Back to top

A természet is elveszi, ami neki jár

A járványhelyzet kezdete előtt néhány hónappal megalakított Veritee-Herba Kft. igen sok növényfajt termeszt, majd azokat feldolgozzák, így magasabb hozzáadott értékű termékeket értékesíthetnek. Mintegy száz termékük között ecetek, turmixporok, aszalt gyümölcsök, teakeverékek találhatók, sok-sok különlegességgel, mint a csalán- vagy petrezselyemszirup.

Már régóta termeszt gyümölcs- és zöldségféléket, illetve gyógynövényeket Berber Szabolcs kineziológus és párja, Hajdú Veronika fitoterapeuta; őstermelőként pedig feldolgozással is foglalkoztak. Így azonban a termékeiket csak legföljebb 40 kilométeres körzetben árulhatták.

A céget tehát az internetes értékesítéshez hozták létre, bár akkor még nem tudhatták, hogy néhány hónap múlva bennünket is elér a járvány.

Jelenleg webáruházat működtetnek, de azt őszre közösségi térré bővítik ki bloggal, interaktív megoldásokkal, ahol az érdeklődők a kérdéseiket is feltehetik.

Gazdag választék

A vállalkozás székhelye Sopronkövesden van, a feldolgozó kisüzem Nagycenken működik, a növényeket pedig Hidegségen termesztik három hektárnyi területen. A termelés és a feldolgozás családi keretek között zajlik.

A levendulát sokan termesztik hazánkban, de a kereslete is nagy
A levendulát sokan termesztik hazánkban, de a kereslete is nagy

A gyümölcsökből (alma, körte, birs, kajszi, őszibarack, dió és csonthéjasok) ősi magyar tájfajtákat ültettek a terület szélére, így a fáknak szélfogó szerepük is van. Van egy hektár berkenyeültetvényük is, ami idén fordul majd termőre, a terület többi részén zöldséget és gyógynövényeket nevelnek.

A zöldségek közül főleg a természetgyógyászat terén kúraszerűen alkalmazható fajokra fektetnek hangsúlyt (sárgarépa, cékla, zeller), ezek a gyomor- és emésztőrendszer serkentésére alkalmasak.

Mellettük termesztenek paradicsomot is aszalási célra, valamint salátát, amelyet szárítás után porítanak és turmixporként értékesítenek.

Gyógynövényből rengeteg fajt termesztenek az ökörfarkkórótól a körömvirágon át az izsópig, a levenduláig, de csalán és sok más, egyébként vad faj is található egy-egy négyzetméteren a kertészetben a szezonális termékeikhez. Kis arányban gyűjtött alapanyagot is feldolgoznak, például vad zsályát és pongyolapitypang-virágot, az utóbbiból szirupot készítenek, említette Berber Szabolcs.

Batátaportól a petrezselyemszirupig

A szárított fűszerek (itt rozmaring) mellett az aszalt paradicsom is népszerű a vásárlók körében
A szárított fűszerek (itt rozmaring) mellett az aszalt paradicsom is népszerű a vásárlók körében
Szárított zöldségek, gombák, fűszernövények, teakeverékek, aszalt gyümölcsök, ecetek, tinktúrák, szirupok, szörpök, lekvárok, valamint néhány egyszerűbb kozmetikum is készül a kis családi üzemben.

A hidegen préselt olajokba gyógynövényeket áztatnak (körömvirág, orbáncfű), azok így kerülnek a vásárlókhoz külsőleges használatra.

A fejlesztéseik egyik fő irányvonala, hogy az adott termék minél több célra legyen használható. A szirupok kúraszerűen is alkalmazhatók a gyógy­növénytartalmuk miatt, a petrezselyemszirup például nagyon jó vízhajtó hatású, de hígítva szörpként is fogyasztható, sőt különleges süteményöntetként is megállja a helyét. A petrezselyemszörpöt először egyik viszonteladójuk ügyfele kereste, így hát elkészítették. Egy régi szörp receptje alapján indultak: a főzött szirupban áztatják a petrezselyemleveleket, amit azután szűrnek, újra hőkezelnek, végül dunsztolnak. Hasonlóan készül a többi szörp is, például rózsasziromból és citromfűből, az előbbi nagyon kellemes életöröm-fokozó, az utóbbi pedig nyugtató hatású.

Az innovatív termékekre egyre többen kíváncsiak, így népszerűek a cég turmixporai, mert gyorsan elkészíthetők, könnyen tárolhatók, igazi kényelmi termékek.

A különlegességek közül érdemes kiemelni az alma-, gomba-, cékla-, batáta-, zeller- vagy sütőtökport. Ezek sem csak turmixnak jók, joghurtokba is tehetők. De készítenek az üzemben sütőtökös narancslekvárt is, és jó néhány gyógynövényes kozmetikumot, köztük zsályás szájvizet, herpesz és körömgomba elleni cseppeket, testolajokat, testradírt. Jelenleg nyolcvanféle termékük van, de a választékot százhúszra tervezik bővíteni, hiszen még a termékfejlesztés időszakában vannak, mondta az ügyvezető.

Terményt nem tárolnak, betakarí-tás után egyből aszalják vagy szárít­­ják, majd porítják azokat. Többféle kisüzemi gép segíti a feldolgozást. A magyar fejlesztésű napkollektoros szárí­tójukban 100 kilogramm termény fér el, és ha van elegendő napsütés, akkor 24 óra alatt kész a szárítmány. A gyógynövényeket többnyire morzsolják, a fűszereket kutterral vágják, a porításhoz pedig a fűszerdarálót használják.

A turmixporok egészséges, kényelmi termékek
A turmixporok egészséges, kényelmi termékek

Hatszáz teacserje

Meghonosították kertészetükben a keleti kultúrából jól ismert valódi teacserjét (Camellia sinensis), amelynek leveleiből zöld, sárga és fekete teát készítenek, kézműves termékek formájában.

Három éve ültették el az akkor kétéves teanövényeket, ezek most körülbelül fél méter magasak.

Sajnos nem nőnek olyan gyorsan, mint amire számítottak. A szakirodalom szerint vegetációs időben kéthetente, azaz egy évben 12 alkalommal lehet vágni a cserjéket, náluk jó, ha három vágás összejön. Ezért is nőnek lassan, de alul szépen erősödnek a tövek. Jelenleg 600 tő található a kertjükben, ez körülbelül a fele az eltelepített mennyiségnek. Miután azonban az állomány „kiválogatódott”, már stabilnak mondható. A zöld teához a leveleket szedés után azonnal szárítják, így megmarad a jellegzetes zöld íz. Fekete teához frissen roncsolják és megtörik a leveleket, utána szárítják, ez az eljárás más hatóanyagokat és karcosabb ízt ad. A sárga teához pedig a szakaszos szárítás során többször visszanedvesítik a leveleket. Ez a fermentálásszerű feldolgozás a legmacerásabb, de teljesen más karakterű, lágy ízű, sárga ital lesz a végeredmény.

A vevők szeretik ezt a különlegességet, a magyar földben termett teát védjegyeztették is az Alpok-Adria tájegységi védjeggyel.

A termékeket ökológiai gazdálkodásban termesztett saját alapanyagokból készítik, és tartósítószert nem adnak hozzájuk, mondta Berber Szabolcs.

Az aszalt gyümölcsök süteményekhez is felhasználhatók
Az aszalt gyümölcsök süteményekhez is felhasználhatók

Vegyszert nem használnak

A járható részeket a kertben méhlegelőszerűen alakították ki, ezeket alkalmanként kaszálják, tehát gyomirtó szert sem látott még a kert. A kaszálékot mulcsként felhasználják, ez is része a gyomszabályozásnak.

Ez nagy munka, de a hobbijuk is egyben, említi a tulajdonos, aki kiemelte: a gyümölcsfákat is gyógynövény-kivonatokkal permetezik (csalán, vérehulló fecskefű, fokhagyma). Ezek a bio módszerek hol több, hol kevesebb sikert hoznak, a természet is elveszi a magáét, de ezzel együtt lehet élni, cserébe így „tiszta” a termékük. A cég nevében szereplő „veritee” is szójáték, vertity + tee, „valóság tea”, mellyel azt akarják kifejezni, hogy lássa meg az ember, hogy minden, ami az egészséghez kell, ott hever a lába előtt, akár gyomok formájában.

Túrákat, nyílt napokat egyelőre nem tartanak, de a nyitott portákhoz ha­sonló rendszert alakít ki a védjegyes egyesület a közeljövőben.

Cél, hogy két-három éven belül a saját terüle­tükön is fogadjanak majd kisebb lá­togatói csoportokat, nyitott porták jelleggel.

Saját erőből fejlesztettek

Szárad a kamilla a kisüzemben
Szárad a kamilla a kisüzemben
A kisüzem gépeit saját forrásból finanszírozták, próbálkoztak pályázatokkal, de egyelőre siker nélkül. Ritkán vállalnak bérgyártást, zömmel a saját termékeiket dolgozzák fel. Nagy hangsúlyt fektetnek a termékeik megjelenésére, így egy grafikus készíti a címkéket, melyekre nagyon jó visszajelzéseket kapnak.

A webáruházukat úgy alakították ki, hogy minden termék megtalálható rajta, csak amiből épp nincs készletük, az elfogyott jelzést kap. Így a vásárló látja, hogy melyek a szezonális termékek. Minden fajt akkor gyűjtenek ugyanis, amikor a legmagasabb a hatóanyag-tartalma, mondta Berber Szabolcs.

A környéken rendszeresen járnak piacokra, vásárokra, és jelentős az internetes értékesítésük is.

Ezek mellett van néhány viszonteladó partnerük Sopronban, Győrben, Tatabányán és Budapesten. Az ügyvezető úgy véli, minden korosztályban megvan az a réteg, amely hangsúlyt helyez az egészségtudatos táplálkozásra, de még sokkal több információra lenne szüksége. A baj csak az, hogy a kézműves termékek készítői nem tudnak hatalmas összegeket költeni a reklámra. A kistermelői áruk drágábbak, ám ha azzal is számolunk, hogy az egészséges táplálkozással az ember számos krónikus megbetegedést megelőz, jobb az életminősége és nem költ gyógyszerre, akkor hosszú távon kifizetődőbb az ilyen termékek fogyasztása, mondta a szakember.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/34 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elmúlt 30 évünk...

Kiadónk, a Magyar Mezőgazdaság Kft. a napokban ünnepelte megalakulásának 30. évfordulóját. A Gödöllői Királyi Kastélyban rendezett gálavacsorán köszönthettük a szaktárca és a szakmai szervezetek képviselőit, legfontosabb partnereinket, régi és új kollégáinkat.

Gazdálkodás a jövő városaiban

Szingapúr elképesztő iramban, tudatosággal és előrelátással fejlődik. Vezetői szembe mennek a manapság általánosan elfogadott tendenciával, annak érdekében, hogy élhetőbb környezetet és éltetőbb feltételeket teremtsenek a lakosság számára. Ragadós lesz a példájuk?

Megfertőződtek az antwerpeni állatkert vízilovai

Koronavírusos az antwerpeni állatkert két vízilova. Az állatok jól vannak, csak az orruk folyik, jelenleg karanténban vannak - írja a BBC hírportálja.

A piac egy külön világ

A kertészkedést soha nem lehet, és nem is szabad abbahagyni – mondja Molnár Zoltán, aki Keszthelyen, a Balaton-part közelében termel csodálatos salátákat, paprikákat és paradicsomokat, és nemcsak családja számára, hanem vásárlóknak is. Utóbbiak többsége a tapolcai piacon veszi tőle a házi zöldségeket.

Spanyolország: kifelé is, befelé is több zöldség-gyümölcs utazott

A legfrissebb statisztika szerint Spanyolország az idén január és szeptember között 9,6 millió tonna friss zöldséget-gyümölcsöt exportált, ami 2,5 százalékos plusz az előző évihez képest. Az import nagyobb mértékben, 6,3 százalékkal nőtt, de még így is csak 2,6 millió tonnát tett ki.

Megállapodtak a miniszterek, cél a műanyagmentes zöldség-gyümölcs csomagolás

Németország tartományi agrárminiszterei egységes irányzatban állapodtak meg: a zöldség-gyümölcs kereskedelemben csökkenteni kell a csomagolási hulladékot, és amennyire csak technológiailag lehetséges, mellőzni kell a műanyagot.

A "gesztenyés" termékek is drágulnak

A szokásosnál jóval kevesebb gesztenye termett idén hazánkban, a szelídgesztenyéből készült termékek ugyanakkor egyre kelendőbbek a magyar vásárlók körében, ezért a feldolgozóknak az eddigieknél is többet kell importálniuk.

Ahol a retek lett a fő kultúra

Rövid tenyészidejének köszönhetően a hónapos retket általában a fő kultúrák előtt vagy után vetik a kertészek. Kiss Péterék jászfényszarui kertészetében azonban fő növényként kezelik, a fűtetlen fóliákból és szabadföldről szinte egész évben ellátják vevőiket.

Ránctalanító arcpakolás dióval és mákkal: a hideg ellen is védi a bőrt

A diót és a mákot elsősorban élelmiszerként használjuk, ezen élelmiszerek azonban legalább annyira hasznosak a szépségápolásban, mint a konyhában.

Későbbre halasztották

A Flormart kertészeti kiállítást minden évben megrendezik Olaszországban. A koronavírus-járvány nyomán kialakuló bizonytalanságok miatt a szervezők későbbre halasztották a vásárt.