Back to top

A portugál borexport 19%-kal nőtt 2021 első felében

A portugál borexport 2021 első félévében 19,3%-os növekedést ért el 2020 azonos időszakához képest, miközben az átlagár 4,2%-kal emelkedett – derült ki a ViniPortugal ágazati szövetség legfrissebb adataiból. Ez a növekedés megerősíti a nemzeti borexport 2021-es pozitív indulását, amely tendencia már év eleje óta jelen van.

2020 első negyedévében a portugál borexport volumenben 4,4%-kal, értékben pedig 2,1%-kal nőtt és meghaladta a 185 millió eurót, mely az EU-n kívüli piacok keresletének köszönhető.

Piaci trendek

Franciaország továbbra is a portugál borok első számú importőre, 14,5%-os növekedéssel 56,7 millió euróra nőtt, majd őket követi az Egyesült Államok 54,7 millió euró értékben (+22,2%).

Az Egyesült Királyságban a behozatal 12,8%-kal, mintegy 33 millió euróra nőtt,

míg Brazíliában 42,3%-os, 32 millió euróra, Németországban pedig 14,4%-os 28 millió euróra emelkedett a behozatal.

További növekedés történt az alábbi országokban:

  • Belgium (+10,4%),
  • Hollandia (+23,8%),
  • Svédország (+11,9%),
  • Lengyelország (+36,6%),
  • Spanyolország (+36,6%),
  • Kína (+47,5%),
  • Dánia (+32,8%),
  • Oroszország (+70,2%),
  • Ukrajna (+22,5%),
  • Mexikó (+66,3%).

Angolában a behozatal 12,2%-kal csökkent az előző évhez képest.

Ebben az időszakban Dél-Korea több mint kétszeresére növelte portugál borvásárlásait, 139,9%-os növekedést regisztrálva 3,5 millió euróra.

Pozitív kilátások 2021-re

A jelentés idézte a ViniPortugal (portugál borágazat szakmaközi szövetsége, amelyet a mezőgazdasági minisztérium ismer el) elnökét, Frederico Falcãót is, aki szerint „ezek a számok megszilárdítják a portugál borok pozícióját a világban, és jó kilátásokat nyitnak a 2021-es évre, releváns potenciális növekedési rátákkal a különböző országokban, amelyek most kezdik felfedezni termékeinket.”

Az uniós országokban a növekedés összességében 19%-os volt, míg a harmadik országokban valamivel magasabb 19,6%-os.

2017-ben a portugál borexport értéke 777,9 millió euró volt, ami mind értékben mind mennyiségben 7,5%-os növekedést jelentett, valamint új rekordot állított fel a 2016-ban regisztrált 1,6%-os csökkenés után.

Forrás: 
esmmagazin.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kápiatermesztés, napra pontos tervezéssel

A nyírségi Vasmegyerben két évtizede termeszt kápiapaprikát Szunyogh András és fia. Sikerük titka a pontosság, és az, hogy nyitottak a fejlesztésre, az újdonságokra. A számukra legmegfelelőbb fajta mellett biostimulátorokat és rendhagyó technológiai módszereket is alkalmaznak annak érdekében, hogy akkorra időzíthessék a termés betakarítását, amikor az a legjobb áron eladható.

Ne hibáztassuk a gazdákat!

Miért drágul a kenyér, és miért riogatják a pékek 500 forint/kilogrammos kenyérárral a fogyasztókat? A kenyér árának alakulását több tényező is befolyásolja, de a pékek mégis elsősorban a búza magas árával indokolják az áremelést.

Eredetvédett vadkörtepálinka

A mai értelemben használt eredetvédelem kifejezést a francia borászok találták ki a filoxéravész után, alaptétele, hogy a bor minőségét elsősorban a termőhely határozza meg. Így a legkiválóbb termőhelyeken termelt borok viselhetik a megkülönböztető jelzést, ha megfelelnek a termelők által megfogalmazott rendkívül szigorú követelményeknek.

Elindult a világkiállítás jegyértékesítése

A világ tekintete szeptemberben Magyarországra összpontosul, ugyanis a vadászok, horgászok és természetszerető emberek számára megnyitja kapuit az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás. Számos egyedülálló program és látnivaló várja az érdeklődőket a HUNGEXPO területén, továbbá Hatvanban, Keszthelyen és Vásárosnaményban, a rendezvény kiemelt helyszínein.

Az idei év legszebb szőlőbirtokai

Tizedik éve hirdetik ki a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díj győzteseit, a díjat a Bor és Piac szaklap 2012-ben alapította, amelynek díjkiosztója a napokban volt. Az idei kategóriagyőztesek pedig a Tringa Borpince, a Borbély Családi Pincészet, a Günzer Tamás Pincészete, illetve a Schieber Pincészet lettek.

Összevont fajtabemutató Debrecenben

A kukoricát, a napraforgót és a már nyáron learatott kalászosokat szeptember 1-jén értékelték a Debreceni Egyetemen.

Véget ért a jubileumi Coop Rally

Idén 15. alkalommal rendezték meg a Coop Rally-t, amely 8 állomáson keresztül Nyugat-Magyarországot járta körbe. A két napos rendezvényen a 250 versenyző 105 autóval tett meg több mint 800 kilométert, hogy megtekintsenek hat meghatározó, minőségi magyar termékeket gyártó és forgalmazó élelmiszeripari céget, valamint két Coop tagvállalatot

A boltok polcai üresen maradhatnak karácsonyra Angliában

A brit kiskereskedőknek arra kellene ösztönözniük vásárlóikat, hogy már most kezdjenek el karácsonyra tervezni, mivel az ország ellátási láncának kihívásai az ünnepi szezon alatt csak tovább súlyosbíthatják a hiányt a boltok polcain– javasolja egy iparági elemző.

Átfogó szüreti mustfok ellenőrzés a szőlőtermesztők védelmében

A hatóságok 2021-ben, a szőlőszüret folyamán – a korábbi évekhez hasonlóan – ismét ellenőrzést végeznek a borászati üzemekben. Ennek alapvető célja a helyes szüreti gyakorlat kialakítása: az ellenőrök a szőlőfelvásárlások során a tisztességes piaci gyakorlatot vizsgálják - jelentette be az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Szivarokat talált a NAV ruhák helyett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy utas poggyászaiban 1400 szivart találtak a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.