0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Száraz őszkezdet

Az elmúlt tíz nap esői, záporai országszerte átnedvesítették a talajok felszín közeli részét, így kedvező körülményeket teremtettek a repce vetéséhez. A csapadékhiány az Alföld déli, délkeleti tájain is jelentősen enyhült, bár az érés különböző fázisaiban lévő nyári növényeink számára ez az eső már későn érkezett.

Csütörtöktől változik időjárásunk jellege, és a következő egy hétben száraz, nagyrészt napos, mérsékelten meleg idő segíti a mezőgazdasági munkákat.

A múlt hét eleje óta sokszor, sokfelé hullott több-kevesebb csapadék az országban, és jelentősen le is hűlt az idő. Összességében a déli országrészben esett a nagyobb mennyiség, jellemzően 20-40 mm, de északkeleten, és foltokban máshol is előfordultak 20 mm fölötti összegek az északi országrészben is. A legkevesebb a Bakony térségében és az attól északra fekvő területeken esett. Az esők mellett intenzív záporok is előfordultak, ezért kis területen belül nagy különbségek is kialakultak a csapadékmennyiségben. A talajfelszín északkeleten valamint a déli és nyugati tájakon sárossá vált, de a legtöbb helyen máshol is kellően átnedvesedett az országban. A középső talajrétegbe csak lassabban szivárog le nedvesség, a fél méter alatti talajréteg pedig egyelőre országszerte nagyon száraz, annak feltöltődéséhez a száraz nyár után jelentősebb őszi csapadékra lesz szükség.

Az átlaghőmérsékletek 3-5 fokkal az ilyenkor megszokott értékek alatt alakultak.

A múlt hét elején átvonult markáns hidegfront után sem melegedett vissza az idő, mert egy nagy kiterjedésű légörvény alakította időjárásunkat az elmúlt egy hét során. Reggelente is gyakran volt erősen felhős az ég, ezért a minimum hőmérsékletek a legtöbb helyen kevéssel 10 fok fölött alakultak, de a maximumok sem érték el a 25 fokot, az esős napokon és területeken a 20 fokot sem.

Az idei nyár összességében 1, a keleti határszélen 2 fokkal alakult melegebben a sokéves átlagnál, bár hűvös idővel kezdődött, és végződött. Augusztus utolsó dekádjának hideg időjárása miatt a nyár utolsó hónapjának átlaghőmérséklete jellemzően 1, északon 2 fokkal lett alacsonyabb, mint a sokéves átlag.

A csapadék mennyisége néhány nagyobb felhőszakadás által érintett hely kivételével az ország túlnyomó részén a sokéves átlag alatt alakult a nyár folyamán, az Alföld keleti, délkeleti részén és a Dunántúl középső tájain 100 mm sem esett. 

A kukorica állapotában igen nagy különbségek alakultak ki attól függően, hogy mennyi csapadékot kapott az adott terület a nyár folyamán. Júliusban és augusztusban is 100-100 mm csapadék lenne az optimális egy átlagosan esős június után. Ez júliusban az országnak csak igen kis hányadán valósult meg, ráadásul egy nagyon száraz június után még nagyobb mennyiségre lett volna szükség. Az északi országrész kivételével az augusztus is szárazabb volt az ideálisnál, a növények sokat szenvedtek a vízhiánytól. A napraforgó többnyire a citromérés – növényszáradás, a kukorica pedig a viaszérés-teljes érés fenológiai fázisában jár. A szárazabb területeken öntözés hiányában helyenként derékig érő, elöregedett kiégett kukorica is van. Békéscsaba térségében előfordulnak teljesen elszáradt kukorica állományok alacsony növénymagassággal, kis csövekkel, és még részben zöld állományok is viszonylag szép csövekkel.

Mai tudásunk alapján az országrészek között nagy különbségek várhatók a termésátlagokban, zömében átlag alatti értékekkel, főleg a dél-alföldi területeken súlyos a probléma.

A következő egy hétben jellemzően anticiklon alakítja időjárásunkat, a hidegfrontok csak súrolják majd térségünket.

Így nagyrészt napos, száraz, mérsékelten meleg időre van kilátás. Hulló csapadék nem várható, így a most még sáros talajfelszínek is száradni fognak, és országszerte nedvességvesztés jellemzi majd a talajokat.

Reggelente ugyanakkor bőséges harmat képződik, ami nedvesen tartja a leveleket, így a kórokozók számára kedvezőek maradnak az időjárási feltételek.

A légmozgás többnyire gyenge vagy mérsékelt marad, csak vasárnap élénkül meg nagyobb területen az északkeleti szél. A hajnalok továbbra is hűvösek lesznek, a „fagyzugos” területeken 5 fok közelébe csökken a hőmérséklet, máshol 8 és 13 fok közötti minimumok várhatók, és többfelé pára- és ködfoltokra is számítani lehet.  Napközben 20-25 fokig melegszik a levegő, de szombaton ennél pár fokkal melegebb is lehet.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu