Back to top

Aki a mezőgazdaságból él, annak mindig lesz kenyere – tanévnyitó a mezőhegyesi szakiskolában

A műemléképület falai mögött katonás rend, és a legmodernebb oktatási eszközök várják a tanulókat. Ezekkel a szavakkal nyitotta meg Tarkó Gábor igazgató a 2021/22-es tanévet a mezőhegyesi szakiskolában, ahol 68 településről 350 diák, köztük 101 kollégista kezdte meg a tanulmányait.

MMG - Aki a mezőgazdaságból él, annak mindig lesz kenyere – tanévnyitó a mezőhegyesi szakiskolában

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. fenntartásában működő Mezőhegyesi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban máig 1,2 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg és tovább folytatódik további épületek felújításával, illetve egy sportcsarnok és a távolabbi tervek szerint egy tanuszoda építésével.

Tanévnyitó Mezőhegyesen
Tanévnyitó Mezőhegyesen
Fotó: hba
Lázár János, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos szerint a mezőhegyesi iskola újjászületése "fordulatot, új korszakot jelenthet a magyar vidék számára", különösen Mezőhegyesen, az ország egyik leghátrányosabb térségében.

Lázár János kormánybiztos
Lázár János kormánybiztos
Fotó: hba
"A kormány nagyvonalúan arról döntött, hogy a magyar adófizetők pénzéből a következő 10 esztendőben 5000 milliárd forintot biztosít vidékfejlesztésre. Ez a támogatás 50 %-ot jelent a beruházásokban, magyarul létrejött egy 10ezer milliárd forintos kassza, amely a következő 10 évben a kormány szándékai szerint ennek a régiónak és a magyar vidéknek a fejlesztését szolgálja. Pénz van, természeti erőforrás pedig rendelkezésre áll, hiszen a 20. századdal szemben nem a kőolaj, vagy a gáz lesz a legfontosabb nyersanyag a 21. század csatáinak megnyerésében, hanem az édesvíz és a termőföld, amiből mi magyarok vagyunk a leggazdagabbak. Hogyha a pénzbeli erőforrásainkat, a természeti erőforrásainkkal összefogjuk, egész biztos, hogy sikeresek lehetünk" - mondta Lázár János.

A kormánybiztos hozzátette: 

Annak föltétele, hogy a magyar agrárium, vidék és mezőgazdaság a kormányzatban, a döntéshozásban, a szabályozásban, az ország életében meghatározó szerepet nyerjen, első helyen és elsősorban az összefogás kicsik és nagyok között – külön-külön gyöngék lennénk. Gyöngék lennénk nagyként és kicsiként, csak akkor van erőnk, ha képesek vagyunk összefogni.
Az iskola hátsó homloktzata
Az iskola hátsó homloktzata
Fotó: hba

Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány elnöke azt mondta a diákoknak, szüleikkel együtt jól döntöttek, hogy a mezőgazdaságot és ezt az iskolát választották, mert a mezőgazdaságnak mindig lesz jövője, úgyhogy aki a mezőgazdaságba jön tanulni, dolgozni, vagy befektetőként, annak mindig biztos kenyere lesz.

Fotó: hba
"Különösen felértékelődött most a koronavírus, a zárlatok idején a mezőgazdaság, az élelmiszeripar szerepe. Látható, hogy hiába vannak különböző szövetségek, közösségek államok között, amikor baj van, amikor a saját népünknek az ellátását nem tudják biztosítani, legyen az élelmiszer, legyen az gyógyszer, bármi, lezárulnak a határok. És mindenki a saját népének a problémáját, ellátását próbálja megoldani. Ezért, ha előre gondolkodunk, akkor igenis önellátónak kell lenni minden termékben. Nem a leghatékonyabb megoldás, mert a leghatékonyabb persze nagy tömegben termelni, de ha kivisszük a termést az országhatáron kívül, akkor nem lehetünk biztonságban komoly válság idején. És a biztonság mindennél fontosabb, még a profitnál is." - mondta Csányi Sándor, aki ugyancsak úgy véli, a piaci szereplők összefogása a versenyképes agrárium záloga.

"Meggyőződésem, hogy nagybirtokok nélkül nem lehet hatékonyan közép-, kisbirtokokat üzemeltetni. kellenek olyan invesztíciók, amit egy kis gazda nem tud megcsinálni, kell egy olyan tudásbázis, amit lehet közvetíteni, kell egy olyan kereskedelmi erős kapcsolat, amire tud építeni az integrált termelő is. Csak együtt, kicsi, közép és nagybirtok tud hatékonyan, versenyképesen termelni."
Fotó: hba

Az ünnepélyes épületavató tanévnyitó után a vendégek, akik között a magyar mezőgazdaság ismert személyiségei ugyanúgy ott voltak, mint az iskola nyugdíjas tanárai vagy a ménesbirtok munkatársai, természetesen végigjárták a felújított épületet a közismereti tantermektől egészen a gépműhelyig.

Fotó: hba

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A MATE és a KITE Zrt. közösen dolgozik a magyar agrárium modernizálásán

Kölcsönös előnyökön alapuló együttműködési megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), valamint Magyarország piacvezető mezőgazdasági integrátora, a nádudvari központú KITE Zrt. A megállapodás elsősorban a gyakorlati képzési lehetőségek fejlesztése és a modern agrárdigitalizációs megoldások elterjesztése területén teremti meg a két szervezet közötti együttműködés lehetőségét.

A kvantumbiológia területén is úttörő a MATE

A kvantumbiológia egyetemi oktatásba és kutatásba történő integrálásában világszinten úttörő szerepet vállal a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) – jelentették be a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében. A most formálódó új tudományterület hétköznapi gondolkodással szinte felfoghatatlan lehetőségeket tartogat, többek között az eddig rejtett élettani folyamatok megértése, a betegségek okainak feltárása és az egészséges élelmiszerek előállítása terén.

A duális képzés nehézségei

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara díszkertész alosztálya legutóbb az új szakképzési rendszer kapcsán ülésezett. A véleményalkotó eszmecserén az új szakképzési rendszer megálmodói, az annak keretében oktató intézmények vezetői, valamint az új képzésből kikerülő szakemberekre számító vállalatok képviselői egyaránt jelen voltak.

Megnyílt a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó

Áder János magyar és Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök részvételével, koncerttel vette kezdetét hétfőn este a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó a Hungexpón, amelynek már a szervezésénél is kiemelt szempont volt a fenntarthatóság - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) export növeléséért felelős helyettes államtitkára.

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avattak

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avatott tegnap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, összesen 32-en kapták meg mesterlevelüket. Az eseményen került átadásra az EuroSkills 2021 versenyen érmeket nyerő, az agrárágazatban indult magyar versenyzők elismerése is.

Állatvédelem és a gyermekek

A gyermekvédelmi szakellátásban élő gyermekek állatvédelmi szemléletformálása, valamint felelős állattartással kapcsolatos ismereteinek szélesítése a célja annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet az Állatorvostudományi Egyetem rektora, az AM Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója írt alá.

A Magyar Bankholding együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetemmel

A Magyar Bankholding határozatlan időre szóló együttműködési megállapodást kötött a győri Széchenyi István Egyetemmel. Magyarország második legnagyobb bankcsoportja kiemelt figyelmet fordít a fiatal generációk edukációjára, az egyetemekkel történő szakmai partnerkapcsolatok kiépítésére, a pénzügyi tudatosság fejlesztésére és az agrárszakma népszerűsítésére.

A Zagyvától Kékesig

Ha felelevenítjük egykori osztálykirándulásainkat, a legtöbbünknek a Kékestetőről is vannak emlékeink. Az ország legmagasabb pontjának felkeresése minden gyereknek hatalmas kaland, akik később családjukkal, majd unokáikkal visszatérve együtt idézik fel fiatalkori élményeiket.

Elmélet az egyetemről, gyakorlat az üvegházakból

Egy egyetemnek és egy cégnek is hasznos, ha együttműködnek egymással. Az SZTE-MGK és a DUNA-R Kft. kapcsolata hosszú időre nyúlik vissza, ezt erősítették meg egy ünnepélyes aláírással.

Virtuális tantermet avattak Jánoshalmán

Egy kutatás szerint a tanulók akár 275 százalékkal magabiztosabban alkalmazzák azt a tudást, amelyet VR-technológiával sajátítanak el, és ez négyszer gyorsabban megy nekik, mint hagyományos módszerekkel. A 236 millió forintos beruházás által a jánoshalmi diákok az ismeretszerzés teljesen új formáját ismerik meg.