Back to top

Tanévnyitóra megújult iskola Mezőhegyesen

A 2021/22-es tanév megnyitójára készült el a Mezőhegyesi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium megújult főépülete. A műemlék épületben egykor az állatjárványkórház istállói kaptak helyet, ettől a tanévtől kezdve pedig a legkorszerűbb körülmények között tanulhatnak a jövő gazdászai, mezőgazdasági gépészei, állattenyésztői, lovászai.

MMG - Tanévnyitóra megújult iskola Mezőhegyesen

Maga az épület energetikai korszerűsítésen esett át. Ez nagyon komoly magszigetelést jelent a falakon, tégla-előtétfalakkal, hiszen műemlékről van szó, illetve a teljes tetőhéjazat is megújult. Háromrétegű üvegek és új nyílászárók vannak mindenütt, a folyosóra és az aulába padlófűtést szereltek be. Képeinken még becsomagolva láthatók az előző nap megérkezett szekrények, amelyeket a tanulók egyedi kódkártyával nyithatnak majd ki.

Az iskola aulája a címerrel
Az iskola aulája a címerrel
Fotó: Csatlós Norbert

„Szeretnénk ökoiskolává válni, a wc-kben vízmentes piszoárokat találunk, próbáljuk erre nevelni a diákjainkat is - mondja Tarkó Gábor, a Mezőhegyesi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója. Ez az egésznek, úgy gondolom, a lényege. Maguk a tantermek pedig egy ilyen skandináv minimalista stílusban kerültek berendezésre. Semmi luxus, de tisztaság, modernitás van.

Minden tanteremben okos kijelzőket, illetve projektorral okos táblákat találunk felszerelve.

És a jövő tanulói már ezeken tanulják a közismeretei tárgyakat és a szakmai elméleti tantárgyakat.”

Azonban nem csak az iskolát készítették fel az új évszázad kihívásaira, az oktatói gárda is új, korszerűbb módszerekre vált.

Tarkó Gábor igazgató
Tarkó Gábor igazgató
Fotó: Csatlós Norbert
A covid-világjárvány idején úgy gondolom, hogy nagyon is rákoncentráltunk a digitális oktatásra, tehát már nem vagyunk teljesen rutintalanok ebben, de kétségkívül igaz, hogy önmagában az új infrastruktúra, a szép új épületegyüttes és a technológia nem fognak minket jó iskolává tenni, hanem szükség van a tanítási tanulási módszerekben, az oktatászservezésben egyfajta megújulásra. Ez számunkra, az iskolavezetés és oktatók számára kihívás, hogy mi ebben is szeretnénk a 21. századi elvárásoknak megfelelni – hangsúlyozza az igazgató.

A fenntartónk, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság, mint duális képzési partnerünk mindenféle új technológiát, eszközt, mezőgazdasági gépet, erőgépet biztosít a tanulóink számára.

De itt az iskolában is nagyon komoly eszközbeszerzés zajlott. A hagyományos szerszámok, eszközök mellett a gyerekek a legmodernebb 3D nyomtatókkal, sugárfúrógéppel, gabonaanalizáló berendezéssel találkozhatnak majd a tanműhelyekben, és tanulhatják meg a jövő agráriumát.

Az aula és a folyosó
Az aula és a folyosó
Fotó: Csatlós Norbert
Ehhez pedig hozzá tartozik a digitalizáció. Az iskola azonban nem csak a digitális táblákra, hanem az egyéni eszközökre is gondolt.

Tarkó Gábor:

Az ablakokban elhelyeztünk USB-töltős konnektorokat is, hogy a gyönyörű szép boltíves ablakokba beülve a tanulóink a szünetben okos eszközeiket tölthessék. Ezek ilyen apróságok, de úgy gondolom, fontos apróságok. Szép és tiszta közösségi terek, mosdók és majd jövőre egy új kollégium is fogják várni az ide érkező tanulókat.

Az iskolafelújítás Mezőhegyesen ugyanis hosszú távú, sok elemből álló projekt. A kollégium, a sportcsarnok, a tanműhely és majd a sportuszoda építése még előttük áll. Minden eleme várhatóan majd 2024-ben készül el.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vízcseppként vert hullámokat

Nem túlzok, ha azt állítom, hogy Dr. Szendrő Zsolt nyúltenyésztésben elért szelekciós, reprodukciós, viselkedési, tartási, állatjólléti, illetve hústermelési és húsminőségi kutatási eredményei jelentősen hozzájárultak a hazai és nemzetközi tenyésztés hatékonyságának növeléséhez. Ehhez egy életpályára, elhivatottságra és munkaszeretetre volt szüksége.

Együttműködési megállapodás a MATE és az Alföldi Tej Kft. között

Stratégiai partneri megállapodást írt alá a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem és az Alföldi Tej Kft. A felek az oktatás, a kutatás, az innováció és a társadalmi szerepvállalás területén korábban is meglévő együttműködésüket akarják megerősíteni, illetve bővíteni.

A gazdák végzik a legjelentősebb közszolgáltatást a környezet védelmében

Tánczos Barna, a román kormány környezetvédelmi vízügyi és erdészeti minisztere szerint a gazdák végzik a legjelentősebb közszolgáltatást a környezet védelmében.

Történelmi lehetőség, történelmi felelősség

Országos tisztújító közgyűlést tartott a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége szeptember 19-én Gödöllőn. A közgyűlés résztvevői – a tisztújítás mellett – értékelték az elmúlt 4 év munkáját és meghatározták az elkövetkező időszak feladatait is.

Csúcsgenetikai képességek továbbörökítését segíti a MATE új állatállomása

Speciális állatállomással bővült a MATE Kaposvári Campusán működő Embrió-átültető Központ. A fejlesztés a napi kezeléshez és az embrió-átültetés előkészítéséhez biztosít nagy biztonságú, stresszmentes, elkülönített környezetet. Mindez nélkülözhetetlen az ott tartott magas genetikai értékű donorállatok csúcsgenetikai képességeinek továbbörökítéséhez.

Nem volt kérdés, hogy tanítani szeretném a szakmát

Napjainkban sajnos a kevés fiatal választja hivatásának a mezőgazdaságot – az okok között pedig az elmúlt időszakban az oktatás is szerepelt. Egy elhivatott évfolyamtársammal beszélgettem az agrárképzésről, egy középiskolai szakoktató szemszögéből.

Szakiskolai Nap – Bábolnán

Az idei, 35. Bábolnai Gazdanapokon már 4. alkalommal került megrendezésre, a Magyar Mezőgazdaság Kft. által megszervezésre a Szakiskolai Nap. A mára már „felnőtt” nagy sikerű rendezvényen idén is közel 900 mezőgazdasági technikumi és szakképző iskolai (szakiskolai) tanuló vett részt.

Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottság: lóról lóra

Talán nem véletlen, hogy a Mezőgazdasági Bizottság a Bábolnai Gazdanapokon kihelyezett ülésén a ménesgazdaságok szerepéről és küldetéséről volt szó. Haál Gábor, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok vezérigazgatójának meghívására érkezett szakpolitikusok az ágazat helyzetéről tájékozódtak.

Világszerte kiugró kereslet várható a képzett agrár-szakemberekre

Közel 4.000 új hallgatóval és kilenc új ösztöndíj meghirdetésével kezdődött el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem második tanéve. Lázár János építési és beruházási miniszter az ünnepségen kiemelte, hogy a most felvételt nyert fiatalok rendkívül fontos, számos fejlődési lehetőséget nyújtó pályát választottak, hiszen az agrár-szakemberekre világszerte növekvő kereslet fog mutatkozni.

Az agrár szakképzés fejlesztésével a jövőbe fektetünk

Az új agrárszakképzési centrumok eszközparkjának fejlesztése és a bemutató üzemi konstrukció célja, hogy a XXI. századi igényeknek megfelelő képzést és egy jövőképet adjon a következő generációnak. A Hajdúböszörményben a Kelet-magyarországi Agrárfórumon megrendezett kerekasztal beszélgetésen a szakképzés átalakításáról és az új agrárszakképzési centrumok feladatairól beszélgetek a résztvevők.