pók van a lakásokban… de ezek a rovarok miért változtatják meg viselkedésüket az időjárás változásakor?

A tiszta tehén projekt

Megkezdődhet a Bovaer nevű takarmány adalékanyag piaci forgalmazása, a szer a kérődző állatok metánkibocsátását csökkenti. Első körben Brazília és Chile adott zöld utat a terméknek.

A madarak védelmében tűntek el az oszlopok

Kiemelkedő jelentőségű túzokvédelmi beruházást valósított meg az E.ON Hungária Csoporthoz tartozó ELMŰ Hálózati Kft., amely keretében csaknem 30 km légvezetéket cseréltek le új, földkábeles áramhálózatra, az oszlopok egyikét pedig ünnepélyes keretek között bontották el Bugyitól délre.

Az erdő ezerágú rendeltetése

Az Agrárminisztérium fásítási és erdőtelepítési programjainak célja, hogy 2030-ra Magyarország területének a 27 százaléka erdővel borított legyen, amivel mintegy 250 ezer hektár területet kell erdőművelés alá vonni.

Száraz időben lehet haladni a mezőgazdasági munkákkal

A múlt hét közepe óta többfelé esett jelentősebb mennyiségű csapadék az országban. A felszín közeli réteg kellő nedvességet kapott az őszi kalászosok magágy előkészítéséhez, illetve a már elvetett gabona csirázásához, keléséhez. Bár a hideg idő nem kedvez a kis növények fejlődésének, a folytatásban száraz időjárásra és lassú melegedésre van kilátás.

Akkora medúza jelent meg a horvát tengerparton, hogy a kutatók is meglepődtek

A horvátországi Split Oceanográfiai és Halászati Intézetének kutatói egy akkora medúzával találkoztak a Trogir melletti Marina-öbölben, amekkorát korábban még nem láttak - írja a Croatia Week.

Bárki számára hozzáférhetők a meteorológiai adatok

Az Országos Meteorológiai Szolgálat fontos feladata, hogy ellássa a mezőgazdaságot meteorológiai paraméterekkel. Ezévtől még könnyebben lehet majd hozzáférni ezekhez a nyílt meteorológiai adatpolitika révén, amit 2021. január 1-től vezettek be hazánkban.

Ne a lakossággal és a gazdákkal fizettesse meg az Európai Bizottság a 2030-as klímapolitikai célok költségeit

Az Európai Bizottság klímacsomagja jelentős hatással lesz a mezőgazdasági termelőkre és az erdőgazdálkodókra is az előttünk álló évtizedben. El kell kerülni, hogy a klímacélok teljesítése drasztikus élelmiszerár-emelkedést okozzon, mert az még nagyobb terhet jelentene a fogyasztók és a gazdák számára egyaránt – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.

Tiszteletben kell tartani a tagállami hatásköröket az új Uniós Erdőstratégia kialakításakor

A fenntartható erdőgazdálkodás jelentős mértékben hozzájárul a Zöld Megállapodásban foglalt klímavédelmi célkitűzések eléréséhez, azonban ezt nemzeti hatáskörben elfogadott szabályokkal lehet a leghatékonyabban ösztönözni – közölte Nagy István agrárminiszter. Az erdőgazdálkodás döntően nemzeti kompetencia, ezért Brüsszelnek tiszteletben kell tartania a nemzeti erdészeti politikákat.

Denevérre is lehet szavazni az év madara választáson Új-Zélandon

Először lehet emlősállatra, az őshonos denevérre is szavazni Új-Zélandon az év madara választáson - írta meg a The Guardian.