„Első lépés” néven Magyarország első palackozott murciját tölthettük poharunkba azon a sajtótájékoztatón, melyen részt vett Nagy István agrárminiszter, Madaras Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének elnöke, és Ipacs Szabó István borászati osztályvezető, borász mérnök.
Mit a szaktárca első embere elmondta, az új bortörvény – mely augusztusban lépett hatályba – célja, hogy a jövőben csökkenjenek a borászok adminisztrációs terhei. Egyre nagyobb igény mutatkozott – amit járványhelyzet is megerősített – az egyszerűbb, átláthatóbb és jelentősen kevesebb idővel járó, teljesen elektronikus adminisztráció bevezetésére. Emellett
Az új szabályokra való felkészülést egyéves átmeneti időszak segíti, így a jövő évi szüret már ezek alapján fog zajlani.
A murci forgalomba hozatalának egyszerűsítése hozzájárul a borfogyasztás népszerűsítéséhez, új fogyasztói rétegeket lehet bevonzani általa. A régi szabályozások miatt a gyakorlatban a legjobb szándékok mellett sem volt forgalmazható. Mostantól nem szükséges sem analitikai, sem érzékszervi vizsgálat, a forgalmazás megindítható a hegybíró által kiadott végső származási bizonyítvány birtokában, forgalombahozatali azonosítóval.
Madaras Zoltán kiemelte, az 1949-ben létrejött kutatóintézet nem csak a 300 éves pincéje miatt figyelemreméltó, de 1800-as fajtagyűjteményével a világon a hatodik, míg Európában a második helyet foglalja el. Az egyedülálló reziszetncia nemesítést végző intézet szolgáltató intézménnyé szeretne válni, így a szakmabeliek nyitott ajtókat találnak. Ipacs Szabó István hozzátette, azokra a kérdésekre igyekeznek választ adni, amely a gyakorló borászok oldaláról felmerül. Nyitottak az újdonságokra, aminek palackba zárt bizonyítéka az Első lépés. A 7,5 százalékos alkoholtartalommal, 50 gramm cukorral rendelkező murci speciális zárást kapott, s Pécs és környékének éttremei nagy érdeklődést mutatnak iránta.