0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Nagydíjat ért a szemcsékbe zárt titok és a tápanyagtartalom tökéletes kihasználása

Egy év kimaradt, most szeptember 23-tól megrendezik a 28. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokat. A programokról sajtótájékoztatón beszéltek a szervező Hód-Mezőgazda Zrt. vezetői. Az esemény egyúttal a „Termékdíj a Magyar Állattenyésztésért  2021”  és a „Termékdíj a Magyar Növénytermesztésért  2021” évi pályázatok eredményhirdetése is volt. 

– A pandémia közbeszólt, de a hitünket abban, hogy az országnak szüksége van egy igazán jó szakmai állattenyésztési, mezőgazdasági, agrárkiállításra vidéken, nem ingatta meg. A nehézségek ellenére igyekeztünk megszervezni. Nagy munkát vállaltunk, hiszen a kiállításnak nem ez a megszokott ideje – emelte ki Antal Gábor, a hódmezővásárhelyi Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója sajtótájékoztatón. Az esemény a 28. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok – amely az OMÉK társrendezvénye – programismertetője, valamint a „Termékdíj a Magyar Állattenyésztésért  2021”  és a „Termékdíj a Magyar Növénytermesztésért  2021” évi pályázatok eredményhirdetése volt. 

A termékdíj pályázatokra összesen 28 aspiráns jelentkezett, ez mindössze hárommal kevesebb a korábbinál, állattenyésztéses pályázatok vannak többségben, mondta Antal Gábor.

Kiemelte: a profit egyre kevesebb az állattenyésztésben, ha ez nem változik, nem sok jövőt jósol az ágazatnak. Példaként a tej felvásárlási árát említette, amely változatlan, szemben a jelentősen megemelkedett takarmányárakkal. 

Az eseményen készült fotógalériánkat ide, vagy a lenti képre kattintva nézheti meg.

Tavaly kimaradt a kiállítás, az ideit a megszokott május helyett szeptemberre tették. A szokásos kiállítói létszám várható, fogalmazott a vezérigazgató. Ebben az évben hozzávetőleg 200 ipari kiállítót várnak, hasonlóan alakul majd az állatkiállítók száma is, népművészek és az élelmiszer árusok részéről pedig 90 árust várnak. Ez a korábbi évekhez képest 15 százalékos visszaesés, de a járványhelyzethez viszonyítva ez nem rossz arány. Nagy István agrárminiszter jelezte a részvételét, ő nyitja majd meg az eseményt szeptember 23-án.

Folyamatosan lesznek szakmai előadások, de újdonságokról is beszámolt a cégvezető: az eseményen öt ország részvételével tartja elnökségi ülését a Magyar Állatorvosok Világszervezete, de ez az első olyan kiállítás, amelyre online lehet jegyet vásárolni a Ticketportalon keresztül. 

Fekete Balázs kiállításigazgató úgy fogalmazott: az esemény a hagyományoknak megfelelően zajlik majd, nagyon jó alapokat tettek le három évtizede, az ország egyik legnagyobb kiállításává vált a vásárhelyi állattenyésztési napok, a hazai mezőgazdaságnak nagy szüksége van rá. 

– Az állatokat az első napon bíráljuk, néha tengeren túli ítészek közreműködésével. Sokszor halljuk tőlük, hogy az állatok bármelyik európai shown megállnák a helyüket. A második nap leglátványosabb eseménye a tenyészállatok díjkiosztása. Ugyanezen a napon lesz díjugratás, gidrán lovak parádéja. Az agrárszakképző intézmények gazdászversenyéről is említést tennék. Kicsit átalakítottuk, most a középfoknak rendezzük meg, országos szintű lesz – emelt ki néhány elemet a háromnapos rendezvény programjai közül.

Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora, a növénytermesztési zsűri elnöke, egyben a termékdíj pályázatok fővédnöke kifejtette, hogy a pályázatoknál a tartalomra és a formára is figyeltek. Dr. Wagenhoffer Zsombor , a Magyar Állattenyésztők Szövetsége ügyvezető igazgatója, az állattenyésztési zsűri elnöke arról számolt be, hogy a zsűritagokkal hasonló a látásmódjuk, egymástól függetlenül szokták megállapítani a sorrendet. 

Növénytermesztés kategóriában, input anyagok, termesztéstechnológia témakörben a nagydíjat ebben az évben az Agrova Kft. Phylazonit Organic TK – a helyesen kezelt trágyában lévő tápanyagtartalom tökéletes kihasználása technológiája nyerte. A hazai növénytermesztés egyik legnagyobb kihívása, hogyan tudjuk természetes anyagokkal pótolni a talaj tápanyagtartalmát a termőföld fizikai, kémiai, biológiai állapotának egyidejű megőrzése és javítása mellett. Az elegendő szervestrágyát nélkülöző magyar agrárium számára hatékony megoldást nyújt a Phylazonit jövőbemutató innovációja.

Állattenyésztés kategóriában, takarmányozás, állategészségügy alkategóriában benyújtott pályázatáért a nagydíjat az AGROFEED Kft. Szemcsékbe zárt titok munkájáért kapta.

A zsűri szerint a  legigényesebben, legjobban összerakott és a leginkább innovatív pályázat az Agrofeed anyaga volt.

A győri központú, több mint 20 éve alapított cég magyar tulajdonban van, egy évtizede hazánk piacvezető premix előállítója, amely közel 40 országban van jelen termékeivel. Termékpalettájukhoz tartoznak az egységes és komplett premixek, koncentrátumok, keveréktakarmányok dercés és granulált formában és különböző alapanyagok, például enzimek, aminosavak, glutén, szójadara. A pályázatra benyújtott termék egy innovatív, immunierősítő, a bélegészséget támogató malactakarmány, amely jól emészthető, gyógyszer-, és antibiotikum mentes. A terméket 11 és 30 kiló közötti malacoknak javasolják starter takarmánynak. Ebben a kategóriában a termék hazánkban egyedülálló.

A plakettek és a nagydíjak minden évben Csongrád-Csanád megyei, sőt, lehetőség szerint hódmezővásárhelyi művész munkája. Az idei díjak alkotói Návay Sándor szobrász. A formavilággal törekedett az óriásplakáton szereplő  motívumot – ezt Papp Attila grafikus álmodta meg – megjeleníteni. A 10 centiméter átmérőjű plakettek az idén első alkalommal arany, ezüst és bronz színben készültek. 

A nagydíj áttört plasztikája a jövőbe tekintés lehetőségét sugallja, fogalmazta meg a művész.

A sematikusan ábrázolt háziállatok sziluettje jelenik meg központi elemként. A 12 x 20 centiméteres bronz öntvény gránit talapzatra van elhelyezve, melynek felületén a kategória felirata olvasható.

 

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu