Back to top

A portugál borexport 19%-kal nőtt 2021 első felében

A portugál borexport 2021 első félévében 19,3%-os növekedést ért el 2020 azonos időszakához képest, miközben az átlagár 4,2%-kal emelkedett – derült ki a ViniPortugal ágazati szövetség legfrissebb adataiból. Ez a növekedés megerősíti a nemzeti borexport 2021-es pozitív indulását, amely tendencia már év eleje óta jelen van.

2020 első negyedévében a portugál borexport volumenben 4,4%-kal, értékben pedig 2,1%-kal nőtt és meghaladta a 185 millió eurót, mely az EU-n kívüli piacok keresletének köszönhető.

Piaci trendek

Franciaország továbbra is a portugál borok első számú importőre, 14,5%-os növekedéssel 56,7 millió euróra nőtt, majd őket követi az Egyesült Államok 54,7 millió euró értékben (+22,2%).

Az Egyesült Királyságban a behozatal 12,8%-kal, mintegy 33 millió euróra nőtt,

míg Brazíliában 42,3%-os, 32 millió euróra, Németországban pedig 14,4%-os 28 millió euróra emelkedett a behozatal.

További növekedés történt az alábbi országokban:

  • Belgium (+10,4%),
  • Hollandia (+23,8%),
  • Svédország (+11,9%),
  • Lengyelország (+36,6%),
  • Spanyolország (+36,6%),
  • Kína (+47,5%),
  • Dánia (+32,8%),
  • Oroszország (+70,2%),
  • Ukrajna (+22,5%),
  • Mexikó (+66,3%).

Angolában a behozatal 12,2%-kal csökkent az előző évhez képest.

Ebben az időszakban Dél-Korea több mint kétszeresére növelte portugál borvásárlásait, 139,9%-os növekedést regisztrálva 3,5 millió euróra.

Pozitív kilátások 2021-re

A jelentés idézte a ViniPortugal (portugál borágazat szakmaközi szövetsége, amelyet a mezőgazdasági minisztérium ismer el) elnökét, Frederico Falcãót is, aki szerint „ezek a számok megszilárdítják a portugál borok pozícióját a világban, és jó kilátásokat nyitnak a 2021-es évre, releváns potenciális növekedési rátákkal a különböző országokban, amelyek most kezdik felfedezni termékeinket.”

Az uniós országokban a növekedés összességében 19%-os volt, míg a harmadik országokban valamivel magasabb 19,6%-os.

2017-ben a portugál borexport értéke 777,9 millió euró volt, ami mind értékben mind mennyiségben 7,5%-os növekedést jelentett, valamint új rekordot állított fel a 2016-ban regisztrált 1,6%-os csökkenés után.

Forrás: 
esmmagazin.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az aszály ellenére jó éve lehet a francia borászatoknak

A hőhullámok és az aszály ellenére jobb borévre számítanak a tavalyinál Franciaországban, a mezőgazdasági minisztérium szerint a bortermelés idén várhatóan 13-21 százalékkal 42,6-45,6 millió hektoliterre emelkedik.

Tilos kivinni tűzifát az országból

A háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság miatt a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is. Az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa külföldre történő kivitelét a kormány kontroll alatt tartja, szükség esetén korlátozni is tudja és elővásárlási jogával is élhet – közölte Nagy István agrárminiszter a Magyar Közlönyben megjelent rendelettel összefüggésben.

Év bortermelője, borászati kémia, adminisztráció és növényvédelem

Jó sűrű programot hozott össze a szekszárdi Ferenc Vilmos borakadémikus Villányban, Günzer Tamás Pincészetében mintegy negyven villányi borász részvételével. Itt volt Nyúlné dr. Pühra Beáta, a 2021-es esztendőben megválasztott Év bortermelője, akit Koch Csaba, a Magyar Bor Akadémia elnöke köszöntött.

Gabonapiaci tendenciák a francia (szak)sajtó tükrében

A Les Échos gazdasági napilap rendszeresen elemzi az élelmiszergazdaság előtt álló kihívásokat, így figyelemmel kíséri a piaci árak alakulását is. Étienne Goetz július 8-án közölt cikkében azt írják, a márciusi csúcs után továbbra is nagyon magas az élelmiszerek ára (magasabbak, mint 2021-ben), ennek ellenére folyamatosan csökkennek, aminek a viszonylag jó globális terméskilátás a fő oka.

A chilei gyümölcstermesztők az anyagi összeomlás szélén

Tízből kilenc chilei gyümölcstermelő aggódik amiatt, hogy költségei növekedése és a globális logisztikai válság miatt nem tud felkészülni a 2022–23-as szezonra, derül ki a chilei gyümölcstermelők szövetsége, a Fedefruta felméréséből.

Zöldség-kereskedelem: a kereslet-kínálat dönt

A vásárlási szokások folyamatosan alakulnak. A fogyasztók szeretnek minél több mindent egy helyen beszerezni, meghatározó lett az áruházláncok, diszkontok szerepe. A betárolás nem divat, a rendkívüli helyzet kivételével mindenből annyit vesznek az emberek, amennyire épp szükségük van.

A Csaba gyöngye eredete

A Csaba gyöngye mind a mai napig a világ legkorábban érő csemegeszőlő-fajtája. Ez az értékes tulajdonsága termesztési és nemesítési szempontból is nagyon jelentős. Kiemelkedően fontos szerepet játszott a magyar és a világ szőlőnemesítésében, eredete sokáig vita tárgya volt.

Az ukrán gabonaszállító hajók már Nyugat-Európa felé is elindultak

Újabb három, gabonával megrakott hajó indul el Ukrajnából a Fekete-tengeren át pénteken, ebből kettő Nyugat-Európába tart. A hajók összesen mintegy 58 ezer tonna kukoricát szállítanak, közben újabb üres hajó indult el Törökországból, hogy felvegye rakományát Odesszában. A tengeri kereskedelem a héten indult újra a háború kitörése óta. A hajók biztonságát orosz, ukrán, török és ENSZ közreműködéssel szavatolják.

Beszakadt a műtrágya értékesítés a második negyedévben

A második negyedévben 44 százalékkal csökkent a műtrágya-értékesítés Magyarországon az előző év azonos időszakához képest, miközben az értékesítési árak 2,2-3,8-szeresére emelkedtek - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) honlapján közzétett negyedéves jelentésben. A növényvédő szereknél hasonló mértékű áremelkedést mértek a második negyedévben, miközben az értékesítés ötödével esett vissza.

A világ legjobb bor(fel)ismerői

Igaz, a hír még tavaly ősszel látott napvilágot, ám a magyar Sommelier Szövetség invitálására a közelmúltban a Molinári Kávézóban a 2021-ben borfelismerő világbajnoki címet szerzett magyar csapat tagjai tartottak beszámolót a versenyről, valamint a részvevők is bekapcsolódhattak egy tesztelő feladat megoldásába.